MORAVSKOU METROPOLI OPĚT ROZEZPÍVAJÍ SVÁTKY PÍSNÍ OLOMOUC

Od 3. do 4. června proběhne 49. ročník obnoveného mezinárodního festivalu pěveckých sborů Svátky písní Olomouc. Stejně jako v uplynulých letech i letos se v rámci něho uskuteční renomovaná pěvecká soutěž Mundi Cantant, jakož i řada nesoutěžních pěveckých vystoupení.



Petr Hýl, pátek 20. května 2022
Magazín > Sborový život

Svátky písní Olomouc

Svátky písní Olomouc / Svátky písní Olomouc

V tradičním čase prvního červnového víkendu se Olomoucí znovu rozezní hlasy zpěváků pěveckých sborů. Do srdce Moravy letos přijede 16 pěveckých sborů z České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska, aby se zúčastnily festivalu Svátky písní Olomouc. Festival nabídne ve 2 dnech svým divákům a posluchačům 2 koncerty, 18 soutěžních vystoupení a další nesoutěžní vystoupení nejen v historickém centru města.

Festival Svátky písní Olomouc se vrací po nucené odmlce v tradiční podobě. V pátek 3. 6. 2022 v 19 h festival odstartuje Zahajovacím koncertem festivalu v Sokolovně T. J. Sokol Olomouc - Chválkovice. V sobotu 4. 6. 2022 od 9.30 pak budou pěvecké sbory soutěžit v rámci prestižní soutěže Mundi Cantant v sále Reduta Moravské filharmonie Olomouc. Tato soutěž vyvrcholí kláním o absolutního vítěze festivalu večer od 19 h. Diváci jsou vřele zváni, jak na oba koncerty, tak i na jednotlivé soutěžní bloky.

“Jsem nadšený ze zájmu pěveckých sborů. Upřímně musím říct, že jsme takovou účast pěveckých sborů nečekali. Přece jen, nucená přestávka řadě sborů zkomplikovala činnost,” tvrdí předseda pořadatelského spolku, Petr Hýl. Většinu účastníků tvoří sbory mládežnické a dospělé, což nebývalo dříve zvykem. “Pandemie měla bezesporu vliv na pěvecké sbory ve školách. Na rozdíl od minulosti se letos na festival nepřihlásil ani jediný školní pěvecký sbor z ČR.”

V porotě soutěže Mundi Cantant letos zasedne předseda Unie českých pěveckých sborů, Roman Michálek, dále pak Libor Sládek, sbormistr koncertního oddělení prestižního chlapeckého sboru Pueri gaudentes, Andrea Brown, britská sbormistryně mnoha pěveckých uskupení a vysokoškolská pedagožka, a v neposlední řadě slovenští zkušení sbormistři a porotci sborových soutěží Miroslava Matisová (Smíšený sbor při Konzervatoři J. L. Bella či Otto voce) a Gabriel Rovňák (Bratislavský chlapecký sbor).

Pořadatelem festivalu je OLArt21, z. s., ve spolupráci s Unií českých pěveckých sborů. Generálním partnerem festivalu je Českomoravská Bezpečnostní Agentura spol. s r.o. a Vodohospodářská společnost Olomouc, a.s. Festival finančně podpořili Pojišťovna VZP, a.s., partner absolutního vítěze, dále pak NADACE ŽIVOT UMĚLCE, GeloRevoice pastilky do krku, Sportswear4U, s.r.o. Partnery festivalu jsou Supraphon, Bärenreiter Praha, Statutární město Olomouc a Olomouc.cz, nejlepší adresa.

Další informace o soutěžních sborech, jejich sbormistrech, porotcích a dalších bodech programu jsou dostupné na webu festivalu. Zde je možné najít také tuto tiskovou zprávu, ilustrační fotografie a další materiály v elektronické podobě. Více informací naleznete Zde


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)