Koncert pro Milana Uherka v libereckém divadle F. X. Šaldy

Severáček a jeho bývalí členové vzdají svým zpěvem hold zakladateli Severáčku

V sobotu 23. února 2013 se sejde v libereckém divadle F. X. Šaldy více jak tři sta zpěváků od členů přípravného oddělení Plamínek, koncertního sboru po všechny generace bývalých členů pod taktovkou Silvie Pálkové. Ti všichni vzdají hold zakladateli Severáčku, sbormistrovi a hudebnímu skladateli Milanu Uherkovi, který v srpnu loňského roku opustil hudební svět.



Jana Průšková, středa 20. února 2013
Magazín > Sborový život

Milan Uherek

V první části koncertu se představí nejstarší přípravné oddělení Plamínek, které zazpívá Uherkovy Vrabčí písničky a poté koncertní sbor s repertoárem M. Raichla a M. Uherka. Oba sbory tak představí libereckému publiku část repertoáru, který chystají na vrcholný koncert letošní sezóny – samostatný recitál v rámci prestižního festivalu Pražské jaro. Bývalí členové Severáčku, z nichž mnozí se sjedou zdaleka, již nacvičují na společných zkouškách, aby připravili druhou půli koncertu, ve které zazní např. díla A. Dvořáka, L. Janáčka, A. Willaerta a dalších. Nebudou chybět ani lidové písně v úpravě Milana Uherka, které psal svému Severáčku přímo „na tělo“. Bývalí členové se naposled sešli v září loňského roku, aby se zúčastnili natáčení dokumentu o Severáčku – Návraty v režii Viktora Polesného. Dokument měl nyní premiéru a potěšil jistě mnoho příznivců fenoménu zvaný Severáček.

„Pan Uherek s námi bude na koncertu přítomen nejen ve svých skladbách a úpravách, ale též citacemi z jeho textů, které v rámci koncertu zazní i díky projekci fotografií manželů Uherkových a jejich milovaného Severáčku. Doufám, že to bude pro všechny zpěváky i posluchače takové milé pohlazení a vzpomínka na mimořádného člověka, který po sobě zanechal v evropském kontextu nesmazatelnou stopu,“ uvedla Silvie Pálková, současná sbormistryně a umělecká šéfka sboru.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)