Pěvecký sbor MLADOST

ženský sbor • Brno


založen v roce 2002

35 členů

zřizovatel Pěvecký sbor Mladost

RNDr.Libuše Šubrtová
Sušilova 5
60200 Brno



Umělecké vedení

David Šmíd

sbormistr

Kronika sboru


2022

duben

David Šmíd zahájil činnost jako sbormistr



2022

březen

Stanislav Smoček ukončil činnost jako sbormistr



2019

říjen

Canto sul Garda
Riva del Garda, IT

B3 Ženské sbory, stříbrné pásmo



2019

červen

Svátky písní
Olomouc, CZ

Kategorie B Duchovní hudba, Stříbrné pásmo, 20,96 bodu






2017

květen

Dostalíkovo sborové jaro
Velká Lhota u Dačic, CZ



2016

říjen

Praga cantat
Praha, CZ

stříbrné pásmo v kategorii B - ženské sbory
stříbrné pásmo v kategorii E - duchovní hudba





2015

květen

Dostalíkovo sborové jaro
Velká Lhota u Dačic, CZ



2014

červen

Festival sborového umění
Jihlava, CZ



2014

Stanislav Smoček zahájil činnost jako sbormistr



2014

BcA. Jarmila Jalůvková ukončila činnost jako hlavní sbormistr





2013

Internationales Adventsingen im Wiener Rathaus
Vídeň, AT



2013

Istra Music Festival
Istria, HR



2013

FONS
Žďár nad Sázavou, CZ

zvláštní cena za dramaturgii koncertu a provedení skladby Kyrie Piotra Janczaka



2012

CD Pěvecký sbor Mladost ()



2012

Adventní koncerty
Schönbrunn a Vídeň, AT



2012

Canti veris Praga
Praha, CZ

zlaté pásmo v kategorii dívčí, ženské a mužské sbory



2012

Festival Alta Pusteria
Alta Pusteria, IT




2011

Slovakia Cantat
Bratislava, SK

stříbrné pásmo v kategorii ženské sbory



2011

Slovakia Cantat
Bratislava, SK

stříbrné pásmo v kategorii lidová píseň a capella



2010

září

Brněnská Mladost nově jako ženský sbor


Po patnácti letech obnovení naší pěvecké činnosti jsme se věkem posunuli zase o něco blíž důchodové hranici, ba někteří už si důchodu šťastně užívají. Je proto potěšující, že si cestu do našeho sboru vedle zpěvaček středního věku našla i nejmladší generace a jejich tváře zahlédnete nejen mezi sboristy, ale i v uměleckém vedení. Dirigentský post už od svých studií tři roky zastává letošní absolventka JAMU v Brně MgA. Jarmila Jalůvková, která obor dirigování sboru vystudovala pod pedagogickým vedením doc. Josefa Pančíka a prof. Lubomíra Mátla a další zkušenosti získala během dvou zahraničních stáží u profesora Dietricha Kurze na Musikhochschule Stuttgart.

Její mladistvý elán a nadšení se projevilo jak v uměleckém přístupu a způsobu vedení nácviku, tak i v repertoáru sboru, který zahrnuje skladby našich i světových skladatelů, duchovní hudbu, vokální polyfonii starých mistrů, úpravy lidových písní i spirituály.

Protože se povětšinou známe už od dětství z působení v dětském pěveckém sboru Mladost, je náš kolektiv velmi kamarádský, soudržný, se smyslem pro humor a recesi. Dokážeme skloubit nejen pěvecké povinnosti, ale umíme se přitom i skvěle pobavit. Právě při našich mimopěveckých aktivitách se ukazuje, že mladý duch, i přes chátrající tělo, nezůstává pouze v názvu našeho sboru. Umíme se odreagovat na maškarní zahradní párty, při břišních tancích, při hledání pokladu v pohádkovém lese a při troše fantazie můžete s námi na soustředění prožít Vánoce s nazdobeným stromečkem, dárky, koledami a napečeným vánočním cukrovím uprostřed žhavého srpnového léta.

Nevíme, jak získávají zpěváky do tenoru a basu ostatní smíšené pěvecké sbory, ale my jsme se s tímto problémem potýkali už od samého vzniku a nikdy se nám nepodařilo jejich početní stav uspokojivě naplnit. Krize v letošním roce dosáhla svého vrcholu, a tak jsme v polovině února museli sáhnout k nejkrajnějšímu, nejsmutnějšímu a nejbolestivějšímu řešení v naší dlouholeté sborové historii a pro nedostatek mužů změnit charakter našeho pěveckého sboru Mladost ze smíšeného na sbor ženský. Co to obnáší, si jistě dovedete představit. Citové vazby a bezvadné kamarádství vzalo za své, léta práce a usilovné dřiny se rozplynula do nenávratna, repertoárově jsme musely začít znovu od nuly. Ale pokud jsme nechtěly zpívání pověsit zcela na hřebík, nezbývalo, než zatnout zuby a znovu se pustit do mravenčí práce.

Už pouze v ženském složení jsme v dubnu účinkovaly na absolventském koncertě naší dirigentky a pro tento účel nastudovaly dílo z rané tvorby Sergeje Rachmaninova v ČR dosud neuvedené, Šest sborů pro ženské hlasy a klavír, a ve spolupráci s muži z Janáčkovy opery ND v Brně tři duchovní polyfonní skladby pro smíšený sbor F. M. Bartholdyho Mendelssohna.

Květnový zájezd do Lucemburska byl průlomovou akcí v nové éře našeho sboru. Poprvé bez mužů jsme se zúčastnily mezinárodního festivalu Europadag Mondercange, který pořádal místní sbor Chorale Lidderfrënn u příležitosti 50. výročí svého vzniku. Vedle pěveckých sborů z Lucemburska, Holandska a Německa jsme se rozhodně neztratily. Přestože jsme na nácvik nových skladeb pro ženský sbor měly minimum času, pestrý repertoár, přizpůsobený charakteru festivalu od duchovní a vážné hudby přes chytlavé lidovky a spirituály, posluchače nadchl. Mohutným aplausem ve stoje ocenili výkon naší mladé dirigentky Jarmily Jalůvkové a hostující klavíristky Zuzany Pirnerové i procítěný projev našich sólistek, především Dáši Vernerové.

Odrazovým můstkem k nácviku nového repertoáru pro ženský sbor bylo letošní srpnové soustředění ve Slavkově u Brna. Tři dny jsme od rána do večera intenzivně zkoušely, nacvičovaly a pilovaly. Největší časový prostor jsme věnovaly lidovým a duchovním skladbám, které v našem podání zazní na podzimním festivalu Praga Cantat. Poslední den soustředění jsme uspořádaly v zámecké kapli slavkovského zámku zhruba hodinový koncert, na kterém jsme si část nových skladeb rovnou otestovaly. Vděčné publikum zcela zaplněné kaple nešetřilo potleskem.

Jak se nám v našich nových začátcích daří, můžete posoudit i vy. Dne 29.10. 2010 budeme koncertovat v Praze, v 19.30 hod. v Atriu na Žižkově, a ve dnech 30.10. – 31.10. 2010 se zúčastníme ve dvou kategoriích - lidová píseň a duchovní skladby – mezinárodního soutěžního festivalu pěveckých sborů Praga Cantat 2010.
Ještě předtím si nás můžete poslechnout na koncertech v Brně. A sice ve středu 6.10.2010 v 19 hod. v letohrádku Mitrovských nebo v neděli 17.10 2010 v 15. hodin v kapli na Mohyle míru.

Máme před sebou novou kapitolu sborového zpěvu. Jak obstojíme, bude záležet pouze na nás.
Věříme, že nesmírná vitalita, pracovní elán a schopnosti naší mladé dirigentky ve spojení s naší pílí a houževnatostí přinese časem nejen svoje plody, ale především radost a potěšení ze zpěvu nám všem.






2010

Europawochenende
Mondercange, LU



2010

Mezinárodní festival Europatag
Mondercange, LU



2010

Praga Cantat
Praha, CZ

stříbrné pásmo v kategorii duchovní hudba



2010

Praga Cantat
Praha, CZ

stříbrné pásmo a zvláštní cena poroty za vynikající dirigentský výkon



2009

Cracovia Music Festival
Krakow, PL



2008


Riva del Garda, IT



2008

Festival
Lago di Garda, IT





2007

BcA. Jarmila Jalůvková zahájila činnost jako hlavní sbormistr






2006

Corisettembre
Acqui Terme, IT



2006

Koncertní turné
IT






2005

koncertní turné
SK



2005

Mezinárodní sborový festival hudebního romantismu
Vlachovo Březí, CZ

Musica romantica



2004

koncertní turné
LU



2003

Mezinárodní sborový festival hudebního romantismu
Vlachovo Březí, CZ

čestné uznání poroty za provedení skladby Laudate Dominum



2002

Sbor byl založen roku 2002.


Hledáme nové hlasy!

koho hledáme?

soprán, alt

co požadujeme?

Hledáme zpěvačky do všech hlasových skupin. Znalost not a předchozí zkušenost se sborovým zpěvem vítána, není ale podmínkou. Kromě prázdnin zkoušíme každou středu 18.00 - 20.30 v centru Brna.

co nabízíme?

Zpíváme skladby všech období i žánrů.

jak se stát členem?

Kontaktujte nás telefonicky či emailem: Dagmar Vernerová tel.: 774 607 505 e-mail: dasavernerova@centrum.cz


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)