Máj - lásky čas! Nesmrtelné verše zazní 1. května s hudbou Zdeňka Zahradníka

Nesmrtelné verše českého klasika zazní 1. května společně s hudbou současného českého skladatele Zdeňka Zahradníka, a to na hradě Valdštejn a v sále Slatinných lázní v Toušni, 3. května pak také v Praze.



Zdeněk Zahradník, pondělí 30. dubna 2018
Magazín > Zprávičky

Máj - lásky čas!

Couleur / Pixabay

Po roce opět Po modrém blankytu bělavé páry hynou a lehounký větřík s nimi hraje... aneb přijměte co nejsrdečněji pozvání na setkání s nesmrtelnými verši Karla Hynka Máchy, které Zdeňka Zahradníka tolikrát přivábily ke zhudebnění.

Provedení melodramu Máj se chystá na 1. května ve 14 hodin na hradě Valdštejn v Českém ráji (uTurnova), ten samý den také v 19:30 v sále Slatinných lázní (Lázně Toušeň u Brandýsa nad Labem) a také 3. května v 16 hodin v Divadle U Valšů (Karolíny Světlé 18, Praha 1).

Zdeněk Zahradník (nar. 1936) současný český hudební skladatel , který kompozičně nalezl zalíbení především ve spojení hudby a slova – v tvorbě vokální, konkrétně kantátové, sborové a písňové, a zejména v líbezném umění melodramů. Melodram, hudební útvar spojující mluvené slovo a hudbu, nabízí skladatelsky nesmírně bohatou paletu výrazových možností, což bylo pravděpodobně jednou z příčin, proč v něm Zdeněk Zahradník nalezl svojí životní vášeň. A i když je autorem řady dalších kompozic – komorních a orchestrálních skladeb, písní, sborové, kantátové a oratorní tvorby, jeho doménou zůstávají melodramy. Vytvořil více než tři desítky melodramů či cyklů melodramů různého obsahového zaměření, rozdílného rozsahu i s rozličným obsazením nástrojové složky. V roce 2009 byl zvolen předsedou Společnosti českých skladatelů Praha (člen Asociace hudebních vědců a umělců).


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)