Odešla legenda českého muzikálového divadla

V pátek 30. prosince zemřel v Praze ve věku nedožitých 88 let dirigent Arnošt Moulík.



-cs-, pátek 30. prosince 2022
Magazín > Zprávičky

Arnošt Moulík

Blanka Kovaříková / https://www.bkovarikova.cz

Arnošt Moulík, dirigent (*5. ledna 1935, Pečky - 30. 12. 2022, Praha)

Absolvoval na pražské konzervatoři studium skladby a dirigování. Roku 1960 se stal dirigentem v Hudebního divadla v Karlíně. Roku 1963 odešel do angažmá do Státního divadla v Brně, kde působil jako šéfdirigent a vedle klasických operet nastudoval řadu nových muzikálů jako My Fair Lady, West Side Story, aj. Roku 1986 se vrátil do HD v Karlíně a převzal umělecké vedení symfonického orchestru i Orchestru Karla Vlacha.

Angažoval se zde hlavně jako dirigent muzikálový, společně s režisérem Petrem Novotným. Jako první spolu nastudovali českou verzi muzikálů Sugar (Někdo to rád horké), Cikáni jdou do nebe Funny Girl, aj.

HD Karlín opustil roku 1992. Po svém odchodu nastudoval muzikály Bídníci a Jesus Christ Superstar - oba uvedeny v soukromých produkcích a v režii Petra Novotného. Roku 1994 se stává opět šéfdirigentem Hudebního divadla v Brně a roku 1996 se vrací do Hudebního divadla Karlín. Od ledna 1997 nastupuje do funkce šéfdirigenta i v Hudebním divadle Karlín.

V Karlíně nastudoval po svém návratu muzikály Superhvězda Mařenka (operetní hudba), Hello, Dolly!, Někdo to rád horké (Sugar), Klec bláznů, (Řek) Zorba, Viktor - Viktorie, Chicago, West Side Story; z operet Straussova Netopýra. Převzal dirigování My Fair Lady a byl s tímto muzikálem na turné HD Karlín v Japonsku (2000). Rovněž dirigoval v Japonsku na turné HDK v roce 2002 Straussova Netopýra, muzikál Někdo to rád horké (Sugar) a muzikálový koncert That`s Musical Highlight.

V rozhlase, televizi a pro gramofonové společnosti natočil řadu snímků. Za svou celoživotní uměleckou práci byl několikrát oceněn, Diplom Oldřicha Nového (ND v Brně), Cena Thálie 2012.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)