Navzdory koronaviru připravuje Chýnov oslavy tří významných výročí

V Chýnově se po letech setkají dvě slavné umělecké osobnosti

Římskokatolická farnost Chýnov připravila ve spolupráci s Mezinárodní společností Josefa Bohuslava Foerstera mimořádnou kulturní akci. Zajímavý program vzpomene velkého hudebního skladatele a rodáka, ale i další významná výročí tohoto jihočeského města.



Alena Strašrybková, úterý 27. července 2021
Magazín > Zprávičky

Josef Bohuslav Foerster

Martina Fialková / google

Letopočty končící jedničkou jsou pro jihočeský Chýnov obzvláště významné, protože upomínají na první písemnou zmínku o Chýnově v Kosmově kronice, která se váže k roku 981. A rok 1941 odkazuje na úmrtí patrně nejvýznamnějšího chýnovského rodáka, slavného sochaře Františka Bílka. Proto se Chýnovští rozhodli oslavit letos na sklonku léta obě tato významná výročí mimo jiné hudebním festivalem vážné hudby. Jako červená nit se programem celého festivalu potáhnou skladby dalšího vynikajícího umělce, vzácného přítele Františka Bílka, hudebního skladatele Josefa Bohuslava Foerstera, od jehož úmrtí uplyne v letošním roce právě sedmdesát let.

Na zahajovacím koncertě v kostele Nejsvětější Trojice v Chýnově v neděli 22. srpna zazní výběr z vokálních a varhanních děl Antonína Dvořáka, Josefa Bohuslava Foerstera a Antona Foerstera v podání mezzosopranistky Olgy Černé a strahovského varhaníka Vladimíra Roubala, následující neděli 29. srpna se o hudební matinée v Bílkově chýnovském ateliéru postará violoncellový soubor studentů a absolventů pražské konzervatoře. V nedělní podvečer 5. září budou mít návštěvníci festivalu jedinečnou příležitost poslechnout si Dechový kvintet, op. 95 Josefa Bohuslava Foerstera v podání předního dechového souboru Belfiato quintet. Čtvrtý koncert se uskuteční 12. září v kostele sv. Petra a Pavla v Hartvíkově a vystoupí na něm smíšený pěvecký sbor Lumen pod vedením sbormistra Petra Koronthályho. V tomto nenápadném, zapomenutém místě je interiér kostela vyzdoben vzácnou beuronskou malbou, která inspirovala významné umělce, mj. i skladatelova bratra Viktora Foerstera. Závěr festivalu v neděli 19. září bude opět patřit především vzpomínce na sochaře Františka Bílka. Jeho tvorba je v Chýnově zastoupena řadou náhrobků na místním hřbitově. Po komentované prohlídce těchto soch a reliéfů bude u monumentální Modlitby nad hroby, místa posledního odpočinku Františka Bílka, následovat koncert mužského pěveckého sboru Novocantus z Nového Města na Moravě pod vedením Františka Ostrého.

Po celou dobu trvání festivalu bude na farní zahradě vedle kostela v Chýnově k zhlédnutí exteriérová výstava přehledně mapující pestrý život a rozsáhlou tvorbu neprávem poněkud opomenutého, ale v posledních letech znovu objevovaného hudebního skladatele Josefa Bohuslava Foerstera. Výstavu tvoří čtrnáct rozměrných panelů, v jejichž úvodu je vždy fotografie jednoho z reliéfů kolínské dřevořezby křížové cesty od Františka Bílka symbolizující tak tvůrčí a duchovní souznění obou umělců.

Na realizaci celé akce se finančně podílí kromě města Chýnov i Jihočeský kraj a na všechny akce je vstupné dobrovolné. Pořadatelé počítají i s nejistou situací spojenou s koronavirem a v případě nepříznivého vývoje protiepidemických opatření jsou připraveni uspořádat koncerty pod širým nebem.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)