Svátky písní Olomouc začínají už za dva týdny

Od úterý 28. května do neděle 2. června proběhne na Hané 47. ročník festivalu sborového zpěvu Svátky písní Olomouc. Jako v uplynulých letech v jeho rámci proběhne renomovaná pěvecká soutěž Mundi Cantant i řada nesoutěžních koncertů a doprovodného programu. Organizátoři navíc pro letošní ročník připravili také jednu velkou novinku.



Petr Šrajer, úterý 14. května 2019
Magazín > Sborový život

Cantabilka

Vladimír Jagr / Festa Musicale

Přes třicet pěveckých sborů všech kategorií, orchestry a dohromady tedy více než tisíc účastníků z celkem 9 zemí včetně Turecka, Malajsie, Kazachstánu nebo Kanady. To je aktuální bilance festivalu Svátky písní Olomouc, který odstartuje už v úterý 28. května v historickém centru Olomouce. Jeho nedílnou součástí je mezinárodní soutěž amatérských pěveckých sborů Mundi Cantant a s ní spojená soutěž o Absolutního vítěze festivalu Svátky písní Olomouc.

Tyto programové stálice navíc od letošního ročníku rozšiřuje také Mezinárodní soutěž mládežnických orchestrů Harmonia Iuvenalis. Svátky písní se tak nově otevírají také instrumentální hudbě. Pořadatelé si od této novinky do budoucna slibují také možnost kombinování a splývání sborové a orchestrální hudby na festivalových pódiích.

Svátky písní totiž nejsou jen o soutěžení. Jednotlivé sbory se potkávají a spolupracují na workshopech, rozborových seminářích a dalších aktivitách, veřejnosti se navíc představí i prostřednictvím řady nesoutěžních vystoupení na olomouckém Horním náměstí a dalších místech. Divácky atraktivním bodem festivalu bude také koncert s názvem Sborové ro(c)kování, který se uskuteční v sobotu 1. června. Ten nabídne spirituály i sborové úpravy slavných skladeb skupin Queen a The Beatles v podání Komorního sboru Lenky Dohnalové–Mlynářové a spojených pěveckých sborů. Celkem se na pódiu objeví přes 200 zpěváků nejen z Olomouckého kraje.

Stejně jako v minulých letech je festival Svátky písní Olomouc spojen se Svátky města Olomouc a letos nově také s celorepublikovou akcí ZUŠ Open. To vše zaručuje, že za dva týdny bude Olomouc nepřeslechnutelná. Další informace o soutěžních sborech a orchestrech, jejich porotcích a dalších bodech programu jsou k nalezení na webu festivalu.

https://festamusicale.com/festivaly/festival-svatky-pisni-olomouc/


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)