Peter Dvorský, jubilující - živá legenda československého hudebního umění

Kulaté narozeniny dnes slaví Peter Dvorský. Známý zpěvák prezentoval naše hudební umění na mnoha domácích i zahraničních operních scénách. Nazpíval také několik duetů se zpěváky popmusic. Ten nejznámější pod českým názvem LÁSKA PRÝ zpíval společně s Karlem Černochem.

Přejeme jubilantovi vše nejlepší!



redakce, sobota 25. září 2021
Magazín > Zprávičky

Peter Dvorský LP

LP - OPUS / LP

Peter Dvorský (* 25. září 1951 Horná Ves) je slovenský operní zpěvák-tenorista, bratr operních pěvců Miroslava Dvorského, Jaroslava Dvorského, Pavla Dvorského.

V letech 1969–1973 studoval zpěv na bratislavské konzervatoři u Idy Černecké. Do opery Slovenského národního divadla byl angažován v roce 1972 jako mimořádný talent ještě během studia. Od roku 1977 vystupuje na předních zahraničních operních scénách (Bolšoj těatr v Moskvě, Vídeňská státní opera, milánská La Scala, londýnská Covent Garden, operní divadlo ve Florencii). V roce 1977 účinkoval v Metropolitní opeře v New Yorku jako postava Alfréda Germonta v Traviatě. Bohému zpíval v La Scale, potom ve veronské Aréně, v Mnichově (1984) a v Metropolitní opeře v New Yorku (1987). Od 80. let 20. století je řazen mezi nejlepší tenoristy světa (spolu s Plácidem Domingem, Lucianem Pavarotti a José Carrerasem)[

Peter Dvorský neskutečně impozantním způsobem interpretuje především italskou, slovenskou a českou hudební tvorbu.

Jako pedagog se profiluje na pěveckých kursech v Jaroměřicích nad Rokytnou při festivalu, který nese jeho jméno.

Kdy se Peter Dvorský rozhodl pro kariéru operního zpěváka? Dětským snem malého Petera bylo, aby na jevišti hrál a zpíval roli Lenského v Čajkovského opeře Eugen Oněgin, kterou poprvé viděl v jedenácti letech, postava Lenského mu totiž učarovala. Sen se mu vyplnil na scéně Slovenského národního divadla v Bratislavě, kam byl přijat v roce 1972 jako sólista.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)