Čestný šéfdirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu slaví.

Jubilant Vladimír Válek

Půl kulaté narozeniny dnes oslavil nestor českých dirigentů Vladimír Válek. S předními českými i zahraničními tělesy nastudoval a prováděl symfonickou i vokálně instrumentální hudbu všech žánrů. Ke gratulantům se ráda připojuje i česká sborová obec.



-cs-, středa 2. září 2020
Magazín > Sborový život

Vladimír Válek na předávání cen CPA

Classic Prague Awards / Classic Prague Awards

Vladimír Válek se narodil 2. září 1935 v Novém Jičíně. Po studiích hry na pozoun a violu na kroměřížské konzervatoři studoval dirigování u Ľudovíta Rajtera na VŠMU v Bratislavě, později pokračoval ve studiu dirigování na pražské AMU. V roce 1970 založil Dvořákův komorní orchestr, kde působil nejen jako hráč ale i jako umělecký vedoucí tohoto hudebního tělesa. Dirigentskou kariéru zahájil v roce 1975 jako dirigent Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK (do roku 1987). V roce 1985 se ujal místa šéfdirigenta Symfonického orchestru Českého rozhlasu a v této funkci působil do roku 2011. Od roku 1996 rovněž zastával plné desetiletí post dirigenta České filharmonie. V sezoně 2002/03 byl jmenován hlavním hostujícím dirigentem orchestru Osaka Symphoniker, v letech 2004-2007 vykonával funkci šéfdirigenta Slovenské filharmonie.

V čele jmenovaných těles vystoupil Vladimír Válek v mnoha světových metropolích (Amsterdam, Berlín, Bonn, Brusel, Curych, Káhira, Kodaň, Londýn, Madrid, Moskva, New York, Paříž, Peking, Salcburk, Singapur, Soul, Šanghaj, Tel Aviv, Tokio, Vídeň). Vedle uvedených angažmá je umělec pravidelným hostem u významných světových symfonických orchestrů. Za všechny připomeňme Izraelskou filharmonii, MDR orchestr Lipsko, vídeňské Tonkünstler a orchestr ORF, Japan Philharmonic Orchestra, Yomiuri Symphony Orchestra či National Taiwan Symphony Orchestra.

Na svém kontě má Vladimír Válek přes tisíc nahrávek pro rozhlasové stanice Praha, Vídeň, Lipsko, Hilversum, Záhřeb. Je zván k vystoupením na mezinárodních festivalech mj. v Linci, Aténách, Istanbulu, Vratislavi, Montreaux, Lucernu (zde v roce 1990 dirigoval na společném koncertě s Rafaelem Kubelíkem). Pravidelně hostuje na Pražském jaru, Bratislavských hudebních slavnostech aj.

Diskografie Vladimíra Válka obsahuje přes sto titulů pro firmy Pony Canyon, Harmonia Mundi, Supraphon, Radioservis. Jeho nahrávka klavírních koncertů Ervína Schulhoffa se sólistou Janem Simonem a rozhlasovými symfoniky získala cenu světové hudební kritiky na MIDEM Classic v Cannes 1996 (Cannes Classical Award). K nejvýraznějším nahrávacím projektům z posledního období patří komplety symfonií Antonína Dvořáka, Petra Iljiče Čajkovského a Bohuslava Martinů - v podání SOČRu a jeho šéfdirigenta je vydala společnost Supraphon.

V říjnu 2010 převzal z rukou prezidenta republiky Václava Klause medaili za zásluhy. V letošním roce pak obdržel cenu Classic Prague Awards za Celoživotní přínos pro českou hudbu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)