Za sedmero horami s lidovým Petrklíčkem i populárními Piccoly

Ve čtvrtek 7. června se v sále GJN v Hellichově ulici v Praze uskutečnil sborový koncert pro rodiče a přátele sboru, na němž vystoupila všechna oddělení sboru Coro Piccolo a komorní dětský soubor Petrklíček. Jak bylo avizováno v programu, koncert byl sestaven z lidových písni i z oblíbených melodií českých pohádek z hudební dílny pánu Svěráka a Uhlíře (Princové jsou na draka a Ať žijí duchové), zazněly písničky z večerníčku Příhody včelích medvídků s hudbou Petra Skoumala a prostor rovněž dostaly písničky Lumíra Hrmy z nejnovější pohádky České televize Tajemství staré bambitky.



Lída Karasová, úterý 17. července 2012
Magazín > Sborový život

Coro Piccolo a Hedvika Tůmová

Pohádkové hity v moderním provedení s originálními hudebními podklady si vybraly děti ze sboru Coro Piccolo jako svůj repertoárový blok. Coro Piccolo (sborm. Jana Galíková) je v interpretaci pop music velmi přesvědčivý, výkony sólistů jsou na samé hranici profesionality. Sbor zní čistě a jasně i ve vícehlasech a je zvukově velmi dobře vyrovnaný. Děti navíc vystupují v krásných lidově-divadelních kostýmech, či vtipně vymyšleném outfitu (kombinace černých triček s bílými košilemi).

Dalším sborem, který se večer představil, byl sbor ze ZŠ Brána Jazyků, Petrklíček, vedený sbormistryní Monikou Novákovou. Na koncertě skupinku zhruba patnácti dětí doprovázela živá muzika v instrumentálním složení klarinet, violoncello, dudy, flétna, klavír a děti zpívaly a tančily v pestrobarevných, nicméně vkusně decentních, lidových kostýmech. Nejpůsobivější písní programu Petrklíčku byla „ježkovina“ V domě straší duch. Dále se již vystoupení neslo v duchu lidové muziky s tanečky a zpěvy. Byť v sále byla přítomna profesionální zvukařka, která se starala o vyvážený zvuk filmové hudby Coro Piccolo, Petrklíček zpíval bez sběrných mikrofonů, což byl jistě statečně myšlený počin, ale na druhou stranu to byla obrovská škoda, neboť od druhé třetiny sálu děti slyšet nebyly a přehlušil je zvuk doprovodné kapely. Vystoupení tedy nakonec spíše než pěvecky, působilo jako taneční vstup. Děti byly ovšem zapálené pro věc a tak celý blok lidových písní působil mile hravě.

Druhá polovina koncertu patřila už jen sboru Coro Piccolo, který zaplnil celý prostor podia. Na jevišti se objevil král, princezny, mlynář, chasníci i bílá paní. Děti program předvedly bez jediného zaváhání. V sólovém výstupu s hostem koncertu, zpěvačkou Hedvikou Tůmovou, vystoupil ve dvouhlasém duetu jeden z nejmladších chlapců, který s korunou na hlavě, perfektním pěveckým projevem a suverenitou, byl opravdovým králem večera. Obdivuhodné byly i výkony dívek. Snad pětiletá holčička, zpívající sólovou Píseň Leontýnky z hudebního filmu Ať žijí duchové, potvrdila obrovský talent dalším sólem v závěrečné Skálo, skálo, kterou zazpívaly oba sbory společně.

V rámci koncertu proběhla sbírka pro Pestrou společnost s. r. o., zabývající se výcvikem a uplatněním asistenčních psů. Koncertu se zúčastnila ředitelka organizace Klára Pragerová. Děti tak svými hlásky podpořily sbírku na slečnu Anetu a asistenčního psa Robbieho. Koncertem tak společnost zahájila spolupráci se sborem Coro Piccolo a na podzim se setkají ve společném benefičním projektu v Divadle na Zábradlí.

V závěru je nutno zmínit perfektně odvedenou práci obou sbormistryní. Jana Galíková díky bohatým zkušenostem se sborem Coro Piccolo sestavila zábavný program, který by oslovil i skalní odpůrce sborových koncertů. Její sbormistrovské kvality se odrážejí na zvuku sboru i jeho celkovém vystupování. Rovněž Monika Nováková měla se svým Petrklíčkem pečlivě připravený program a sbor pod vedením této mladé nadané sbormistryně jistě zanedlouho zvládne i náročnější vystoupení. U Petrklíčku bych jen do budoucna doporučila pomoci malým hláskům ozvučovací technikou, která je dnes nedílnou součástí hudební produkce.

Přeji oběma sborům krásné, hudbou a zpěvem provázející, léto a prázdniny.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)