100 LET SBOROVÉHO ZPĚVU V ORLOVÉ-LUTYNI

Smíšený pěvecký sbor ZAOLZIE slaví letos v květnu 100. výročí své činnosti. Dnes se řadí mezi seniorské sbory, průměrný věk sboristů je 60+. Může se také pochlubit tím, že 4 jeho členové v něm zpívají více jak 50 let. Mezi nimi je paní Ilona Bednarzová, která zpívá ve sboru již dlouhých 71 let. S radostí Vás zveme na jubilejní koncert 13 května 2023 do Orlové.



Ing. Ondřej Bartulec, středa 5. dubna 2023
Magazín > Sborový život

Smíšený pěvecký sbor ZAOLZIE

archiv sboru / Smíšený pěvecký sbor ZAOLZIE

První polský smíšený pěvecký sbor v obci Horní Lutyně vznikl v květnu 1923 jako sbor Matice školské při nově otevřené polské škole. Vedl ho tehdejší ředitel školy Emil Talenta. Tento smíšený pěvecký sbor působí ve stejné obci již celých 100 let, změnil se pouze název obce, kdysi samostatná obec Horní Lutyně je od 1960 roku začleněna do města Orlové jako městská část Orlová-Lutyně.

V roce 1926 se do Horní Lutyně přistěhoval všestranný hudebník, důlní měřič Emil Hilla, který vedl pěvecký sbor v letech 1926 - 1960. Sbor vyvíjel bohatou a všestrannou činnost ve své obci i mimo ní. Počet sboristů se pohyboval od 40 do 50 zpěváků. Úspěšná činnost pěveckého sboru byla přerušena II. světovou válkou.

Po válce v rámci smíšeného pěveckého sboru vznikly další pěvecké soubory: ženský pěvecký sbor, mužský pěvecký sbor, dále komorní tělesa: ženské trio a mužské kvarteto, nescházela i sólová vystoupení.

Když v roce 1947 vznikl Polský svaz kulturně-osvětový v Československu

(PZKO), polský pěvecký sbor v Horní Lutyni začal působit v rámci jeho zdejší místní skupiny, která je dodnes jeho zřizovatelem.

V 1988 roce u příležitosti jubilea 65 let sboru vznikl nynější název smíšeného pěveckého sboru: „Zaolzie“. Od tohoto roku sbormistrovství převzala paní Urszula Odstrčilová a vedla pěvecký sbor celých 28 let.

Od roku 2018 sbor působí pod taktovkou Magdy Rusek Veselé, která vede sbor s velikým nadšením a snaží se svým sboristům ukázat, že i přes určitá věková omezení jsou nadále schopni se pěvecky rozvíjet.

Po sametové revoluci v roce 1990 polské pěvecké sbory v rámci PZKO založily „Hudebně-pěvecké sdružení“, které v roce 1992 přistoupilo do Unie českých pěveckých sborů jako „Oblast 800 - polské sbory na Těšínsku“. Smíšený pěvecký sbor Zaolzie z Orlové-Lutyně byl členem UČPS od roku 1992 do roku 2013 jako sbor č. 817. Toto členství bylo na jaře 2013 ukončeno zrušením „Hudebně-pěveckého sdružení“ polských sborů. Pěvecký sbor Zaolzie se opětovně stal členem UČPS na jaře 2020 roku jako sbor č. 746.

Repertoár pěveckého sboru Zaolzie se skládá z písní uměleckých, sakrálních a úprav písní lidových, zpívaných většinou v polském jazyce, také v češtině, slovenštině, italštině a latinsky.

K zajímavým sborovým akcím patří adventní koncerty, pořádané od roku 1990 střídavě v obou orlovských kostelích, v římskokatolickém a v evangelickém a.v.

V letech 2003 - 2016 sbor pořádal „Orlovská setkání pěveckých sborů“, na kterých si jeho všichni zúčastnění užívali plnými doušky radosti ze společného zpívání. Náplní těchto setkání byly ukázky repertoáru pozvaných sborů, následovaly soutěže a kvízy s hudební tématikou a společná zábava.

Pěvecký sbor „Zaolzie“ se 27. 6. 2012 zúčastnil hudebního festivalu „Moravskotřebovské arkády“, pořádaného UČPS.

Zajímavou zkušeností pro sbor byla v letech 2015 a 2017 účast v „Soutěži pěveckých sborů jm. Czeslawa Prudla“ v Lyskách v Polsku.

Nezapomenutelným zážitkem pro členy sboru byla účast v mezinárodní soutěži „Varsovia Cantat“ ve Varšavě v listopadu 2019. Kromě soutěžního vystoupení sbor Zaolzie zpíval na večerním koncertě duchovní hudby v kostele Svatého Kříže na ulici Krakowskie Przedmieście.

Kromě tradiční spolupráce s místními pěveckými sbory, sbor „Zaolzie“ navázal a udržuje družební styky s několika pěveckými sbory v Polsku: se smíšeným sborem „Jutrzenka“ z Nakła Śląskiego, se smíšeným farním pěveckým sborem kostela Sv. Kateřiny v Czechowicach-Dziedzicach a také se smíšeným pěveckým sborem „Cecylia” z města Rydułtowy, které je dlouholetým družebním městem Orlové.

Během svého stoletého působení lutyňský smíšený pěvecký sbor obdržel mnoho vyznamenání a ocenění, ale hlavním posláním sboru je udržování kulturních tradic polské národnostní menšiny na Těšínsku, propagování polské kultury a její prezentace všem občanům regionu.

Od minulého roku se pěvecký sbor připravuje na oslavy 100. výročí své činnosti, které spojil se 75. výročím tanečního souboru působícího rovněž při Místní skupině PZKO v Orlové Lutyni.

S radostí Vás zveme na jubilejní koncert 13 května 2023 v 16 hodin do kulturního domu v Orlové-Lutyni.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)