Zúčastněte se vzpomínkového happeningu PAMATUJ! 2016

Všichni jste zváni k účasti na happeningu PAMATUJ! 2016 dne 8. března, 2016, abychom společně už počtvrté zazpívali 3 z písní, jež měli před 72 lety na rtech mnozí z 3 792 vězňů z tzv. Terezínského rodinného tábora v koncentračním táboře Osvětim-Birkenau, když šli na smrt do plynových komor.



Marek Šlechta (redakčně upraveno), pondělí 15. února 2016
Magazín > Sborový život

Happening PAMATUJ!

Jiří Šámal / Happening PAMATUJ!

Následně 10. až 12. července 1944 bylo v průběhu dvou nocí stejným způsobem zavražděno 6 500 mužů, žen a dětí. Celkový počet mužů, žen, dětí i starců – obětí této hromadné vraždy tzv. Terezínského rodinného tábora přesáhl množství 10 000 nevinných lidí, kteří se provinili tím, že se narodili jako Židé. Zazpívejme tedy společně Hatikvu (tehdy lidová píseň, dnes izraelská státní hymna), Shema Jisrael (vyznání víry) a Kde domov můj (česká státní hymna), anebo alespoň zarecitujme jejich slova.

Zveme zejména vokální soubory, aby výše zmíněné písně zazpívaly na náměstích, v koncertních sálech, společenských a kulturních domech, školách, kostelích a modlitebnách.

Zveme básníky, které oslovuje téma happeningu PAMATUJ! a jejich tvorba se k událostem holocaustu spontánně váže, aby realizovali 8.3.2016 tzv. „Poetickou sekci“ Happeningu PAMATUJ! 2016 formou veřejných autorských i jiných čtení na náměstích, v koncertních sálech, společenských a kulturních domech, školách, kostelích a modlitebnách, v kavárnách, knihovnách, knihkupectvích atd.

Rádi bychom pozvali také všechny základní školy, střední školy, střední odborná učiliště a základní umělecké školy, vysoké školy, domovy dětí a mládeže, mládežnické organizace, Junák, Sokol, YMCA a další, aby se zúčastnily třeba i tou nejjednodušší formou „smutečního mementa“ PAMATUJ! 2016, při kterém se pouze zarecitují české verze textů 3 povinných písní (Hatikva, Shema Jisrael, Kde domov můj) a připomenou se příslušné tragické události.

Rovněž zveme nejrůznější společenské, sportovní, umělecké, vědecké, církevní, zájmové a další komunitní organizace, jejichž členové uznají za vhodné se zúčastnit. Přihlašte se, můžeme i poradit ohledně programu nebo doporučit, s kým byste se eventuálně mohli ve vašem místě spojit.

Vaše registrace formou e-mailu obsahujícího Vaše jméno a příjmení, mobil a e-mail, organizaci, formu účasti (zpěv, recitace) místo a čas konání, počet předpokládaných účastníků, následný program posílejte na adresu marek.sle@seznam.cz, abyste mohli být uvedeni ve zprávách pro média. Videa, fotografie a zprávy o proběhlém happeningu PAMATUJ! 2016 u vás zveřejňujte na příslušných médiích včetně Facebooku vždy označené nadpisem Happening PAMATUJ! 2016. Noty a texty na 3 povinné písně jsou dostupné na www.enoty.eu.

Teprve tehdy, až se pravdivě vyrovnáme s tragickými událostmi naší minulosti, může dojít k dalšímu vývoji společnosti, jinak zůstaneme v patologickém stavu ignorace až popírání holocaustu a v zajetí začarovaných kruhů extremismů jako jsou neonacismus, komunismus, neofašismus atd. Happening PAMATUJ! oslovuje velkou mlčící většinu, aby se naše mlčení nestalo osudným jako v minulosti!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)