Na Opavě cantat 2019 zazněl poslední tón

Tvůrčí dílny zaplnili mladí zpěváci z Česka, Slovenska a Polska

Letošní ročník opavské mezinárodní přehlídky mladých sborů se vydařil.



Adam Šťastný, neděle 29. prosince 2019
Magazín > Sborový život

OC 2019

archiv přehlídky / https://www.mgo.opava.cz/

Letošní ročník Opavy cantat se nesl v novém duchu – Opava cantat = tvůrčí pěvecké dílny pro středoškolské sbory. Poprvé jsme zakusili novou koncepci a vyzkoušeli si užít víkend v podzimní Opavě bez soutěžního stresu. A myslíme si, že to nemělo chybu. Na pátečním zahajovacím koncertě v kostele sv. Hedviky v Opavě se jednotlivé sbory představily. Zpívalo na 300 sboristů z celé naší republiky a také ze Slovenska a z Polska.

Celé čtyřdenní setkání pak bylo naplněné usilovnou prací zpěváků ve třech tvůrčích dílnách pod vedením renomovaných sbormistrů. Všechny workshopy rozjasňovala a s hlasem sboristů pracovala svým energickým a vysoce profesionálním přístupem paní dr. Alena Tichá – hlasová pedagožka působící na UK v Praze.

Organizátoři připravili pro účastníky bohatý doprovodný program. A tak se ve volných chvílích cvičilo, hrál volejbal, pracovalo se ve výtvarné dílně, hledal se život v kapce vody, prohlídka Opavy s průvodcem patřila zřejmě k nejzajímavějším, výhled na Opavu a okolí se naskytl z Hlásky. Celé tvůrčí dílny vyvrcholily v sobotní závěrečný koncert v kostele sv. Bartoloměje v Kravařích, kde účastníci jednotlivých workshopů představili vše, co se v Opavě naučili. Z délky a kvality koncertu můžeme usuzovat, že všichni odvedli velký kus práce. Představil se workshop s názvem Od Bacha po Vlacha vedený Petrou Rašíkovou, následně workshop s názvem Se Santou a dědou Mrázem na návštěvě u Ježíška, který vedl Jiří Slovík a do třetice zaznělo rockové oratorium, které nacvičoval workshop vedený Janou Krchákovou, Helenou Kaločovou a Liborem Sládkem. Koncert a vlastně celý hlavní program Opavy cantat 2019 uzavřela společná píseň Alleluja Jesus zpívaná všemi sboristy pod vedením Jiřího Slovíka.

Co říci na závěr – máme radost, že změna v koncepci Opava cantat se vydařila a všichni jsme si letošní ročník užili.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)