Matka žalovala chlapecký pěvecký sbor za nepřijetí dcery

Vůbec nejstarší berlínský chlapecký sbor půjde před soud. Nepřijal totiž nadanou devítiletou holčičku. Její matka ho žalovala za diskriminaci z hlediska pohlaví.



Novinky.cz, pátek 16. srpna 2019
Magazín > Zahraničí

Sbor

Novinky.cz / Novinky.cz

Berlínský Státní a katedrální pěvecký sbor (Staats- und Domchor Berlin) funguje od poloviny 15. století a za celou jeho historii v jeho řadách nepěla jediná dívka, píše britský The Guardian.

Devítiletá dívka nebyla přijata do berlínského chlapeckého sboru a její matka tvrdí, že kritéria pro přijetí státní instituce jsou genderově zaujatá a porušují německou ústavu. Berlínský správní soud příští týden posoudí žalobu na rozhodnutí státu a katedrály Choir berlin (SDB). Ta tvrdí, že odmítnutí dívky po konkurzu v dubnu letošního roku bylo diskriminační, protože porušilo její právo na rovné příležitosti. Dívčina matka, která stížnost podala, se hájí argumentem, že její dceři mohl patřičné hudební vzdělání mohl poskytnout pouze sbor v berlínské Singakademie. Sbor byl založen v roce 1465 za braniborského kurfiřta Fridricha II. Sbor je nejstarší hudební institucí v německém hlavním městě a mezinárodního věhlasu dosáhl v 19. století pod vedením romantického skladatele Felixe Mendelssohna. V současné době poskytuje školení přibližně 250 školákům a 75 mladým mužům v 11 různých sborových odděleních.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)