Sbory si přizvaly zajímavé hosty

Na koncertech s regionálními pěveckými tělesy vystoupili hosté z Polska a Spojen

Dva významné pěvecké sbory Liberecka - Severáček a Českolipský dětský sbor - se představily na koncertech v Liberci a v České Lípě. Obě tělesa si přizvala zajímavé hosty: americkou zpěvačku a dětský sbor z Polska.



MF Dnes, pondělí 21. června 2004
Magazín > Sborový život

Ilustrační obrázek.

Vystoupení sboru Severáček se uskutečnílo v kostele svatého Kříže na libereckém Malém náměstí. "Tento koncert duchovní hudby se odehrál v rámci Mezinárodního festivalu dětských pěveckých sborů, konaného pod záštitou českého ministra kultury Pavla Dostála," uvedl sbormistr Severáčku Petr Pálka. "Festival připomíná sté výročí narození významného sbormistra a pedagoga, profesora Františka Lýska."

Po boku sboristů z libereckého Severáčku se v kostele objevili hosté z Polska, dětské pěvecké těleso Akord z Poznaně. "Sbor působí pod vedením Henryka Górského už dvacet let. Vystupuje v divadelní opeře v Poznani a ve Varšavě, objevuje se i v rozhlasu a televizi," přiblížil polské hosty Petr Pálka. "Akord má na svém kontě už dvě alba, natočená společně s mužským a smíšeným sborem Haslo." Během dvou desítek let své existence se stal poznaňský sbor ostříleným koncertním harcovníkem. "Účinkovali nejen v Polsku, ale také v jiných evropských zemích, například v Holandsku, Francii, Belgii, Německu, Rakousku, Litvě, Maďarsku, Itálii, ve Vatikánu a v České republice," vypočítává sbormistr Severáčku. Sbor získal také čtyři zlaté medaile na soutěžích a festivalech v polských Katowicích a české Olomouci. "Mimoto si Akord přivezl četná ocenění z dalších soutěží v Belgii, Holandsku, Francii a Německu," uzavřel Pálka.

Liberecký dětský soubor Reneta, vedený Janem Prchalem a Českolipský dětský sbor se sbormistrem Pavlem Novákem se představil publiku v Bazilice Všech Svatých v České Lípě. V programu zazněly skladby Antonína Dvořáka, Wolfganga Amadea Mozarta, Johanna Sebastiana Bacha, Césara Francka a dalších komponistů. Host večera dorazil až ze Spojených států amerických; sólistku Allison Thompsonová, doprovodil klavírista Lukáš Černý.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)