PRAŽSKÝ FILHARMONICKÝ SBOR OPĚT NA LETNÍCH FESTIVALECH

Pražský filharmonický sbor se po roční pauze vrací na letní festivaly v zahraničí. Pod vedením sbormistra Lukáše Kozubíka se představí ve švýcarském St. Gallenu a o 14 dní později se pod vedením sbormistra Lukášem Vasilkem zúčastní festivalu v rakouském Bregenzu.



Mgr. Monika Havlová, pátek 11. června 2021
Magazín > Zprávičky

Pražský filharmonický sbor

Pražský filharmonický sbor / Pražský filharmonický sbor

Letošní premiéru opery Notre Dame Franze Schmidta na festival ve švýcarském St. Gallenu se sborem nastudoval Lukáš Kozubík, který u sboru působí od jara 2020. Romantická opera podle historického románu Victora Huga měla nejprve úspěch v koncertním provedení Vídeňské filharmonie ještě před jejím dokončením, ale hlavně při premiéře ve vídeňské Dvorní opeře, která proběhla až o deset let později.

V roce 2019 oslavil sbor své jubilejní 10. výročí hostování na festivalu v rakouském Bregenzu nastudováním opery Rigoletto (G. Verdi) na Jezerní scéně s Vídeňskými symfoniky. Představení, které získalo několik ocenění, mj. cenu Venice TV Award, se vrací po roční pauze.

Kromě návratu Rigoletta sbor čeká nové nastudování opery Nero italského skladatele Arriga Boita v bregenzském Festspielhausu. Hlavní role římského krutovládce se ujme mexický tenorista Rafael Rojas pod režisérským vedením Oliviera Tambosiho, se kterým již sbor spolupracoval v roce 2016 na inscenaci Hamleta s českým sólistou Pavlem Černochem.

Pražský filharmonický sbor je rezidenčním sborem slavného operního festivalu v Bregenzu (Bregenzer Festspiele) již od roku 2010. Spoluúčinkoval zde s Vídeňskými symfoniky mj. v operách Aida, Andrea Chénier, Kouzelná flétna, Turandot, Carmen a také na samostatných koncertech či při provedení světových premiér oper Pasažérka polského skladatele Mieszyslawa Weinberga, Miss Fortune britské skladatelky Judity Weir, Solaris německého skladatele Detleva Glanerta a Kupec benátský polského skladatele André Tchaikowského; tato inscenace získala dokonce prestižní ocenění International Opera Award 2014 v kategorii světová premiéra.

Pražský filharmonický sbor

FB Pražský filharmonický sbor


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)