7. ročník bienále Mezinárodního operního a hudebního festivalu „Janáček – Brno 2020“

I přes nejistou zdravotní situaci připravují pořadatelé na 28. 9. – 16. 10. 2020 7. ročníku tradičního brněnského festivalu. V bohatém programu akce najdeme i 4 mimořádně zajímavé sborové koncerty.



Jiří kolář, pondělí 21. září 2020
Magazín > Zprávičky

FJB

archiv festivalu / https://janacek-brno.cz

Mezinárodní operní a hudební festivalové bienále Janáček – Brno patří k nejvýznamnějším akcím na evropské kulturní mapě, která pečuje o umělecký odkaz a uceleně prezentuje dílo jednoho z největších českých skladatelů Leoše Janáčka v mezinárodním kontextu. Díky své mezinárodní reputaci uvedl festival inscenace předních světových tvůrců, jako jsou Robert Carsen, David Poutney, Kornél Mundrczó, Robert Wilson, Calixto Bieito, Harry Kupfer, Peter Konwitschny, David Radok nebo Jiří Kylián, a spolupracuje s předními dirigenty, jako jsou Jakub Hrůša, Tomáš Netopil, Tomáš Hanus a Marko Ivanović. Za pouhých 6 ročníků se festival Janáček ­ Brno vypracoval na nejlepší festival světa, když jako první v ČR získal prestižní cenu The International Opera Awards za nejlepší festival roku 2018 (více informací na www.operaawards.org).

V termínu 28. 9. – 16. 10. 2020 proběhne 32 atraktivních hudebních akcí, z nichž 4 jsou věnovány i sborovému umění.

30. 9., 19.00 h. vystoupí v Mozartově sále Reduty vynikající vídeňský Arnold Schönberg Chor (dir. Erwin Ortner) s díly A. Schönberga (Drei Volksliedsätze, op. 49); A. Pärta (Nunc dimittis; Virgencita); J. N. Davida (Zehn Volksliedsätze); J. Brahmse (Liebeslieder Walter, op. 52) a J. Suka (Deset ženských sborů, op. 15).

Druhým sborovým koncertem bude 4. 10., 19.00 h. v Besedním domě Koncert Pražského filharmonického sboru (dir. Lukáš Vasilek). Pro posluchače si připravili skladby J. B. Förstera (Die Weihe der Nacht, op. 87; Abendlied, op. 89/b), L. Janáčka (Vlčí stopa; Potulný šílenec), V. Nováka (Čtyři básně Otakara Březiny, op. 47) a I. Stravinského (Svatba, pro sóla, smíšený sbor 4 klavíry a bicí).

Na třetím sborovém koncertu se opět v Mozartově sále divadla Reduta 10. 10., 15.00 h. představí Brněnský dětský sbor (dir. Valeria Maťašová) s Janáčkovými Říkadly, kantátou Otvírání studánek B. Martinů a dětskou operou Brundibár Hanse Krásy.

Posledním sborovým koncertem festivalu pak bude 11. 10., 19.00 h. v Bazilice Nanebevzetí Panny Marie ve Starém Brně „Glagolskí mše / Věčné evangelium“. Díla provedou Filharmonie Brno a sbor Janáčkovy opery NdB (dir. Denis R. Davies, sbm. Pavel Koňárek).

Držíme palce, aby se všechny festivalové akce úspěšně uskutečnily.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)