Dvořákova Praha 2019: Přijedou hvězdy jako Zubin Mehta, Gil Shaham či Ivo Pogorelič

Jedenáctým ročníkem festivalu Dvořákova Praha, který proběhl v září 2018, vyvrcholila éra, ve které připravoval program a celou koncepci tým vedený uměleckým ředitelem Markem Vrabcem. Jeho výrazný rukopis však bude určovat i ročník následující, protože základní programová osa pro rok 2019 je již určena.



redakce / TZ, úterý 20. listopadu 2018
Magazín > Zprávičky

Marek Vrabec

Martin Divíšek / Dvořákova Praha

Od roku 2013, kdy převzal Marek Vrabec dramaturgické kormidlo Dvořákovy Prahy, se festival etabloval jako nepřehlédnutelná akce, jejíž význam již přesáhl hranice České republiky. “Rozhodl jsem se, že právě tento výjimečný festivalový ročník bude současně mým posledním festivalem v roli jeho uměleckého ředitele. Jsem šťasten, že jsem mohl tento skvělý projekt šest let spoluvytvářet a jsem vděčný za příležitost a tvůrčí svobodu, které se mi díky panu Karlu Komárkovi dostalo. Byla to pro mě velká čest,” uvedl Marek Vrabec.

Již nyní je jasné, že ročník 2019 přinese řadu zcela výjimečných uměleckých zážitků. Souběžně s oznámením změn v oblasti uměleckého týmu totiž Marek Vrabec odtajnil některé položky programu Dvořákovy Prahy 2019. Přijede Izraelská filharmonie, kterou povede během posledního společného turné dirigentská legenda Zubin Mehta, dohodnuta je účast houslisty Gila Shahama, který bude kurátorem komorní řady festivalu, do Prahy přijede s recitálem klavírista Ivo Pogorelič. Diváci festivalu se mohou těšit na vskutku ojedinělou událost, kterou bude dosud nikdy neuvedená první verze Dvořákovy opery Král a uhlíř.

Ředitel Akademie klasické hudby Robert Kolář při této příležitosti poděkoval Marku Vrabcovi za jeho zásadní podíl na předchozích ročnících festivalu a na jeho uměleckém růstu i získání kulturní prestiže. „Já bych použil slova Antonína Dvořáka, který studentům Pražské konzervatoře na jedné ze svých přednášek řekl: ´Mít krásnou myšlenku, to není nic tak zvláštního. Myšlenka přijde sama sebou a je-li pěkná a veliká, není to zásluhou člověka. Ale pěkně myšlenku provést a něco velikého z ní udělat, to je právě to nejtěžší, to je právě - umění!´ Já bych k tomu dodal, že týmu Marka Vrabce se podařilo přeměnit krásnou myšlenku v opravdové umění," uvedl Robert Kolář.

Podle jeho slov dojde v příštích měsících ke změně pojetí celé Akademie klasické hudby. „Díky přízni rodinné nadace Karel Komárek Family Foundation můžeme v dalších letech nejen nadále rozvíjet festival Dvořákova Praha a nasměrovat ho mezi významné celoevropské projekty, ale pečovat o odkaz jednoho z největších světových skladatelů daleko soustavněji,“ oznámil Robert Kolář s tím, že v příštích týdnech oznámí Akademie klasické hudby nové aktivity a projekty zaměřené nejen na rozvoj odkazu Antonína Dvořáka.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)