Na ZUŠ Vítězslava Nováka obnovují tradici dětského pěveckého sboru

Máte-li doma malého zpěváčka, máte nyní novou možnost, jak mu poskytnout kvalitní výuku zpěvu a zapojení do nového kolektivu!



Jitka Čudlá, sobota 18. září 2010
Magazín > Zprávičky

ZUŠ Vítězslava Nováka

Jindřichohradecká Základní umělecká škola Vítězslava Nováka nyní oslavuje 60 let od svého vzniku. V kulturním životě města zaujímá své pevné místo a vychovala řadu profesionálů, ale také lidí, kteří mají umění jako svého koníčka a nyní zase přihlašují do školy své děti nebo dokonce vnuky.

Základní uměleckou školu navštěvuje přes 800 dětí, které se mohou realizovat v oboru hudebním, výtvarném, tanečním a literárně-dramatickém. Tedy mohou hrát na nějaký hudební nástroj, mohou kreslit, malovat či vytvářet keramiku, mohou tančit nebo hrát divadlo. Do této široké nabídky od školního roku přibyla ještě jedna a to sborový zpěv. Pěvecký sbor sice již na škole existoval, nyní se však ZUŠ podařilo pro výuku sborového zpěvu získat plně aprobovanou paní učitelku MgA. Jitku Čudlou.

MgA. Jitka Čudlá absolvovala obor dirigování sboru na Janáčkově akademii múzických umění v Brně, kde byla žákyní prof. Lubomíra Mátla. Spolupracovala s celou řadou pěveckých sborů a po přestěhování do Velké Lhoty nedaleko Studené a Dačic zde s manželem založili pěvecký sbor Festivia Chorus, který dnes úspěšně koncertuje po celé republice i v zahraničí a natočil již 2 CD.

Ve Velké Lhotě rovněž manželé Čudlí organizují koncertní sezónu v místním Evangelickém tolerančním areálu, kde se nacházejí památkově chráněné varhany a vystupují zde jak profesionálové (cimbálová muzika Hradišťan, recitátoři Radovan Lukavský a Alfred Strejček, operní pěvec Richard Novák,…), tak právě i celá řada pěveckých sborů. Více informací o aktivitách Jitky Čudlé můžete najít na www.festivia.cz a www.koncerty-velkalhota.estranky.cz .

Nyní tedy tato renomovaná sbormistryně, která má za sebou mj. také vedení profesionálního pěveckého souboru v opeře, bude vést dětský pěvecký sbor ZUŠ v Jindřichově Hradci.

„Chtěla bych na ZUŠ v Jindřichově Hradci vytvořit pěvecký sbor, který by svou kvalitou odpovídal významu této školy a významu města, ve kterém sídlí. S tím je spojeno to, že děti ve sboru pojí přátelství, naučí se zodpovědnosti, spolupráci v kolektivu a načerpají životní zkušenosti.“, říká sbormistryně Jitka Čudlá.

„Sbor nyní v podstatě zakládáme znovu a tak bych chtěla pozvat všechny šikovné děti, které rády zpívají, aby se nebály a přišly si s námi zazpívat. Začínat budeme jednohlasými písněmi lidovými i umělými, ale chci se věnovat i spirituálům a populární hudbě, která vždy koncerty oživí a baví jak zpěváky, tak i posluchače.“

Sbor nyní pracuje ve dvou skupinách, menší děti (od předškoláků po děti cca 9 leté) mají zkoušky v úterý od 16 hodin do 16:45. Větší děti pak mají zkoušky od 16:50 do cca 18:00 hodin. V případě zájmu by bylo možné založit ještě skupinku pro předškoláky a prvňáčky, která by měla zkoušky rovněž v úterý, ale již ve 12:40. Zkoušky probíhají v sále v 1. patře ZUŠ Vítězslava Nováka na Janderově ulici. Sbormistryně ráda přivítá rovněž děti přespolní z okolních měst a obcí.

„Už se moc těším na nácvik nových písní s novými zpěváčky i s těmi, kteří zůstali sboru věrni a chodili již v minulých letech. Až budeme něco umět, ráda bych, aby děti více vystupovaly na koncertech a to i mimo Jindřichův Hradec. Těším se, že pro děti budeme moci uspořádat například soustředění nebo koncertní výměnu s podobným sborem odjinud.“

Pokud máte zájem přihlásit své děti k nám do sboru, můžete tak učinit kterýkoliv pracovní den a vyzvednout si v kanceláři ZUŠ přihlášku. Nejlépe bude, když svého malého zpěváčka přivedete rovnou na zkoušku. Při vstupu do sboru se vyžaduje pouze malý dvouminutový vstupní konkurz, kde děti prokáží, že mají hudební sluch a zdravý hlas. Pokud děti u nás ve škole hrají na hudební nástroj, mají sbor zdarma. Pokud navštěvují pouze pěvecký sbor, školné činí 700 Kč na pololetí.

Pokud se chcete ještě s paní sbormistryní Jitkou Čudlou domluvit, kontakt najdete na nových stránkách pěveckého sboru ZUŠ www.peveckysbor.estranky.cz


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)