Bohemia cantat zahájena!

V Liberci byl dnes večer slavnostně zahájen jubilejní 15. ročník festivalu Bohemia cantat. V úvodu festivalu zazněl poněkud netradičně gregoriánský chorál v podání všech účastníků festivalu za řízení předního experta na tuto hudební oblast, sbormistra a muzikologa Davida Ebena.



-cs-, čtvrtek 23. srpna 2007
Magazín > Sborový život

Umělecký ředitel festivalu - Libor Sládek.

Ondřej Staněk / Bohemia cantat

„Vážení přátelé, milí zpěváci, před neuvěřitelnými osmnácti lety jsem absolvoval jako zpěvák první ročník sborového festivalu BOHEMIA CANTAT v Havlíčkově Brodě. Odjížděl jsem nadšený - nadšený zpěvem, sbormistry, prostředím, atmosférou. To všechno platí dodnes. Během uplynulých ročníků prodělal festival řadu změn, vystřídalo se na něm několik desítek sbormistrů a před čtyřmi lety se také změnilo místo konání festivalu. Přesto nebo snad právě proto si troufám tvrdit, že tento nesoutěžní mezinárodní sborový festival se stal pro mnohé zpěváky nejen tradicí, ale také pevným bodem jejich sborového kalendáře, na který se těší celé léto. I já patřím mezi ty postižené, nakažené nemocí zvanou sborový zpěv. Festival Bohemia cantat se pro mě stal nutností, potřebou, znamená pro mě dobíjení baterek na mnoho následujících všedních týdnů. V letošním roce slavíme kulaté výročí, vlastně rovnou dvě: po deseti ročnících v Havlíčkově Brodě je letos festival v Liberci už popáté. O důvod víc, aby se pro všech téměř pět set zpěváků stalo nádhernou vzpomínkou letošního léta. Milí přátelé, přeji vám všem nádherných několik sborových dnů – zpěvu zdar a sborovému zvlášť!“

Tato slova pronesl dnes při otevření festivalu jeho nový umělecký ředitel, sbormistr Libor Sládek. Má na co být pyšný: letošní ročník festivalu je bezesporu největší z dosud uskutečněných a konečně se pořadatelům podařilo to, o co delší dobu usilovali. Ve festivalových ateliérech převažuje česká hudba a je zastoupena autory od baroka po horkou současnost - v jednom za ateliérů se připravují nejčerstvější novinky Vladimíra Franze.

Pořadatelé srdečně zvou na koncerty, které se uskuteční na různých místech Liberce zítra, v sobotu i v neděli. Více informací o koncertech najdete v našem včerejším článku.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)