Sbírku korunoval v kostele sv. Anny Tříkrálový koncert

Už po devanácté vystoupil Sukův komorní sbor z Benešova v neděli v místním kostele sv. Anny na Tříkrálovém koncertu.



Zdeněk Kellner, pondělí 10. ledna 2022
Magazín > Zprávičky

Klanění tří králů

Albrecht Dürer / wiki

Tradiční závěr koledování v rámci tříkrálové sbírky obstaral v neděli 9. ledna odpoledne v kostele sv. Anny Tříkrálový koncert v podání Sukova komorního sboru. Organizátorem byla stejně jako u sbírky Farní charita Benešov.

Na programu koncertu byly duchovní a vánoční skladby, pěveckého sóla se ujala Alena Vašáková, klavírního doprovodu Zuzana Richterová. Ženský pěvecký sbor dirigovala helena Sochová.

Na vystoupení posluchači platili dobrovolné vstupné a výtěžek posílí dary, které lidé odevzdali do charitních kasiček v rámci Tříkrálové sbírky.

Po vřelém aplausu posluchačů obdržely členky sboru drobné dárečky a vedoucí sboru vyzvala všechny ke společnému zpívání koledy Narodil se Kristus Pán.

Sukův komorní sbor byl založen v září roku 1982 při Městském kulturním středisku v Benešově. Sbor zpíval původně ve smíšeném obsazení pod názvem Sukův pěvecký sbor, ale jeho tvář se postupně měnila. V říjnu roku 1986 se od původního sboru oddělil Sukův komorní ženský sbor a oba sbory existovaly současně vedle sebe. V prosinci roku 1987 smíšený sbor končí a zůstává pouze ženský Sukův komorní sbor.

Sbormistryní a zároveň uměleckou vedoucí byla od jeho založení Dr. Jaroslava Modrochová. Sbor koncertuje jak u nás, tak i v zahraničí, například v Bulharsku a Německu. Je každoročně účastníkem hudebního festivalu „Sukovy Sedlčany“ a spolupořadatelem „Konopišťského nokturna“. Účastní se soutěží Písně přátelství a Pražské dny sborového zpěvu.

V červnu 1987 Sukův komorní sbor absolvoval svůj první výměnný zájezd do Dánského města Horsens a následuje šňůra koncertních vystoupení v Německu a Francii. Sbor se každoročně účastní Mezinárodních sborových festivalů ve Francii, Itálii a Finsku. V listopadu 1989 koncertuje v Bazilice sv. Jiří na Pražském Hradě.

Sukův komorní sbor je zakladatelem a pravidelným účastníkem benešovského hudebního festivalu „Jaro Josefa Suka“, jehož 1. ročník se konal v roce 1991. V roce 1995 přichází změna. Ze sboru odchází jeho vedoucí Dr. Modrochová a novou sbormistryní se stává Helena Sochová (Doležalová). Pouze v letech 1999-2002 sbormistryni zastupují Stanislav Mistr – sbormistr smíšeného pěveckého sboru Pražští pěvci a Lucie Hřebíková (Procházková) – sbormistryně smíšeného pěveckého sboru Carmina Nova. V letech 2008-2011 pak zastupuje David Nykl – sólista Janáčkovy opery v Brně a sbormistr mužského pěveckého sdružení VOSK Praha.

V současné době má Sukův komorní sbor v průměru 15-20 zpěvaček a absolvuje 10-15 koncertních vystoupení za rok. Repertoár sboru tvoří nejen široké spektrum hudby duchovní a světské, ale důležitou součástí jsou i lidové písně v různých úpravách, spirituály aj.

Sbor pravidelně koncertuje v Benešově a okolí, zúčastňuje se různých přehlídek u nás i v zahraničí, spolupracuje s různými umělci a tělesy. Nejvíce si pak váží spolupráce se Sukovým komorním orchestrem, jehož uměleckým vedoucím byl do roku 2000 Mistr Josef Suk.

Mezi pravidelné aktivity sboru patří adventní koncerty v Šímově síni Muzea umění v Benešově i jinde, Tříkrálový charitativní koncert v benešovském kostele Sv. Anny, Jílovské zpívání Zdeňka Lukáše či účast na festivalu „Podblanický hudební podzim“.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)