Svátek sborového zpěvu Luhačovice 2013

Svátek sborového zpěvu Luhačovice 2013, pořádaný Smíšeným pěveckým sborem Leoše Janáčka k 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Moravu, začal slavnostním koncertem duchovní hudby v sobotu 29. června 2013 v Kostele sv. Rodiny. Hosty i účinkující přivítala místostarostka Luhačovic paní Marie Semelová, duchovní správce farnosti P. Hubert Wojcik připomenul význam cyrilometodějského odkazu pro dnešek. Posluchači i zpěváci měli příležitost přispět dobrovolným finančním darem na obnovu kaple v obci Kly na Mělnicku. Na povodňové konto tak bude zasláno 11.000,- Kč.



Ludmila Staňová, neděle 6. října 2013
Magazín > Sborový život

SPS Leoše Janáčka z Luhačovic

Posluchači ocenili potleskem vystoupení SPS Leoše Janáčka, (Luhačovice, sbormistr Ludmila Staňová), Chrámového pěveckého sboru (Slušovice, sbormistři Jiří Šon, Kateřina Oškerová), sborů Cantare (Slavičín, sbormistr Anna Frajtová) a Puellae Carminum (sbormistr Markéta Prouzová) a také slovenských pěvců z Coro Laudamus (Piešťany, sbormistr Anastázia Kršňáková). V jejich podání zazněly skladby různých slohových období a žánrů napříč staletími, např. část Schubertovy Mše č. 2 G dur D.167, hebrejské písně či staroslověnská liturgie. Zazněly také lidové duchovní písně a spirituály. Vyvrcholením koncertu bylo provedení Bortňanského skladby Cheruvimskaja všemi zúčastněnými pěveckými sbory pod vedením Ludmily Staňové.

V neděli 30. 6. 2013 v 8.30 hod zazpíval pěvecký sbor Coro Laudamus z Piešťan při mši svaté v Kostele sv. Rodiny. Odpoledne Svátek sborového zpěvu Luhačovice 2013 uzavřel společný promenádní koncert Coro Laudamus a Smíšeného pěveckého sboru Leoše Janáčka na Lázeňském náměstí.

Svátek sborového zpěvu by se nemohl uskutečnit bez pomoci řady sponzorů. Uveďme alespoň některé z nich: Město Luhačovice, Lázně Luhačovice a. s., Městský dům kultury Elektra, Zlínstav, Nicoma, ADA Zlín s.r.o., PL s.r.o., SPS Leoše Janáčka a řada dalších. Všem děkujeme.

SPS Leoše Janáčka - Luhačovice

Smíšený pěvecký sbor Leoše Janáčka byl založen v roce 1960 v Luhačovicích původně jako sbor mužský, od roku 1962 do současnosti působí jako sbor smíšený. Za tu dobu si v něm zazpívaly desítky amatérských zpěváků a v jeho čele stáli tito sbormistři: Rudolf Dratva, Jaromír Šustek, Karel Klimeš, Adriana Malaníková, Jiří Drga a Ludmila Staňová.

V repertoáru sboru se v průběhu více jak 50-ti let jeho existence objevily skladby světské a duchovní hudby od renesance až po současnost. Rádi zpíváme různé úpravy lidových písní, spirituály a gospely a nebráníme se ani sborovým úpravám populární hudby s doprovodem klavíru, kytary a kontrabasu. Nemalou část repertoáru tvoří vánoční hudba a různé úpravy koled.

Kromě mnoha koncertů a vystoupení v Luhačovicích vystupoval náš pěvecký sbor také na mnoha místech na Moravě a v Čechách, ale i na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Rakousku, Chorvatsku či Itálii. Spolupracujeme s obdobnými tělesy z Bojkovic, Slušovic, Slavičína a Uherského Brodu. Již řadu let udržujeme družební kontakty s pěveckými sbory ze slovenských Topoľčan a Piešťan a polské Ustroně.

K nejvýznamnějším projektům SPS Janáček patří provedení Vivaldiho „Gloria“ ve spolupráci s Chrámovým pěveckým sborem Slušovice a Komorním orchestrem města Blanska pod vedením dirigenta Jiřího Šona.

Festivalem Svátek sborového zpěvu chceme jednak přispět k oslavám 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu, jednak založit novou tradici setkávání pěveckých sborů v Luhačovicích.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)