Českokrumlovský sbormistr slaví jubileum

Krátký autoportrét Lukáše Holce

Na výzvu prof. Jiřího Koláře vznikl pro rubriku sbormistrovské portréty webu: jirikolar.cz autoportrét úspěšného jubilujícícho sbormistra.



Mgr. Lukáš HOLEC, pondělí 10. června 2019
Magazín > Sborový život

Lukáš Holec

archiv autora / -cs-

Narodil jsem se 10. 6. 1969 v Prachaticích a zde jsem vyrůstal do svých 18 let. Po absolvování základní školy Vodňanská v roce 1983 jsem studoval na zdejším gymnáziu, kde jsem úspěšně odmaturoval v roce 1987. Od svých 6 let jsem navštěvoval výuku hry na housle v prachatické Lidové škole umění - II. cyklus jsem dokončil v roce 1987, a ve stejném roce jsem absolvoval také I. cyklus hry na kytaru.

Mezi léty 1987 a 1992 jsem studoval na Pedagogické fakultě v Českých Budějovicích aprobaci český jazyk - hudební výchova a studium jsem úspěšně uzavřel v říjnu 1992 státními zkouškami a diplomovou prací na téma „Houslové polyfonní doprovody lidových písní na ZŠ“. Během celého vysokoškolského studia jsem dojížděl hrát do Smyčcového orchestru Český Krumlov (na housle a violu) a zpíval jsem v katedrálním sboru u sv. Mikuláše v Českých Budějovicích. Zájem o sborové zpívání byl u mě podnícen praxí u Evy Dudkové v ZŠ Netolice (dětský sbor Netoličtí vrabčáci) a čtyřletým působením ve funkci sbormistra amatérského smíšeného sboru Česká píseň Prachatice. Další neocenitelné hudební zkušenosti jsem získal ve folkových kapelách Proměny Prachatice a zejména Spolektiv České Budějovice (v letech 1986 až 1997).

Do ZUŠ Český Krumlov jsem nastoupil 1. 9. 1992 na částečný úvazek. V té době jsem také soukromě vyučoval hru na kytaru a housle ve Vitějovicích a v Dubném. Od září roku 1994 mám trvalé bydliště v Českém Krumlově a v ZUŠ jsem začal pracovat na plný úvazek jako učitel přípravné hudební výchovy, hudební nauky, kytarové hry a sborového zpěvu.

Od ledna 1995 působím jako sbormistr Českokrumlovského dětského sboru.

Sborová výuka a ansámblová práce s dětmi se stala mou „životní láskou“ i hlavní náplní mé práce v ZUŠ dodnes. Mými vzory i rádci byli např. Milan Uherek, Alois a Tomáš Motýlové, Zdena a Vláďa Součkovi, Aťka Knotková, Pepča Baierl, Jarka Macková, Pepa Zajíček, Víťa Hergesel, Ivana Kleinová nebo Alice Stavělová.

Kromě téměř pětadvacetileté práce sbormistra mám za sebou dvouleté působení na gymnáziu v Č. Krumlově, kde jsem v letech 1996/97 a 2003/04 vyučoval hudební výchovu. Od podzimu 1996 do června 2008 jsem pracoval jako externista oboru kulturní historie při Historickém ústavu nyní Filozofické fakulty Jihočeské univerzity v Č. Budějovicích (výuka předmětu „Úvod do dějin hudby“). Od května 1997 do prosince 2007 jsem působil jako ředitel kůru u sv. Víta v Č.Krumlově a vedl zde chrámový sbor.

Od dubna 2006 jsem členem Odborné rady pro dětský sborový zpěv při NIPOS ARTAMA

Praha, jejíž víkendové i prázdninové semináře pro sbormistry navštěvuji od roku 1998 (a

nyní již také pomáhám připravovat). V posledních letech jsem zván do porot sborových

soutěží a jako lektor na workshopy s tématem propojování hudební a dramatické výchovy.

Od září roku 1993 jsem ženatý a společně s manželkou výtvarnicí vychováváme tři dcery

a jednoho syna.

ČESKOKRUMLOVSKÝ DĚTSKÝ SBOR (ČDS)

Českokrumlovský dětský sbor založil v lednu 1995 Lukáš Holec při ZUŠ Český Krumlov a nyní jej navštěvuje v 5 odděleních (předškolní DIBLÍCI, mladší LENTILKY, starší BRUMLÍCI a hlavní sbor MEDVÍĎATA s mužskou skupinou CHLAPI MEDVĚDÍ) přes 250 zpěvaček a zpěváků od 4 do 19 let.

Od roku 2000 se díky větším nárokům stává ze sboru výběrové těleso, které interpretuje nejen adekvátní středověké, renesanční a barokní skladby, klasicistní i romantický repertoár, ale také soudobou hudbu či úpravy lidových písní nebo zpěvů ovlivněných jazzem a populární hudbou.

Každý rok sbor uskutečňuje řadu veřejných vystoupení, několik víkendových soustředění, výměnné pobyty s partnery v ČR, koncertní zájezdy, zahraniční cestu a tradiční prázdninový tábor (zatím proběhlo jeho 21 ročníků).

Pro ČDS se stal charakteristickým odlehčený, úsměvný a poetický pohled na sborovou práci s častým využitím instrumentálních dovedností jeho členů, žáků hudebního oboru ZUŠ. Mnohde je zmiňována také přátelská a vstřícná atmosféra, která sborovou činnost v Českém Krumlově provází.

Aktivity ČDS jsou vydatně podporovány a spolufinancovány spolkem Sdružení rodičů a přátel ČDS, za jehož podpory proběhlo již 7 ročníků jihočeského sborového festivalu VLTAVSKÉ CANTARE, kde účinkovalo přes 30 renomovaných pěveckých sborů z celé České republiky.

Sbormistrem je stále Mgr. Lukáš Holec, na klavír v současné době doprovází Olga Reichlová, Mgr. Michael Bartoš a Mgr. Milena Zuntová j. h.

Všechna sborová oddělení mají za sebou přes 500 veřejných vystoupení a účastnila se celé řady domácích přehlídek, festivalů a soutěží (vždy se ziskem zlatého či stříbrného pásma). Medvíďata jsou pravidelně od roku 2006 úspěšná také v zahraničí (mezinárodní soutěže v belgickém Neerpeltu, welšském Llangollenu, španělském Cantonigros, řecké Preveze, slovenské Bratislavě a účast na festivalech v Itálii, Chorvatsku, Maďarsku, Rakousku, Německu a Švédsku).

Medvíďata v posledních letech navíc spolupracují s Jihočeskou filharmonií České Budějovice

a také se Spirituál kvintetem či Antikvartetem Dušana Vančury.

Sbor natočil CD:

KRUMLOVSKÁ MEDVÍĎATA (2000);

UŽ SE KRUMLOVSKEJ ZÁMEČEK BOURÁ (2002);

MEDVĚDÁRIUM (2005);

DVĚ TVÁŘE – TWO FACES (dvojCD 2008);

RADUJME SE S ANDĚLY (2012);

MEDVÍĎATA – JAK NÁM BYLO 20 LET (CD+DVD 2016).

Vydal vzpomínkovou brožuru k 15. výročí založení sboru (2010).

Podílel se na vydání not v nakladatelství Panton: MEDOVÉ PÍSNIČKY PRO (NEJEN) MEDVĚDÍ TLAMIČKY (2005).

Vydal vzpomínkový almanach 20 LETNÍCH TÁBORŮ SE SBOREM ZUŠ (2017).

Kde všude zněly naše lentilkovské, brumličí a medvědí hlásky?

V ČR: nejčastěji Český Krumlov, dále Borovany, Boršov nad Vltavou, Brloh, Brno, České Budějovice, Červený Dvůr, Červený Hrádek, Červený Kostelec, Čkyně, Dačice, Dobrá Voda u Záblatí, Jablonec nad Nisou, Jindřichův Hradec, Kraslice, Kratochvíle, Křemže, Liberec, Litoměřice, Milevsko, Mohelnice, Most, Náchod, Netolice, Nová Pec na Šumavě, Nová Ves nad Nisou, Nový Jičín, Olomouc, Opava, Ostrava, Pardubice, Písek, Plzeň, Praha, Prachatice, Rokycany, Rychnov nad Kněžnou, Sezimovo Ústí, Strakonice, Sušice, Svéráz, Svitavy, Šumperk, Tábor, Tachov, Třebíč, Třeboň, Třinec, Uničov, Valašské Meziříčí, Vimperk a Vodňany.

V zahraničí: slovenská města Bratislava a Tatranská Štrba, slovinská Postojna, italská města Loreto, Caselle, Custoza, Peschiera del Garda a Verona, v jižním Tyrolsku pak Sesto, Dobbiaco, Plan de Corones, Vilabassa a S. Candido, německé Drážďany a Wegscheid, rakouský Linec a Vídeň, belgický Neerpelt a Antverpy, chorvatská Poreč, anglický Londýn a Potters bar, welšský Llangollen a Gresford, španělská (katalánská) města Barcelona, Montserrat, Cantonigros a Santa Maria d´Oló, švédská města Stockholm, Bottnaryd a Kullavik, dánská Kodaň, maďarská Budapešť a řecká Preveza.

Jménem naší velké sborové rodiny přeji jubilantu Mgr Lukáši Holcovi, držiteli Ceny Františka Lýska z roku 2009, do jeho další sbormistrovské práce pevné zdraví a mnoho dalších úspěchů.

Jiří Kolář


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)