Missa de opera Bohemica, aneb loučení s časem vánočním.

Vánoční mši českého anonyma uvede pražský soubor Acant za doprovodu devítičlenného komorního tělesa. Část vánoční mše z roku 1780 od neznámého autora - snad mistra Pelhřimovského kůru zazní v úterý 6. ledna v 18 hodin, v sále Základní školy U Parkánu v Praze 8-Ďáblicích.



Ivan Minář, úterý 6. ledna 2009
Magazín > Sborový život

Takzvanou Missu de opera Bohemica revidoval, upravil a rozepsal Stanislav Novotný. V této podobě byla skladba poprvé uvedena v roce 1990 v Zrcadlové síní pražského Klementina sborem ČVUT a za doprovodu členů symfonického orchestru Českého rozhlasu. O rok později zaznělo dílo i v zahraničí, konkrétně na vánočním koncertu tohoto sboru v německém Hanoveru, za doprovodu orchestru žáků tamnější konzervatoře.

Úterní provedení připravil pěvecký sbor studentů Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Acant zaměřený na duchovní hudbu všech období a stylů (s akcentem na afroamerické spirituály a africké duchovní písně). Kromě černošských spirituálů a afrických duchovních písní obsahuje jeho repertoár i gregoriánský chorál, renesanční a barokní duchovní písně i duchovní skladby soudobých skladatelů (P. Eben, Zd. Lukáš, Gorazd Fr. Krušina OP).

Koncert připravila ve spolupráci Školskou a kulturní komisí Úřadu městské části Praha - Ďáblice paní Milada Bulirschová. Přijďte nás podpořit při naší významné premiéře!!!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)