To vám byl vážně dobrý rok...

Právě končící rok 2008 se zapíše zlatým písmem do historie Novojičínského sboru ONDRÁŠEK, jako jeden z nejúspěšnějších. Toto strohé konstatování je o to radostnější, že následoval po nesmírně náročném, tříletém období budování nového tělesa, období, v jehož průběhu sbor velkolepě slavil své 40 narozeniny, natočil nové CD, vydal reprezentativní publikaci, koncertoval, cestoval, tvrdě pracoval.



Svatoslava Lenartová, sobota 8. listopadu 2008
Magazín > Sborový život

foto Karel Kašák

Zdálo by se naprosto logické, že po velkém vzepětí se dostaví jistý útlum, čas pro „dobíjení baterek“, nicméně opak je pravdou. Celá sezóna se nesla ve zvýšené koncertní aktivitě a umělecká úroveň sboru měla vzestupnou tendenci, což dokládají vynikající reference odborné i laické veřejnosti i hmatatelné výsledky dosažené na sborových soutěžích.

Ondrášek se svými pěti odděleními v průběhu uplynulých dvanácti měsíců koncertoval jednak na svých tradičních novojičínských koncertech, jak pro dospělé publikum, tak pro žáky a studenty místních škol. V rámci novojičínského regionu sbor nevynechal snad jedinou ze svých pravidelných „štací“ a tak především v období adventu a vánoc zněly kostely a chrámy zpěvem dětí (Příbor, Odry, Spálov, Vítkov, Kopřivnice, Štramberk…).

Své příznivce však Ondrášci nachází i jiných koutech naší země,

a tak mohly hlasy novojičínského sboru zaznít ve Vsetíně,  Ostravě, Praze, Šumperku, Kroměříži či Dačicích. Suchou řečí čísel se Ondrášek prezentoval na 45 koncertech, což je porce, jakou se nemůže pyšnit ani mnohé profesionální těleso.

Zcela ojedinělou kapitolou uplynulé sezóny je účast na domácích i mezinárodních soutěžích, z nichž koncertní a komorní sbor přivezly vše, co se získat dalo:

Listopad 2007: Valletta (Malta) - 1.cena kategorie duchovní hudba, 1. cena kategorie folklór

Únor 2008: Praha (ČR) - 1.cena kategorie komorní sbory, Cena Zdeňka Lukáše, Grand Prix - absolutní vítěz

Březen 2008: Montreux (CH) - Cena EXCELLENT

Duben 2008: Vsetín (ČR) - 1. cena Chrám a Tvrz – festival moravských sborů (přípravné oddělení Kulihrášek)

Květen 2008: Bratislava (SK) - Vítěz Bratislavského Penthatlonu - hlavní cena 1 500 Euro

Říjen 2008: Abbeville (FRA)- 1. cena „ a´ Unanimité“; absolutní vítěz, hlavní cena 4000 Euro.

V těchto dnech vrcholí poslední přípravy jednoho z nejprestižnějších domácích dětských festivalů VII. Celostátní soutěž dětských sborů Nový Jičín 2008, kterou Ondrášek a jeho Sdružení přátel organizuje po sedmé v řadě vždy v sudých letech. Letošní ročník se bude od těch předcházejících významně lišit. Jednak novými regulemi, jednak novým názvem PORTA MUSICAE, který umožní vytvoření moderního loga a nového výtvarného zpracování.

To byl stručný výčet toho, čím se může Ondrášek novojičínský sbor ZUŠ pochlubit za rok, který pomalu končí. Nezbývá než popřát všem dětem a jejich sbormistrům hodně štěstí do dalších dní a let a nám všem připomenout, že dokud je nám v naší zemi do zpěvu, tak je to dobrá zpráva pro celou společnost.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)