Subito v rozkvětu

Koncert a křest 19. 12. 2022

Je 19. 12. 2022, chvíli po osmé hodině večerní. V modlitebně Československé církve husitské v Dykově ulici na Vinohradech dva páry rozevřených dlaní vyhazují do vzduchu okvětní lístky růží. Křtí novou nahrávku komorního sboru Subito. Kmotry se společně stali hudebník, performer, hudební skladatel a etnomuzikolog Tomáš Reindl a grafička Adéla Turková.



Radek Chalupský, člen sboru Subito, čtvrtek 5. ledna 2023
Magazín > Sborový život

Koncert sboru Subito

archiv sboru / sbor Subito

Proč zrovna motiv růže? Protože nám připomíná cestu, která k uvedení druhého CD vedla. Byla místy trnitá, poměrně dlouhá a komplikovaná, konec konců jako pro všechny sbory v posledních dvou letech. Ale na konci je růžový happy end! Pojďme tedy touto cestou postupně a trochu podrobněji. Provázet nás budou textové úryvky z některých nahraných skladeb.

1. AMEN (březen 2020) – je potřeba si dobře mýt ruce, dezinfikovat. Hlavně s nikým nemluvit na vzdálenost bližší než dva metry. A prosím vás, hlavně je nutné… společně nezpívat! Je to konec?

2. MANS MĪĻAJS ARE MAN NERUNĀ (říjen 2020) – a tak myjeme, dezinfikujeme, nemluvíme a hlavně nezpíváme. Jen narážíme na hranice a omezení. To je konec!

3. JA ŠTE IDA, MAMO, DA GO VIDA, DA GO ČUJA (listopad 2020 – únor 2021) – sem tam si napíšeme (to je bezpečné), někdo přijde s nápadem na videohovory, ze kterých se postupně klube cosi, co vzdáleně připomíná sborové zkoušky. Ale aspoň můžeme jednou za týden jeden druhého chvíli poslouchat a navzájem se vidět. Stačí to ale k udržení sboru?

4. O MAGNUM MYSTERIUM ET ADMIRABILE SACRAMENTUM (březen 2021 – červen 2021) – zkoušíme online, a jakmile je to možné, i všichni společně v jedné místnosti. Jako dřív. V květnu nahráváme festivalové vystoupení, v červnu dokonce zvládneme živý koncert: No toto! Zpívá nám to, jako by žádná pauza nebyla. Snad možná i líp. Obdivuhodná milost! Nebo se nám to jen zdá? Nemělo by se to nějak ověřit?

5. EX CORDE DILIGAMUS NOS SINCERO (sezóna 2021/2022) – pozitivní pocity přetrvávají. A hladí po duši. Nás jako zpěváky i jako přátele, kteří se sešli s různými zkušenostmi z období vlastní samoty, zároveň však se stejnou chutí zpívat od srdce a naplno. A společně! Té energie! Toho nadšení! Nestačíme se divit! Co takhle to nahrát? Nic komplikovaného – řekněme čtyři skladby, které pověsíme na web?

6. SUBITO, RADUJSJA (červen 2022) Náhle stojíme v Husově sboru na Vinohradech, před námi mikrofony, za nimi mistr zvuku Vojtěch Nedvěd. Kompaktnost a kvalitu nahrávek, jejichž počet se rychle rozrostl ze čtyř na osm kontroluje hudební režisér Jan Steyer. A místo nahrávek na web nečekaně vytváříme nahrávky pro kompaktní disk. Spolupracujeme i s Tomášem Reindlem, který jedné ze skladeb dodává svým bubnováním tu správnou balkánskou atmosféru.

Společným jmenovatelem nahraných písní jsou zázrak a pokora. Témata však nespojují jednotlivé skladby, spojují také nás a to, co jsme v Subitu prožili a prožíváme. Ať jde o naše oblíbené 20. století a současnou hudbu, či o díla ze starší doby, ať mají ve své DNA chladný klid Skandinávie, nebo živelný temperament Balkánu, snažíme se ke všem interpretovaným skladbám přistupovat s pokorou k jejich tvůrcům a kultuře, kterou reprezentují. Zároveň si ale užíváme všechny zkoušky i koncerty, na nichž se podaří splynutí té původní DNA s něčím ze subití dvoušroubovice. V takových okamžicích prožíváme radost a úžas nad zázrakem, jež může člověku přinést zdánlivě tak prostá a jednoduchá činnost jako je společné zpívání. A tuhle radost a úžas chceme šířit dál.

Zda se nám to daří, můžete posoudit sami při poslechu našeho druhého CD nebo při návštěvě některého z našich koncertů.

Ať už si vyberete první, nebo druhou variantu, nebo snad dokonce obě, přejeme Vám příjemný poslech.

Vaše Subito

www.sborsubito.cz


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)