Vsetínské Pěvecké sdružení valašských učitelek slaví 70 let

Dalším tělesem, které letos dosáhlo kulatého výročí, je Pěvecké sdružení valašských učitelek ze Vsetína. Sbor s prvotním názvem Lumír založil významný pedagog a hudební skladatel Rudolf Drlík. Poprvé účinkoval již 7. května 1946 na slavnostním koncertě společně s mužským pěveckým sborem stejného jména.



Marie Skalková, středa 22. března 2017
Magazín > Sborový život

Pěvecké sdružení valašských učitelek

Michael Holub / PSVU

V roce 1947 sbor již vystupoval jako samostatné pěvecké těleso s počtem až 49 členek. Vedle klasického repertoáru nastudoval řadu valašských lidových písní upravených dirigentem R. Drlíkem. V 50. letech se mění dirigent i název sboru – J. Šimsa vede těleso Valašské učitelky. Krátkodobé dirigentské působení Z. Kašpara (1968) a F. Zámorského (1969-70) vystřídala jako umělecká vedoucí Květoslava Duřpeková, učitelka hudby na LŠU ve Valašském Meziříčí. Roku 1978 dochází k poslední změně názvu na Pěvecké sdružení valašských učitelek...

...PSVU v současné době pořádá tradiční vánoční a výroční koncerty, koncerty v domově pro seniory Harmonie, vystupuje na kulturních a charitativních akcích. Pravidelně se účastní festivalu ženských pěveckých sborů Ženská srdce, který pořádají sbory ŽPS Otrokovice, Sokol Jedovnice, Hedvika Valašského Meziříčí, Vlastimila Prostějov, PSVU Vsetín.

Celý text o historii a působení Pěveckého sdružení valašských učitelek naleznete v prvním letošním vydání časopisu Cantus!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)