Pražský filharmonický sbor gratuloval Zubinu Mehtovi k jeho jubileu

Jeden z předních dirigentů současnosti, Zubin Mehta, oslavil ve čtvrtek 29. dubna 2021 své 85. narozeniny. Pražský filharmonický sbor se přidává k zástupu gratulantů, protože velká část jeho historie je právě s tímto dirigentem úzce spjata, a to již od roku 1963. Pod jeho taktovkou absolvoval sbor neuvěřitelných 94 koncertů, především v zahraničí, kde se mu také díky společným projektům podařilo významně prosadit.



Mgr. Monika Havlová, sobota 1. května 2021
Magazín > Sborový život

Dirigent Zubin Mehta

Petra Hajská / Pražský filharmonický sbor

Pražský filharmonický sbor byl v roce 2019 iniciátorem návrhu na udělení ceny MKČR „Artis Bohemiae Amicis“ maestru Mehtovi, kterou byli oceněni i další dirigenti jako Sir Charles Mackerras, Jiří Bělohlávek, Miroslav Košler, Vladimir Ashkenazy a další. Maestro Zubin Mehta se stal také v sezoně 2019/2020 čestným patronem Pražského filharmonického sboru a cenu Ministerstva kultury ČR převzal z rukou ředitele a hlavního sbormistra sboru během své poslední návštěvy ČR (v rámci festivalu Dvořákova Praha).

Maestro Zubin Mehta vystudoval hru na klavír, kompozici a hru na kontrabas. Po vítězství v dirigentské soutěži v Liverpoolu (1958) zahájil oslnivou uměleckou dráhu a během své kariéry dirigoval prakticky všechny významné světové orchestry, z těch nejvýznamnějších lze vybrat Newyorskou filharmonii, Losangeleskou filharmonii, Berlínské filharmoniky a Vídeňskou filharmonii nebo Bavorský státní orchestr, v mnoha dalších se stal čestným dirigentem a úctyhodných 50 let stál v čele Izraelské filharmonie, kde mu náleží doživotní post hudebního ředitele.

Je nositelem řady významných ocenění, mj. francouzského Řádu čestné legie a Ceny za mír a toleranci OSN, ceny Premium Imperiale Japonské císařské rodiny, ceny Kennedyho Centra nebo ocenění nadací Dana Davida (Dan David Foundation).


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)