Medové odpoledne

V sobotu 26. září se koná již šestý ročník Medového odpoledne (MO) v Zadní Třebani, který organizuje soubor Harmonia Mozartiana Pragensis ve spolupráci se ZO Českého svazu včelařů v Litni. Slavnostní zahájení je plánováno na 13:45. Tradičně jej uvedou kontrafagoty, konkrétně 6 kontrafagotistů, jedná se totiž o šestý ročník MO.



Luboš Fait, sobota 19. září 2009
Magazín > Sborový život

Kris Kros Kvintet

Následovat bude vystoupení Tančících babiček (ve 14:15), jejichž členkou je i 79letá včelařka Jarmila Efflerová působící ve včelařské organizaci Liteň a je názorným důkazem vitality, která je spojována se včelaři. Ústřední postavou letošní akce bude od 15té hodiny tajemník Českého svazu včelařů MVDr. Miloslav Peroutka CSc., který přijal pozvání včelařů ZO ČSV Liteň a který je vyhlášený jako věcný, srozumitelný a zábavný řečník, který dokáže oslovit a nadchnout i nevčelařskou veřejnost. Z tohoto důvodu je často zván do televizních a rozhlasových pořadů, aby pohovořil o úspěších českých včelařů doma a v zahraničí, aktuálních problémech, či aby vyvrátil a poopravil různé mýty a chybná prohlášení v médiích. KrisKrosKvintet je ambiciózní pěvecké sdružení, v jehož podání uslyšíme řadu známých písní, ve kterých jsou zmínky o včelách, úlech, čí včelích produktech. Autorem úprav písní je dlouholetý ředitel ZUŠ v Čelákovicích Bohumír Hanžlík. A protože se to bude včelami jen hemžit, tak jeden z účastníků MO který spočítá všechna slova se včelí tématikou, bude sladce odměněn. Toto již ale souvisí i s další částí odpoledne, kde bude ochutnávka a prodej medu včelařů ze ZO Liteň a letos se zřejmě bude ochutnávat a prodávat možná i deset druhů medoviny. Souvisí to i s účastí vedoucí včelařské prodejny ČSV paní Zuzany Hanákové, která bude mj. nabízet i velkou kolekci originální kosmetiky ze včelích produktů.

V neposlední řadě bych neměl opomenout účinkující, kteří budou přítomni v celém průběhu MO. Přítel Ludvík Čierťaský bude předvádět, ale zejména děti učit výrobě svíček ze včelího vosku a přiveze i celou kolekci netradičních výrobků ze včelích produktů. Každoroční samozřejmostí je pak jakési tržiště, kde se netradičně nabízí především intelekt. Návštěvníci mohou diskutovat s představiteli občanských sdružení, cestovateli, básníky, mysliteli, věštci apod. Závěr MO bude opět patřit souboru Harmonia Mozartiana Pragensis, který ve svém programu především zviditelní výročí 250 let od narození skladatele Františka Vincence Kramáře. Dnes českými dramaturgy opomíjený autor byl však posledním dvorním skladatelem ve Vídni a tím i velice váženou osobností. Jeho početná tvorba pro dechové je zapáleně vyhledávána světovými hudebníky.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)