Americký sbor Chorus of Westerly uzavře letošní cyklus Musica Orbis

V úterý 15. července se koná závěrečný koncert letošního cyklu Musica Orbis. Smetanovu síň Obecního domu rozezní nejoblíbenější a nejčastěji hrané vokálně instrumentální dílo A. Dvořáka, oratorium Stabat Mater v podání 150členného amerického smíšeného sboru Chorus of Westerly a českého orchestru Virtuosi Pragenses.



Eva Venhodová, úterý 8. července 2014
Magazín > Sborový život

Dirigent Andrew Howell

Chorus of Westerly z amerického Rhode Islandu byl založen před 55 lety a po celou dobu své existence přináší hudbu na nejvyšší úrovni. Sbor má za sebou již přes 650 představení, která celkem navštívilo přes 1,6 milionu posluchačů. Za svoji činnost získal nesčetná ocenění a uznání. Sbor má ojedinělé složení - jako jediná nezávislý sbor v USA totiž kombinuje dospělé a dětské zpěváky během všech vystoupení své koncertní sezóny. Jinými slovy, děti jsou plnohodnotnými členy tělesa a jsou na ně kladeny stejné nároky jako na dospělé. Po dobu činnosti sboru si tak více než 1500 dětí mohlo zazpívat díla Verdiho, Bacha nebo Beethovena s profesionálními orchestry, sólisty a před náročným publikem.

Sbor je tvořen amatérskými zpěváky, ale jejich profesionální přístup je patrný při každém jeho vystoupení. Většina dospělých členů sboru absolvovala výuku zpěvu. Děti jezdí před každou sezónou na speciální sborový tábor, kde se učí hudební teorii, techniku zpěvu a další sborová cvičení, aby se připravily na nadcházející sezónu. Pokud jsou zapotřebí sólisté, sbor si najímá profesionály. Orchestr, který se sborem spolupracuje, tvoří profesionální hudebníci, často ti nejlepší z celé oblasti Nové Anglie. Při některých vystoupeních, jako je například A Celebration of Twelfth Night, sbor spolupracuje také s divadelníky.

Dirigent Andrew Howell je v severní Americe považován za vycházející hvězdu sborové hudby. Se sborem Chorus of Westerly pracuje od roku 2012. Působí také jako varhaník a sbormistr v Novém Londýně ve státě Connecticut, řídí prestižní Watch Hill Chapel na Rhode Islandu a v neposlední řadě přednáší na University of Rhode Island. Od začátku svého působení v Chorus of Westerly Andrew Howell výrazně posílil a rozvinul vzdělávací program sboru a jeho uměleckou aktivitu.

Závěrečný koncert Musica Orbis s účastí zmíněných zahraničních hostů se uskuteční 15. 7. 2014 od 19.30 ve Smetanově síní Obecního domu v Praze. Na programu bude oratorium Stabat Mater Antonína Dvořáka.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)