NOCovid Choir - iniciativa pro sborový zpěv v době (po)koronavirové

UČPS a Festa Musicale představily novou sborovou iniciativu.

Iniciativa #zpivamodpovedne se snaží předejít dalšímu plošnému uzavírání sborů. Přináší mimo jiné i souhrnná hygienická pravidla a doporučení sborům, organizátorům a návštěvníkům sborových akcí pro nadcházející podzimní období.



-cs-, pondělí 7. září 2020
Magazín > Sborový život

iniciativa pro sbory v době (po)koronavirové

Fm a UČPS / https://www.zpivamodpovedne.com/

Rok 2020 podrobil naši kulturu těžké zkoušce a mezi nejzasaženější obory patří sborový zpěv. Po dobu mimořádných koronavirových opatření naše sbory poprvé v historii zcela umlkly. Přes 30 000 zpěváků všech generací se po několik měsíců nemohlo věnovat své práci, zálibě či koníčku.

Na prahu nové hudební sezóny proto vznikla informační platforma „Zpívám odpovědně“. Průvodce pro sbory, organizátory a návštěvníky sborových událostí v době (po)koronavirové vydává Unie českých pěveckých sborů ve spolupráci s největším českým pořadatelem sborových festivalů, organizací Festa Musicale, z.s.. Odbornou konzultaci poskytla krajská hygienická stanice Olomouckého kraje, příprava proběhla ve spolupráci s odbornou veřejností, sbormistry, pedagogy a lékaři. Inspirací k projektu byla mimo jiné také iniciativa NOCOVID České eventové asociace

„Během několika uplynulých měsíců jsme registrovali četné dotazy od sbormistrů a zpěváků směřující k tématu, za jakých podmínek pěvecké sbory mohou zkoušet nebo pořádat vlastní koncerty. To nás nyní, na začátku sborové sezóny, přivedlo k myšlence vytvořit iniciativu #zpivamodpovedne. Všichni si uvědomujeme, že cesta plošných zákazů není udržitelná donekonečna. Člověk je tvor společenský, a proto je nutné, abychom se se současnou situací naučili pracovat“, popisuje Marek Klimeš, ředitel spolku Festa Musicale z.s.

„Rádi bychom, aby se po měsících útlumu začal náš kulturní život vracet k normálu. Projektem #zpivamodpovedne chceme vytvářet podmínky pro to, aby se naše pěvecké sbory mohly znovu scházet, koncertovat a těšit se společně z hudby“, dodává předseda Unie českých pěveckých sborů Roman Michálek.

K iniciativě se může připojit každý, a to jednoduše tím, že bude respektovat doporučená pravidla. Veškeré informace k iniciativě #zpivamodpovedne je možné najít na webových stránkách www.zpivamodpovedne.com nebo na facebookových stránkách: Zpívám odpovědně.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)