Ars Brunensis Chorus za doprovodu bicích nástrojů DAMA DAMA

Smíšený pěvecký sbor Ars Brunensis Chorus je ceněn pro svou vysokou uměleckou úroveň a patří ke špičkám v daném oboru. Každoročně provádí řadu koncertů ve městě Brně a jeho okolí, čímž obohacuje kulturní nabídku v tomto regionu. Stejně tak již od doby svého vzniku reprezentuje město Brno na svých vystoupeních v zahraničí, a to nejen tím, že název naší metropole nese již ve svém jménu.



Eva Juříčková, úterý 15. března 2011
Magazín > Sborový život

Pod vedením dirigenta Dana Kalouska připravil společně se Středoevropským souborem bicích nástrojů DAMA DAMA velikonoční koncert s podtitulem Vzývání.

Jednotlivé části programu budou provedeny v různých prostorách divadla tak, aby podtrhly atmosféru konkrétních skladeb. Jednotícím mottem všech skladeb je vzývání boha, což nanejvýš dobře konvenuje s dobou velikonoční.

Neobvyklost programu spočívá v rozmanitosti forem a způsobů hudebního vyjádření, kdy dramaturgie postupuje od nejstylizovanějších forem po barbarské urformy, tj. k podstatě vzniku hudby. Nebude se jednat o "obyčejný koncert", ale o vystoupení na pomezí koncertu a divadla, což návštěvníkům akce přinese nevšední zážitek.

V rámci koncertu zazní skladby českých autorů Zdeňka Lukáše, Vladimíra Franze a Dana Dlouhého. Vrcholem večera pak bude provedení unikátního kusu estonského skladatele Veljo Tormise Zaklínání železa. Jako sólisté vystoupí Tomáš král, Marek Olbrzymek a Marek Pala. Jako recitátor se představí Jiří Vyorálek.

Koncert se uskuteční 23. 4. 2011 v 19:00 v brněnském divadle Reduta ve spolupráci s Národním divadlem Brno. Další zajímavostí pro návštěvníky koncertu bude pak možnost prohlídky brněnského podzemí pod Zelným Trhem pod vedením znalce brněnského podzemí ing. Aleše Svobody ve spolupráci s TIC Brno.

Akce je volným pokračováním cyklu, kdy se Ars Brunensis Chorus představuje ve svém městě v divadle Reduta. Navazuje tak na úspěch projektu, který připravil ABC v roce ke svému třicátému výročí, kdy brněnské publikum bylo svědkem světové premiéry opery Údolí suchých kostí předního českého skladatele Vladimíra Franze. Toto úspěšné dílo bylo pak reprízováno například na prestižním festivalu Next Wave v Praze.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)