Pozvánka na natáčení pořadu TV Noe - Jak potkávat svět

Alikvotní zpívání je doposud nepříliš známý způsob zpěvu, při kterém zpěvák nastavením pusy vytvoří kromě normálního zpěvného hlasu ještě zřetelný alikvotní tón, který se podobá tónu flétny. Jeden člověk tak zpívá dvojhlasně! Při troše tréninku je možné alikvotně zazpívat krásné melodie.



Jan Staněk, úterý 2. dubna 2019
Magazín > Sborový život

Pozvánka

Jan Staněk / Spektrum

Tento způsob zpěvu byl odpradávna praktikován ve střední Asii a teprve ve druhé polovině uplynulého století se rozšířil i do Evropy. Zde se postupně vyvinula jeho mírně odlišná forma a také byly v sedmdesátých letech učiněny první pokusy použít tento způsob zpěvu i ve sboru.

Já jsem poprvé slyšel alikvotní sbor (Christiana Bollmana) až v roce 1995, ale již od první minuty poslechu jsem věděl, že to chci umět a že si chci založit vlastní alikvotní sbor. A tak po čtyřiadvaceti letech hledání a prošlapávání různých slepých uliček vedu již šestnáctým rokem relativně úspěšný alikvotní sbor Spektrum webové stránky zde .

Naše zpívání se od jiných alikvotních sborů liší. Všichni zpěváci Spektra umí zpívat tzv. polyfonně – umí současně měnit základní i alikvotní tón a vědí, jaký alikvotní tón právě zní. Je to výsledek dlouhodobého cvičení a umožňuje nám „kouzlit“ se zvukem sboru i v běžně zpívaných sborových skladbách. Nevím o žádném jiném sboru na světě, který by šel touto cestou a uměl to také tak.

V pořadu „Jak potkávat svět“ si s Jiřím Pavlicou a zpěváky Spektra budeme povídat o mé cestě od fyzika ke sbormistrovi, o posedlosti zpíváním a dirigováním, o některých objevených slepých uličkách a i o nějakých úspěších. Se Spektrem zazpíváme několik ukázek a naučíme publikum zazpívat alikvotní tón a hned jej i použít v jedné písničce (to publikum také naučíme).

Večer bude mít formu pohodové besedy, společného zpívání a rádi i odpovíme všetečné otázky. Kamer se netřeba bát, budou relativně nenápadné. Pořad není v přímém přenosu, a tak je možné záznam dodatečně sestříhat.

Těšíme se na setkání s Vámi v Salesiánském divadle v Kobylisích, 3.dubna v 19.30 hodin

Jan Staněk a Spektrum


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)