Poslechněte si nový velikonoční hudební klip Vokálního souboru Gentlemen Singers.



Richard Uhlíř - Gentlemen Singers, sobota 3. dubna 2021
Magazín > Zprávičky

Gentlemen Singers

Gentlemen Singers / Gentlemen Singers

Vokální soubor Gentlemen Singers působí na české scéně již více než 17. let. Během své existence se tento profesionální mužský oktet stal několikrát vítězem mezinárodních soutěží a pravidelným účastníkem významných festivalů od USA až po Jižní Koreu. Absolvoval více než tisícovku koncertů po celém světě a vydal sedm kritikou velmi kladně hodnocených samostatných nahrávek. Poslední rok však jakoby koncertní sezóna vůbec nebyla. „V roce 2020 jsme měli možnost zpívat pouze na dvou koncertech, což jsme doposud nezažili“, uvádí kontratenor Filip Dámec. „Během nuceného volna, jaké česká kultura nepamatuje, jsme však začali pracovat na několika nových projektech a skladbách. Snažíme se stále něco vymýšlet a být originální. Je pravda, že v on-line přenosech a podobných projektech jsme se moc nenašli a sílu na koncerty si v uvozovkách schováváme až před opravdové publikum“, dodává druhý kontratenor Jaroslav Šindler. Členové souboru doufají, že několik koncertů stihnou ještě do konce této 18. sezóny, „byť by měly být pouze s omezeným počtem publika v sálu nebo jako open air“, přidává se bas Richard Uhlíř.

V posledních letech Gentlemen Singers zveřejňují na svém YouTube kanále hudební videa, která vynikají zvukovou vytříbeností a profesionálním vizuálním zpracováním. „Snažíme se, abychom pouze nekopírovali. Naše hudební videa by měla být pro diváky audiovizuálním zážitkem. Cílem těchto videí není konzumace přes sociální sítě, ale rádi bychom, aby si je naši fanoušci dopřáli v co možná nejlepší kvalitě, v pohodlí domova, na své chytré televizi a s kvalitním zvukem“, říká Dámec. Po dvou nahrávkách skladeb dvou populárních soudobých skladatelů (Morten Lauridsen, Ēriks Ešenvalds) z roku 2019, které byly věnovány duchovní tématice, soubor zacílil na jedno z responzorií českého barokního velikána Jana Dismase Zelenky. „Již z koncertů víme, že Sepulto Domino je v našem podání publikem i odbornou veřejností velmi dobře přijímáno, i když se ve vší skromnosti vůbec nepovažujeme za odborníky na poučenou interpretaci staré hudby“, vysvětluje jeden z nejmladších členů souboru Šindler. Poslední nahrávka vznikala vzhledem k platným opatřením proti šíření nemoci Covid19 velmi zajímavým až undergroundovým způsobem, kdy se nejen termín, ale i místo natáčení měnilo doslova z hodiny na hodinu. „Jednou se o tom třeba rozpovídáme více“, přidává se baryton Martin Struna.

Soubor tímto děkuje za trpělivost a skvělou spolupráci zvukovému a hudebnímu režisérovi posledních nahrávek Filipu Benešovi a za skvělé video Tokpovi Korlovi. „Velice inspirativní pro naše poslední dvě videa byla také lokace bývalého kláštera benediktinek Gabriel Loci, která skýtá ještě mnoho neobjeveného a rozhodně se tam s dalšími nápady rádi vrátíme“, slibuje Filip Dámec. (Gentlemen Singers – Sepulto Domino (Jan Dismas Zelenka))

Vedle těchto duchovních nahrávek na oficiálním YouTube kanále souboru Gentlemem Singers dále naleznete např. i polskou vánoční koledu Lulajze Jezuniu nebo americkou White Christmas v originálních úpravách přímo pro tento soubor. Vysoké počty zhlédnutí ukazují nejen na kvalitu nahrávek, ale i popularitu souboru. „I když se snažíme přistupovat k této tvorbě s největší profesionalitou, nic nám a věřím, že ani našim posluchačům, nenahradí ten zážitek, který může vzniknout pouze a jen na živém koncertu v krásném koncertním sále nebo právě v barokním kostele“, uzavírá s odkazem na poslední hudební video Richard Uhlíř.

Více také na:

Gentlemen Singers


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)