Gratulace míří významnému sbormistrovi do Hradce Králové.

V neděli 12. července oslaví půlkulaté narozeniny Josef Zadina, regenschori a katedrální varhaník chrámu sv. Ducha v Hradci Králové.



Jan Fajfr, pátek 10. července 2020
Magazín > Sborový život

Mgr. Josef Zadina

archiv MU / https://mesta.obce.cz/struznice

Mgr. Josef Zadina (nar. 12. 7. 1955 v České Lípě)

Po vyučení na Učňovské škole Čs. hudebních nástrojů studoval na SPŠD v Hranicích na Moravě. V tomto období soukromě studoval dirigování u Josefa Daniela v Ostravě a hru na varhany u Stanislava Vrbíka v Olomouci. Z náboženských důvodů nebyl přijat ke studiu Hudební vědy na FF UK v Praze ani na Pedagogické fakultě v Ústí nad Labem. Několik let pracoval jako opravář hudebních nástrojů a zároveň studoval dva roky na teplické konzervatoři hru na kontrabas ve třídě Rudolfa Slacha.

V letech 1986- 1988 vyučoval v LŠU v Novém Boru. Od roku 1988 studoval na JAMU dirigování sboru u Lubomíra Mátla a později i orchestrální dirigování u Jiřího Pinkase, Rostislava Hališky a Otakara Trhlíka. V roce 1990 založil Hudební společnost pro rozvoj a studium duchovní hudby Musica Caecilia jejíž součástí byl pěvecký sbor, se kterým nastudoval mj. řadu závažných duchovních skladeb. V letech 1990 - 1992 byl sbormistrem Brněnského sboru hudební mládeže a souběžně i katedrálního sboru v Brně na Petrově, kde spolupracoval s tamním regenschorim a hudebním skladatelem Zdeňkem Pololáníkem. Současně byl i asistentem J. Rozehnala u Brněnského filharmonického sboru. V období 1995 - 1997 byl sbormistrem SPS Ještěd Liberec. Ve stejném roce se stal i sbormistrem PSSU Česká Lípa, který vedl do roku 1999. V roce 1997 založil Severočeský filharmonický sbor, který doposud vede i jako umělecký vedoucí. Od roku 2001 působí jako regenschori a varhaník v katedrále sv. Ducha v Hradci Králové. V této době ustupuje do pozadí jeho koncertní činnost a věnuje se především liturgické praxi a rozvoji lidového zpěvu při liturgii. Při katedrálním kůru založil katedrální scholu a sbor Cantores Gradecenses, který ovšem kromě liturgické praxe vyvíjí do jisté míry i koncertní činnost. V liturgické praxi se inspiruje pokoncilní hudbou francouzské provenience založené na responsoriálním provedení liturgické hudby. V koncertním repertoáru Josefa Zadiny jsou mj. i rozsáhlá díla jako např. Missa solemnis Ludwiga van Beethovena, Te Deum, Stabat Mater či Lužanská mše Antonína Dvořáka. Josef Zadina je velkým propagátorem hudebního skladatele Zdeňka Pololáníka, se kterým ho od roku 1990 spojuje přátelství. Zdeněk Pololáník na jeho přání zkomponoval řadu skladeb, které Josef Zadina premiéroval. V poslední době např. při příležitosti 30. výročí kanonizace Anežky Přemyslovny zazněla premiérově pod jeho vedením v pražské Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha Pololáníkova Kantáta ke sv. Anežce pro sbor a varhany.

Srdečně gratulujeme a přejeme vše dobré do dalších let!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)