Odešel předseda dloholetý předseda ČHäS a hudební publicista

Zemřel Pavel Polka organizátor kulturních akcí a známý český barokista

V pátek 16. srpna 2024 nás v časných ranních hodinách opustil pan Pavel Polka, předseda České Händelovy společnosti. Čest jeho památce!



čhäs, neděle 18. srpna 2024
Magazín > Zprávičky

Pavel Polka

archiv ČHäS / haendel.cz

Pavel Polka (1957) se narodil se v Praze na Štvanici. Dětství a mládí strávil ve Mšeně u Mělníka. Již tehdy začal projevovat umělecké zájmy, nejprve ve výtvarném oboru, později v oblasti hudby, která získala nadvládu, když se – ve svých 17 letech – poprvé vědomě setkal s hudbou Georga Friedricha Händela.

Tomuto skladateli a jeho epoše se od onoho okamžiku věnoval soustavně, a to při svých občanských zaměstnáních technického či jazykového zaměření. V roce 1980 poprvé navštívil Händelův festival v Halle nad Sálou, kam v následujících letech jezdil pravidelně se skupinami svých přátel.

V roce 1990 byla z jeho iniciativy založena Česká Händelova společnost (ČHäS), jejímž byl od té doby předsedou. O rok později vydal s finanční podporou ze zahraničí händelovskou monografii nazvanou “Triumf času a pravdy”.

V rámci činnosti ČHäS vedl poznávací expedice do řady evropských zemí, podílel se na projektech týkajících se provádění barokních oper a organizoval cyklus vzdělávacích seminářů. Udržuje pracovní a přátelské styky s osobnostmi mezinárodního händelovského bádání a interpretace.

Kromě České reubliky publikoval také v Německu, USA a Velké Británii.

Pavel Polka byl člověkem mnoha zájmů. Vedle hudby se také zabýval historií, výtvarným uměním literaturou a cizími jazyky.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)