Hudební festival spojující hudbu a památky UNESCO v Kroměříži

Koncert se konal u příležitosti 60. výročí úmrtí B. Martinů (1890–1959) v rámci jubilejního 20. ročníku Festivalu Hudba v zahradách a zámku v Kroměříži a Dnů zahrad a zámku Kroměříž 2019.



DŮM KULTURY V KROMĚŘÍŽI, pondělí 19. srpna 2019
Magazín > Sborový život

HUDBA V ZAHRADÁCH A ZÁMKU 2019

HUDBA V ZAHRADÁCH A ZÁMKU 2019 / HUDBA V ZAHRADÁCH A ZÁMKU 2019

V první části koncertu zazněla vokální tvorba B. Martinů z cyklů Písničky na jednu stránku, Česká říkadla, Petrklíč nebo z baletu Špalíček. Představil se komorní sbor složený ze sboristek 1.A, následovala sólová vystoupení studentek 3.A Z. Hradilové a S. Zpěvákové. Poté vystoupil DíPS se skladbami a capella nebo za klavírního doprovodu Evy Kočařové.

Po přestávce již byl prostor věnován slavné komorní kantátě Otvírání studánek, kterou scénicky ztvárnily dívky 1.A pod vedením Mgr. Pavlíny Kolaříkové. Naše sólistky doplnil barytonista Tadeáš Hoza, jenž se též ujal recitace, hudební doprovod zajistili posluchači konzervatoře Jakub Křivánek, Natálie Garguláková (housle) a Barbora Housová (viola).

DíPS SPgŠ v Kroměříži byl založen v roce 1966 profesorem Vlastimilem Válkem. Od roku 1983 pak téměř 30 let sbor pracoval pod uměleckým vedením sbormistra a pedagoga Jana Štěpánka.

V září 2013 převzal pěvecký sbor Jiří Jablunka. Korepetitorkou sboru je od roku 2014 Eva Kočařová.

Pěveckou základnu sboru tvoří asi 80 dívek ve věku 15 – 19 let. Součástí přípravy sboru jsou pravidelné zkoušky dvakrát týdně a další soustředění. Za dobu své existence uskutečnil sbor více než tisíc vystoupení doma i v zahraničí. Reprezentoval nejen školu a město Kroměříž, ale i celou Českou republiku na mnoha domácích i mezinárodních soutěžích. Muzikálnost a hlasovou kulturu obdivovali posluchači téměř ve všech státech Evropy (Německo, Francie, Itálie, Rakousko, Řecko, Slovinsko, Bulharsko, Slovensko, Velká Británie…). O kvalitách sboru svědčí řada významných ocenění z prestižních soutěží a přehlídek. V roce 2006 získal sbor zlatou medaili v čínském městě Xiamen, kde probíhaly 4. světové sborové hry, a stal se tak jedním z nejúspěšnějších sborů v ČR.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)