DPS Rolnička Praha přivezl stříbro z Cantonigròs

Dětský pěvecký sbor Rolnička Praha se před několika dny vrátil z mezinárodní sborové soutěže Cantonigròs ve Vicu ve Španělsku. V kategorii dětských sborů do 16 let tam získal cenné 2. místo.



Hana Virglerová, neděle 3. srpna 2014
Magazín > Sborový život

Rolnička ve Španělsku

archiv sboru / Rolnička

Děti se na soutěž připravovaly celý rok. Podle pravidel se nemohlo dětské kategorie zúčastnit 6 nejzkušenějších zpěvaček, kterým bylo v době soutěže již 17 let (z toho 4 první soprány!). 2 děvčata dokonce měla narozeniny již na zájezdu - cestou na festival. Náš sbor má nyní hodně mladších dětí a tak jsme počítali, že jedeme spíš na zkušenou. Sbormistr Karel Virgler vybral jako soutěžní skladby Šípek z Moravských dvojzpěvů Antonína Dvořáka a Zavírání lesa od Bohuslava Martinů. Povinná skladba byla La Nuit od J. P. Rameaua s francouzským textem. K tomu bych ráda poznamenala, že na internetu jsme našli několik verzí této písně a poměrně dlouho jsme čekali, než nám organizátoři poslali oficiálně schválenou partituru.

Pilná práce přinesla ovoce – druhé místo dělené napůl se srbským sborem Radko Vukičevič z Nis. První místo získal výborný sbor Adoramus z moldavského Kišiněva. Jeho starší sbor Cantemus se umístil na 3. místě v kategorii dospělých i ve folklóru. Ze získané ceny máme všichni velikou radost. Konkurence nebyla početná, ale byly to samé dobré sbory. O to je naše umístění cennější. Trochu nás překvapilo, že porota uznala, když sólo v povinné skladbě zpívaly 3, někde i 5 zpěvaček. U nás to zvládla 14-letá dívka, která velmi zdatně zastoupila 17-letou, tedy již „příliš starou“ sólistku.

Cestou jsme ještě vystoupili na 2 koncertech ve Francii a v době festivalu pro naše hostitele v obci blízko Vicu. Plně obsazené kostely zněly dlouhým potleskem. Měli jsme i možnost zazpívat na neformálním vystoupení ve slavné bazilice Sagrada Família v Barceloně, což byl krásný zážitek.

Festival se po 29 letech přestěhoval ze stanů na louce u obce Cantonigròs do okresního města Vic, kde se konal již potřetí v moderním divadle L´Atlantida. Zpívá se ve velkých klimatizovaných sálech, což je určitě lepší (v šatnách ovšem horko bylo značné). Sbory se ale nepotkávají a neposlouchají tak spontánně, jako dřív. Přesto i zde občas někdo zazpíval v jídelně semináře, kde bylo pro všechny zajištěno stravování, nebo zkoušel před divadlem. O celý festival se staralo množství dobrovolníků, i s ubytovávajími rodinami celkem 450!

České sbory mají v Cantonigròs (toto jméno si festival ponechal) velmi dobré jméno. Pan předseda a zakladatel J. Busquets při našem setkání na radnici vzpomínal na liberecký Severáček, který přivezl z festivalu řadu cen. My jsme při ubytování v rodinách navázali na pobyt českokrumlovských Medvíďat, na která tam hodně vzpomínali. Doufáme, že i Rolnička přispěla svým pobytem i vystoupeními k této prestiži českých sborů.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)