Andělské koledy - oblíbené české koledy, jak je neznáte

Pěvecký sbor Musica Oeconomica Pragensis natočil vánoční album. CD Andělské koledy obsahuje celkem 24 koled v neznámých či nových úpravách.



MOP, úterý 21. prosince 2021
Magazín > Zprávičky

CD Andělské koledy

Marie Černíková / sbormop.cz

Album je rozděleno do dvou cyklů, autorem prvního je skladatel Zdeněk Lukáš, druhý upravil Kryštof Spirit, sbormistr souboru, který projekt zaštítil a nahrával. CD je zároveň oslavou 20. výročí od založení zmíněného sboru složeného hlavně z absolventů a studentů VŠE v Praze.

Jak to začalo - žijeme ve složité době a sborový zpěv patří mezi ta nejvíc zasažená zájmová odvětví. Chtěli jsme ale ukázat, že radost ze zpívání a možnosti potěšit jím jiné je pro nás natolik silná motivace překonat zdánlivě nepřekonatelné, že jsme se do příprav na CD pustili. Po sérii online zkoušek, zpívání v respirátorech a nervózních časech, kdy jsme čekali, zda nás nezastaví vyšší moc, jsme zkraje léta přece jen nahráli první půli CD a v září druhou.

CD obsahuje populární i méně známé koledy. To vše ale v orchestrální podobě, která pro podobné skladby není tak obvyklá. Lukášův cyklus je veřejnosti nedostupný a existuje pouze v archivu Českého rozhlasu. Minimálně v hudebních kruzích tím CD nabude značné hodnoty.

Na nahrávání CD se podílel významný český režisér Jiří Gemrot a vedoucí zvukového studia HAMU Ondřej Urban. Sbor MOP doprovodili hudebníci ze Sukova komorního orchestru rozšířeného o dechovou sekci Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK, České filharmonie a další. Natáčení proběhlo za laskavé podpory VŠE v prostorách Vencovského auly.

CD Andělské koledy si můžete zakoupit např. zde


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)