Česká televize chystá dokument o Severáčku

Ve dnech 22. – 23. září chystá Česká televize, Centrum publicistiky a dokumentu v rámci cyklu „Návraty dokumentaristů“ natáčet pokračování třiatřicet let starého dokumentu o Severáčku „Zkouška na koncert“. Natáčení se opět ujme renomovaný režisér Viktor Polesný.



Silvie Pálková, čtvrtek 30. srpna 2012
Magazín > Zprávičky

Severáček

První natáčecí den proběhne ve zkušebnách Severáčku v liberecké ZUŠce, před kamerami se vystřídají všechna přípravná oddělení Severáčku i koncertní sbor. V neděli 23. září uskuteční koncertní sbor v 15.00 hod. koncert v kostelíčku sv. Jakuba staršího v Letařovicích, podobně jako zde po desetiletí zpívá v rámci letního soustředění Severáčku. V první části koncertu zazpívá současný Severáček, ve druhé se bude natáčet společné zpívání současných i bývalých členů venku pod lípami. Ve třetí fázi natáčení se bývalí členové přesunou do letařovického mlýna, kde proběhne projekce dokumentu Zkouška na koncert a rozhovory s filmaři.

V původním dokumentu byla průvodkyní dívka Jana, odcházející členka Severáčku, která se v nové projekci opět objeví. Viktor Polesný k tomu dodává: “Rovněž jsem se domluvil s Janou Kopeckou, která myšlenky, které tehdy v našem filmu zformulovala, dodnes neopustila. Tápání dítěte ke kráse a k jejímu hlubokému poznání, přesná organizace života v souboru, smysl pro přesnost a odpovědnost, vzory v charismatických osobnostech sbormistrů, láska k hudbě, která by měla člověka činit lepším, všechny tyto otázky a poznání musely obstát v toku času a v nesnadných a komplikovaných životech. Opravdu to tak bylo? A co k tomu řeknou ti ostatní? Tehdy třinácti, čtrnáctileté děti, jejichž tváře ve filmu uvidíme, protože ho tam znovu promítneme. Jak budou reagovat? Existuje skutečně vklad, který léta dětství překonává? Možná že po těch více než třech desítkách let otevřeme mnoho zajímavých otázek.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)