Jablonecký dětský sbor Skřivánek oslavil třicítku

Zpěváčci dětského pěveckého sboru Skřivánek z Jablonce nad Nisou se 22. října představili na mimořádném výročním koncertě. Sbor slavil třetí dekádu svého působení za účasti mnoha hostů i bývalých zpěváků.



Věra Pokorná, pondělí 31. října 2016
Magazín > Sborový život

DPS Skřivánek oslavil 30 let

Radka Baloghová / DPS Skřivánek

Dětský pěvecký sbor Skřivánek je důležitou součástí kulturního života nejen na Jablonecku. Byl založen v roce 1986 na základě podnětu odboru školství v Jablonci nad Nisou. Vedením sboru byla pověřena Věra Pokorná, učitelka mateřské školy. Za dobu svého trvání sbor vystoupil v rozhlase, televizi, na benefičních koncertech a festivalech. Pódiem dětem byla Bertramka, Smetanova síň Obecního domu v Praze, Divadlo Ungelt, koncertní sál Bohuslava Martinů v Lichtenštejnském paláci, kostel sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí, Mlýnská kolonáda v Karlových Varech nebo velký sál Casina v Mariánských Lázních. Skřivánek reprezentoval v Itálii, ve Španělsku, v Chorvatsku, ve Francii v Cannes, v Monte Carlo, v Německu nebo v Rakousku. Na pozvání města Vídně několikrát reprezentoval ČR na Vánočním světovém festivalu ve Vídni. Nabídky přišly také z Japonska, Ameriky, z Moskvy a dalších měst všude po světě.

Skřivánek je organizátorem sborových akcí a setkání, např. festivalu Kytička písniček jakožto přehlídky dětských pěveckých sborů mateřských škol Libereckého kraje. Sbor pravidelně zahajuje prestižní závod Jizerská 50, zúčastnil se také koncertu pro oštěpařku Barboru Špotákovou. Dlouhodobá je rovněž spolupráce sboru s jabloneckou nemocnicí. Skřivánek má na svém kontě dvě studiové nahrávky.

Na nedávném výročním koncertě v Městském divadle v Jablonci nad Nisou tak bylo co oslavovat. Malí zpěváčci a jejich hosté se divákům představili velkolepým způsobem. Nechyběli tanečníci TS Image, sbor DPS Vrabčáci, kouzelník Aleš Březina, DPS Berušky z Liberce, jablonecká rodačka Stanislava Jirků, operní pěvkyně a sólistka Národního divadla v Praze, bývalí zpěváci v Klarinetovém kvartetu ze ZUŠ a další.

Na závěr Skřivánky překvapil svými dárky i náměstek primátora pan Mgr. Pavel Svoboda, ale to již malí caparti tančili na skladbu Parta správná, nechyběla ani skladba Náš auťák a v červeném Mercedesu přijel zpěváček Dominik. Úsměvy na rtech vykouzlil pomyslný dort se třiceti čokoládovými tužkami od paní ředitelky Mgr. Marcely Rousové ze Základní školy v Mozartově ulici, plno květin a dárků. Skřivánek a jeho hosté na oplátku diváky obdarovaly úchvatným vystoupením.

Festivaly



Prohlédněte si zmíněné sbory

Dětský pěvecký sbor Skřivánek

Jablonec nad Nisou (Liberecký kraj) – zal. 1986
školní dětský sbor skladby českých autorů


DPS Vrabčáci

Jablonec nad Nisou (Liberecký kraj) – zal. 1992
školní dětský sbor


Pěvecký sbor Berušky

Liberec (Liberecký kraj) – zal. 1997
školní dětský sbor skladby českých autorů


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)