Cancioneta Praga absolutním vítězem mezinárodního festivalu Canti veris Praga

Dívčí sbor Cancioneta Praga pod vedením sbormistra Lukáše Jindřicha sklidil na mezinárodním festivalu soudobé sborové hudby Canti veris Praga 2012 velký úspěch. Svojí interpretací náročných skladeb soudobých skladatelů (Francis Poulenc, Jan Novák, Martin Smolka a dalších.) dívčí sbor nadchl mezinárodní porotu festivalu natolik, že mu udělila první cenu v kategorii dívčích, ženských a mužských sborů od 25 zpěváků a zároveň jej vyslala do soutěže o Grand Prix festivalu.



Lukáš Jindřich, úterý 28. února 2012
Magazín > Sborový život

Dívčí sbor Cancioneta Praga, držitel Grand Prix festivalu Canti veris Praga. Foto: Karel Kašák

Karel Kašák / Canti veris Praga

Na závěrečném koncertě laureátů o Grand Prix festivalu v sobotu 25. února v zaplněném pražském kostele U Salvátora zazpívala Cancioneta Praga skladby Hoj, hura, hoj! Otmara Máchy a Gaudete et exultate Zdeňka Lukáše a vzápětí byla porotou vyhlášena absolutním vítězem festivalu. V soutěži o Grand Prix festivalu tak porazila dánský smíšený sbor Sct. Peders Koncertkor i ruský komorní sbor Altro Coro Moscow. „Je to pro nás obrovský úspěch, ale hlavně motivace do další práce,“ řekl sbormistr Cancionety Praga Lukáš Jindřich.

V neděli 26. února si vítězný sbor Cancioneta Praga ještě v rámci festivalu Canti veris Praga zazpíval v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí společně s ruským komorním sborem Youth Choid Univers, který do Prahy přicestoval až z dalekého Krasnojarsku.

Dívčí pěvecký sbor Cancioneta Praga vznikl v roce 2010 z iniciativy sbormistra Lukáše Jindřicha (*1984). Členkami sboru jsou výhradně dívky, které dříve působily ve výběrových pražských sborech. Jádro sboru tvoří bývalé zpěvačky Bambini di Praga. Cena Grand Prix festivalu Canti veris Praga není prvním vítězstvím sboru na mezinárodním festivalu. Už v roce 2010 si sbor odvezl z

5. mezinárodního pěveckého festivalu ve Španělském Malgrat de Mar cenu publika za nejoblíbenější sbor festivalu a trofej za absolutní festivalové vítězství. Více o sboru na www.cancionetapraga.cz.

Odkaz na fotogalerii z průběhu festivalu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)