#ZPÍVÁMODPOVEDNĚ na festivalu Svátky Písní aneb jak to celé proběhne

Organizátoři festivalu Svátky písní Olomouc se rozhodli k dodržování pravidel, která prezentuje portál www.zpivamodpovedne.com.

Více o průběhu jednotlivých aktivit a činností na festivalu s ohledem na současná opatření si můžete přečíst níže.



Marek Klimeš, čtvrtek 10. září 2020
Magazín > Zprávičky

Svátky písní Olomouc

Svátky písní Olomouc / Svátky písní Olomouc

Jako organizátoři, kterým záleží na bezpečí účastníků festivalu, jsme se rozhodli k dodržování pravidel, která prezentuje portál www.zpivamodpovedne.com. Opatření lze rozdělit na ta povinná, (nošení roušek ve vnitřních prostorách, umístění dezinfekcí na ruce, omezení kapacity sálů apod.) a na mnohá další opatření, která z vlastní vůle přijímáme (viz. www.zpivamodovedne.com - pro pořadatele). Vzhledem k situaci, která naši společnost sužuje již delší dobu, jsme na průběh festivalu i za mimořádných okolností dobře připraveni, a to i při případném zhoršení situace. O konkrétním průběhu jednotlivých aktivit vzhledem k opatřením vás budeme informovat zde a na webu festivalu www.festamusicale.com.

Pokud stále zvažujete, zda na festival přijet, doporučujeme přečíst si alespoň informace dostupné na zmíněném portálu #zpivamodpovedne.

Níže bychom rádi nastínili, jak proběhnou jednotlivé aktivity a činnosti na našem festivalu s ohledem na současná opatření (i ta která si stanovujeme sami), vybrali jsme ty nejviditelnější změny.

Registrace

Před příjezdem budeme chtít od každého účastníka, aby se seznámil s pravidly a zaslal nám zpět dotazník, zda je účastník opravdu zdráv. V případě, že někdo onemocní (nebo ještě hůř - celý sbor by skončil v karanténě) nabídneme možnosti vrácení registračních poplatků nebo jejich převedení na následující ročník. Bude platit jednoduché pravidlo: zpívám - nemám roušku, nezpívám a pohybuji se v zázemí - roušku nasadím. Co se týká počtů osob v jednu chvíli na jednom místě, již od dubna jsme připraveni na několik variant, bezpečně to zvládneme i za limitu 100 osob v jednu chvíli na jednom místě.

Soutěže

Po účastnících budeme vyžadovat dochvilnost. V mezičase pro vás připravíme šatnu (ta se po každé výměně účastníků dezinfikuje). Ve vnitřních prostorách se účastníci musí pohybovat s rouškou, a to v zóně vyhrazené pro účastníky. Po odzpívání soutěžního výkonu se účastníci mohou rozhodnout, zda se na chvíli „stanou diváky”, v tom případě si musí nasadit roušku a odebrou se do koncertního sálu. Vyhlášení výsledku proběhne na otevřeném prostranství, kde by se všichni měli snažit dodržovat rozestupy. Poté se bude moci sbormistr a dvě další osoby odebrat na rozborový seminář s porotci (a rouškami), zpěváci si mohou užít centrum krásné Olomouce sami nebo s námi při krátkých a netradičních prohlídkách nazvaných „hudební procházky”.

Koncerty Naladíme

Festival letos nabízí možnost přijet zazpívat na koncerty NALADÍME! (kromě toho i nepřímo formou výtěžků ze vstupného na koncerty podpořit rozvoj aktivit seniorských pěveckých sborů Unie českých pěveckých sborů). Koncerty proběhnou na mnoha krásných místech v centru Olomouce (galerie, malá divadla, kostel nebo i nádvoří historické radnice). Sbory mohou zpívat kratší i delší úseky (dle jejich možností) a to samozřejmě bez roušek. V některých případech bude odstraněna první řada diváků, aby byl udržen odstup „zóny účinkujících a diváků”. Přijet zazpívat koncert můžete každý den od středy 28.10. do neděle 1.11. 2020 (můžete ale nemusíte se zúčastnit i dalších aktivit).

Ateliér

Před příjezdem budeme chtít od každého účastníka, aby se seznámil s pravidly a zaslal nám zpět dotazník, zda je účastník opravdu zdráv. V případě, že někdo onemocní (nebo ještě hůř - celý sbor skončí v karanténě) nabídneme možnosti vrácení registračních poplatků nebo jejich převedení na následující ročník. Protože se v ateliéru budeme setkávat intenzivně několik dnů, je opravdu nutné přijet bez jakýchkoli příznaků respirační nemoci. Pokud by se někdo necítil dobře a nebyl si jist v průběhu, máme připravený bezkontaktní teploměr. Ateliér bude probíhat ve velkém vnitřním prostoru, který umožňuje mezi zpěváky udržet dostatečné rozestupy. Počítáme také s odvětráváním prostoru (bohužel i za cenu lehkého teplotního diskomfortu). Před začátkem zkoušky, o pauzách a po skončení musí mít účastníci nasazené roušky.

Open-air koncert

Open - air koncert na olomouckém Horním náměstí bude pro zpěváky na podiu samozřejmě probíhat bez roušek (s výjimkou vnitřních šaten pro účinkující). Diváci budou rozmístěni v oddělených sektorech na stání. V případě chladného počasí bude podium vytápěno. V případě přeháněk je pro diváky připravena zásoba jednorázových pláštěnek. V případě velmi nepříznivého počasí se koncert přesune do sálu Reduta. Všichni diváci, na které nevystačí kapacita sálu odvíjející se od aktuálně platných nařízení, budou moci koncert shlédnout na Horním náměstí na velkoplošných obrazovkách.

Pořádání festivalu

Náš organizační tým spolehlivě již nyní ví, kdo a kdy je pověřen dezinfekcí šaten, stolů, klik a dalších ploch. Zajišťujeme také bezpečné přicestování zahraničních porotců (někteří budou muset mít před zahájením festivalu negativní PCR testy). Je velmi mnoho procesů a opatření, které účastníci na první ani druhý pohled nezaregistrují. Vše ale směřujeme k tomu, aby se festival konal a proběhl v pozitivní atmosféře. Všechna pravidla a doporučení, která dodržujeme, si můžete přečíst na www.zpivamodpovedne.com v sekci pro pořadatele.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)