… o magnum mysterium….

aneb Adventní koncerty sboru VOKS Praha

Původně komorní smíšený sbor VOKS Praha plánoval řadu tří adventních koncertů …o magnum mysterium…, jeden v Praze a dva mimo hlavní město. Koncert 18. 12. 2009 v rotundě Cyrila a Metoděje v Týnci nad Sázavou byl ale ze strany pořadatele zrušen. Přesto se sboru podařilo navodit předvánoční atmosféru alespoň v Praze (6. 12. 2009 v kostele sv. Václava v areálu PL v Bohnicích) a ve farním kostele ČCE v Krucemburku (20. 12. 2009).



Veronika Hoppová, středa 3. února 2010
Magazín > Sborový život

Zazpívat v předvánočním čase v kostele sv. Václava v Bohnicích se stalo pro sbor VOKS Praha nedílnou součástí adventu. Místo zůstává rok co rok stejné, věrní posluchači si také možnost zaposlouchat se do krásných tónů písní (nejen) vánočních nenechají ujít, jediné, co se mění, je program koncertu. Ten letošní zahájil výběr z Liturgie ruského romantického skladatele Sergeje Rachmaninova. VOKS zazpíval sedm částí – Slava Otcu, jedinorodnyj Syně; Priiditě, poklonimsja; Gospodi, spasi – Svjatyj Bože; Iže cheruvimy; Těbě pojem (se sólistou Janem Němečkem); Dostojno jest a Slava Otcu i Mnogoljetstvovanie. Po pravoslavné hudbě dostali prostor hosté VOKSu, Jiří Bachtík (trubka) a Miroslav Navrátil (varhany), v jejichž podání zazněla Suita D dur pro trubku a varhany německého pozdně barokního autora Georga Philippa Telemanna. Instrumentální část koncertu byla poté opět vystřídána částí vokální, ve které VOKS představil písně s vánoční tématikou. Zazněla dvojsborová skladba britského skladatele Benjamina Brittena A Hymn to the Virgin, vánoční O magnum mysterium současného amerického autora Dana Locklaira a Mary´s Magnificat současného britského skladatele Andrew Cartera se sopránovým sólem Kateřiny Svítilové. Na řadu poté opět přišli Jiří Bachtík a Miroslav Navrátil a to s barokní Suitou D dur pro trubku a varhany (Jeremiah Clark), z níž zazněly tři části – Prelude, Menuet a Rondeau. Závěr koncertu patřil VOKSu. V neobvyklé pětihlasé úpravě, kterou pro VOKS napsal Kryštof Spirit, zazněly tři známé koledy – Co to znamená medle nového, Byla cesta a Den přeslavný. Na samotném konci koncertu se všichni účinkující spojili a spolu publiku představili Žalm 67 pro smíšený sbor, trubku a varhany současného českého autora Otomara Kvěcha. Celý koncert proběhl pod vedením sbormistra Kryštofa Spirita.

Koncert v Krucemburku (20. 12. 2009) se nesl ve stejném duchu jako adventní vystoupení VOKSu v Praze. Jedinou, ale o to výraznější změnou byli hosté VOKSu. Za varhany usedla Jiřina Dvořáková – Marešová, dalo by se říci dvorní varhanice sboru, trubku vystřídal hoboj a sólistka Jaroslava Tajanovská. V jejich podání zazněl Koncert pro hoboj a varhany barokního skladatele Antonia Vivaldiho.

VOKS Praha svým zpěvem jistě navodil (před)vánoční atmosféru u nejednoho svého posluchače. Doufejme, že se tak stane i v příštím roce…


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)