Pražský filharmonický sbor oslaví 85 let od svého založení

Výroční koncert se uskuteční v sobotu 7. prosince 2019 v 19.30 hodin ve Dvořákově síni Rudolfina. Součástí koncertu bude také výstava fotografií na 1. balkoně, kde fotografka a zároveň členka sboru Martina Kritznerová představí nejzajímavější momenty z cest PFS pod názvem „Letem sborovým světem“.



Mgr. Monika Havlová, čtvrtek 5. prosince 2019
Magazín > Sborový život

Pražský filharmonický sbor

Pražský filharmonický sbor / https://filharmonickysbor.cz/concerts/2019/12/koncert-k-85-vyroci-zalozeni-prazskeho-filharmonickeho

V prosinci letošního roku uplyne přesně 85 let od doby, kdy se sbormistr Jan Kühn rozhodl založit smíšený sbor pro účely živého vysílání opery Debora od J. B. Foerstera na Radiojournalu. Přímý přenos pod taktovkou Otakara Jeremiáše byl prvním vystoupením sboru pod jménem Sbor Radiojournalu. Po několika obměnách názvu vznikl v roce 1969 ten současný, Pražský filharmonický sbor, který se okamžitě zapsal nejen na domácí kulturní scéně, ale i v zahraničí, např. při uvedení Mahlerovy „Symfonie tisíců“ v milánské La Scale (1970), samostatným koncertem a Dvořákovými Svatebními košilemi na Mnichovském hudebním festivalu (1977), při 200. výročí Dona Giovanniho s Českou filharmonií za řízení Václava Neumanna nebo rezidenčním působením na operním festivalu v italském Pesaru po celá 80. léta.

K oslavám 85. výročí si sbor vybral zřídka uváděné oratorium KRÁL DAVID Arthura Honeggera (1892-1955). Pod vedením dirigenta Lukáše Vasilka se jako host představí pražskému publiku Vlámský symfonický orchestr a sólisté Kateřina Kněžíková (soprán), Markéta Cukrová (alt) a Ondřej Koplík (tenor). Partu vypravěče se ujme Jaromír Meduna.

„Dramatický žalm“, jak bývá Honeggerův Král David nazýván, se i v zahraničí objevuje především na velkých koncertních pódiích. Jeho původní čtyřhodinová verze pro komorní soubor měla velký úspěch, ale dnes je téměř neznámá. Pražský filharmonický sbor uvádí verzi druhou z roku 1923 s vypravěčem, kterou v loňské sezoně představilo s velkým úspěchem ostravskému publiku na MHF Leoše Janáčka.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)