Spiritual Fest 2008 – jak se zpívají spirituály v Čechách

Keith Lancaster, zakladatel a umělecký vedoucí americké vokální skupiny Acappella, napsal ve svém pozdravu všem účastníkům a návštěvníkům Spiritual Festu 2008 následující:



Marek Šlechta, čtvrtek 2. října 2008
Magazín > Sborový život

Lee Andrew Davison

Spiritual Fest

…“Modlím se upřímně za to, aby byl pro vás letošní festival co největším obohacením, a aby vás spirituály, které tak rádi zpíváte, co nejvíce obdařily nejenom svým emocionálním obsahem, ale i svým poselstvím a krásou. Těším se spolu z toho s vámi, nechť vám spirituály přinášejí životadárnou energii a naplňují vaše srdce radostí a láskou.“…

Věřím, že všichni, kteří byli v sobotu 20.září 2008 v Komunitním centru sv.Prokopa v Praze – Nových Butovicích, kde se Spiritual Fest 2008 konal, budou souhlasit, že se tato slova naplnila. 16 hudebních skupin (souborů, kapel, sborů atd.) zde vyzpívalo svoje vlastní pojetí tohoto svébytného hudebního útvaru.

Spirituály zpívají pěvecké sbory tradiční i moderní, akapelové skupiny i mužské nebo ženské sbory, kapely country, folk i gospelová tělesa, Ethno, World skupiny i dětské sbory. Spirituály mohou být považovány za hudbu klasickou nebo moderní. Místo zde mají aranže staré 100 let nebo úplně nové. Spirituály zpívají nevěřící i věřící. Jedni dají přednost hudebnímu prožitku a duchovní zvěst možná chápou intimně, druzí spirituál prožívají bytostně. Spirituál tedy rozšiřuje možnosti sdílení mezi lidmi různě hudebně, duchovně i jinak zaměřenými.

Máme my, středoevropané, právo zpívat tyto písně, které mají tradici v úplně jiných historickogeografikcých podmínkách? Jinak řečeno: jsme my „běloši“ schopni zazpívat spirituál s takovým nábojem, rytmem a „drivem“ jako ten, kterému původem přísluší, tedy Američan afrického původu? I na toto téma jsme hovořili s Lee Andrew Davisonem, jedním z účastníků festivalu, který pochází s Oklahomy a spirituály nasával s mateřským mlékem. Jsem rád, že jsme se shodli. Chcete vědět na čem? Přijďte na Spiritual Fest 2009.

Seznam účinkujících, fotogalerie a další informace najdete na www.festival.spiritualy.cz


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)