Kolegium pro duchovní hudbu provede v Plzni kantátová díla soudobých skladatelů

Ctitelé duchovní hudby se dočkají první březnovou neděli večer nevšedního zážitku. Prvního března od 19:30 hodin provede v modlitebně Korandova sboru na plzeňském Anglickém nábřeží Kolegium pro duchovní hudbu z Klatov ve spolupráci s komorním orchestrem Consortium musicum Requiem Johanna Michaela Haydna. Koncert doplní provedení dvou soudobých skladeb.



Vít Aschenbrenner, sobota 28. února 2015
Magazín > Sborový život

Kolegium pro duchovní hudbu Klatovy (zdroj: Facebook.com)

Facebook

Rozměrné Requiem pro sbor a orchestr od Johanna Michaela Haydna, bratra slavného skladatele vídeňského klasicismu, psané pro zádušní obřady za salzburského arcibiskupa v lednu roku 1772, patří ke skvostům historické hudební literatury. Je známo, že tímto zhudebněním se později nechal inspirovat samotný Wolfgang Amadeus Mozart. Koncert doplní i dvě soudobé kompozice, jež byly napsány přímo pro Kolegium pro duchovní hudbu. První z nich je moteto na text slezského německy píšícího barokního básníka Angela Silesia Laß kommen Trübsal, Angst und Not (Ať přijde smutek, bída, strach) od bavorského skladatele Holmera Beckera (1955), částečně inspirované dílem Johanna Sebastiana Bacha. Významným dílem soudobé kantátové literatury je Hymnus o porozumění Jiřího Bezděka (1961) zhudebňující texty plzeňského básníka Josefa Hrácha a německou verzi modlitby Otčenáš. Rovněž toto dílo vzniklo z impulsu Kolegia pro duchovní hudbu a jím organizovaného festivalu Musica Sacra, aby mohlo být koncem loňského roku poprvé provedeno v poutním kostele ve Skocích u Žlutic, jenž představuje jeden ze symbolů devastace sudetských oblastí, jež se po mnoha desetiletích opět probouzejí k životu.

Kolegium tak potvrzuje svoji dlouhodobou pozici vedoucího ansámblu na poli provádění soudobých sborových kompozic autorů regionu jihozápadních Čech a přilehlého Bavorska. Vedle znovuuvádění pozapomenutých skladeb regionálních archivů 18. století se soubor zaměřuje právě na soudobou hudbu tohoto regionu a iniciuje vznik nových kompozic na duchovní a liturgické texty. Plzeňský koncert podpořila Nadace 700 let města Plzně a Západočeské hudební centrum.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)