Festivia Chorus

smíšený sbor • Volfířov


založen v roce 2004

12 členů

zřizovatel Kulturní spolek Velká Lhota

Josef Čudlý
Velká Lhota 25
38001 Dačice



Umělecké vedení

MgA. Jitka Čudlá

hlavní sbormistr

Kronika sboru





2019

květen

Dostalíkovo sborové jaro
Velká Lhota u Dačic, CZ



2019

květen

Premiéra skladby Ps. 134, 3 et 6 (Zdeněk Král)
Velká Lhota u Dačic, CZ



2019

CD Den je krásný (Kulturní spolek Velká Lhota)

www.festivia.cz









2017

říjen

Mezinárodní sborový festival hudebního romantismu
Vlachovo Březí, CZ



2017

září

Švýcarsko - Urtenen-Schönbühl




2017

květen

Dostalíkovo sborové jaro 2017
Velká Lhota u Dačic, CZ





2016

září

Kampanila Mikulov
Mikulov, CZ










2015

CD Archivní nahrávky našich vystoupení (nebylo vydáno - nahrávka slouží pro interní potřebu)





2014

CD 10 let radosti (Komorní sbor Velká Lhota, o.s.)



2014

Krumlovská grumle
Český Krumlov, CZ







2013

jarní koncert pěveckých sborů, pořádá místní pěvecký sbor Hilaria
Kautzen, AT



2013

vystoupení společně s místním sborem Arbeitergesangsverein Gross-Siegharts und Umgebung
Gross-Siegharts, AT



2013

Dostalíkovo sborové jaro
Velká Lhota, CZ




2012

červenec

Festivia Chorus a Lumír Brno koncertovali v Moravském krasu

V neděli 17. 6. 2012 jsme se vydali vstříc velmi zajímavému koncertu, který se uskutečnil v jeskyni „Eliška“, v areálu sloupsko-šošůvských jeskyní. Po příjezdu do obce Sloup nás přivítali naši hostitelé – pěvecký sbor Lumír Brno a byli jsme pozváni ke společnému obědu v místním pěkném penzionu Stará škola. Po obědě následoval přesun k jeskyním a akustická zkouška na odpolední koncert. Stabilní teplota 8 C a 100% vlhkost vzduchu nám přišly velmi vhod, neboť venku panovalo veliké teplo a přehřátý organizmus si žádal své.
Samotný koncert začal v 16:00 hodin naším cca 30-ti minutovým vystoupením pro pozvané posluchače. Zpívalo se nám velice hezky, v jeskyni je nádherná akustika a celý prostor je až pohádkově krásný. Po nás zazpíval pěvecký sbor Lumír, mimochodem sbor s více jak 150-ti letou tradicí. V závěru se oba sbory spojily a zazpívaly skladbu Cantate Domino od Hanse Leo Hasslera, což bylo krásné vyvrcholení celého vystoupení.
Sbor Lumír se zde také rozloučil se svým sbormistrem Lukášem Kozubíkem, který odchází do Košic.
Po koncertě byla pro oba sbory připravena speciální prohlídka podzemních tras, některé jsou nově vybudované a též mladá průvodkyně okořenila cestu velmi vtipnými glosami, což se nám samozřejmě líbilo a úspěšně jsme „spolupracovali.“
Celého setkání se také účastnili pracovníci Českého rozhlasu v Českých Budějovicích, kteří zde natáčeli další z dílů připravovaného pořadu „Rok se sborem Festivia Chorus“.
Pak jsme si potřásli s pěveckými kolegy a kolegyněmi pravicemi, poděkovali za organizaci a již následovala cesta k domovu. Bylo to opravdu velmi hezké rozloučení se školním rokem a také s naší sborovou koncertní sezónou. Jsme rádi, že pěvecký sbor Lumír přijal naše pozvání do Velké Lhoty na rok 2013, rádi poznáme jejich nového sbormistra a přivítáme naše dobré přátele zase u nás.
A protože nám ze studijních důvodů ukončili nebo přerušili činnost dva zpěváci, rádi mezi sebe přivítáme další zájemce o sborové zpívání. Bližší informace na tel. 724 175 480 nebo na emailové adrese: komorak@atlas.cz.

Josef Čudlý
www.festivia.cz



2012

červenec

Pozvánka na letní koncerty do Velké Lhoty

Vážení přátelé dobré hudby,
pokud vás prázdninové cesty zavedou do blízkosti Dačic a Telče, rádi vás uvidíme na některém z letních koncertů, které pořádá naše občanské sdružení.

Velká Lhota je malá vesnička, ležící na rozhraní Jihočeského kraje a Vysočiny. V místním Evangelickém tolerančním areálu pořádají letos již 8. ročník koncertních sezón. Na zahajovací koncert při svíčkách, který se odehrál koncem května, nyní naváže letní část koncertů.

Sobota 14. července (začátek od 19:30) bude věnována klasické kytaře a zpěvu. Zazní krátce také místní památkově chráněné varhany. K potěše vaší duše tentokrát spojí své síly brněnský kytarista Libor Janeček a lhotecká varhanice a sopranistka Jitka Čudlá. Těšit se můžete na klasiku jako Ave Maria, Panis angelicus a další...

Na další koncerty vás pozveme v srpnu - sobota 4.srpna je věnována violovovému recitálu Karla Plocka s doprovodem varhan Jitky Čudlé.

V sobotu 25.srpna vystoupí pražský soubor Societas musicalis s programem "Čeští a moravští autoři a Evropa". Soubor vystupuje ve složení zpěv, zobcová flétna a varhany, zazní skladby zajímavých autorů staré hudby Plánického, Fingera a Fischera.

Všechny uvedené koncerty začínají v horním kostele v 19:30 a vstupenky v ceně 60Kč (30Kč pro děti) je možné zakoupit na místě před začátkem koncertu. Těšíme se na vaši návštěvu!
Další informace a fotografie najdou zájemci na www.koncerty-velkalhota.estranky.cz







2012

koncert s pěveckým sborem Arbeitersgesangsverein Gross-Siegharts und Umgebung
Gross-Siegharts, AT



2012

Koncertní turné
SK








2011

Koncertní turné
CH



2011

Koncert
Gars am Kamp , AT
















2010


Kwajdijk, NL



2010


Beemster, NL














2009

květen

Hudební přátelství - ohlédnutí za zahajovacím koncertem ve Velké Lhotě

V sobotu 2. května 2009 byla ve Velké Lhotě (Dačicko) zahájena již 5. koncertní sezóna. Ve zdejším horním kostele v Evangelickém tolerančním areálu ji zahájil koncert dvou spřátelených pěveckých sborů. Pozvání místního komorního sboru Festivia Chorus (sbormistryně Jitka Čudlá) přijal zahraniční host. Byl jím pěvecký sbor Harmonie z holandského města Beemster, jehož sbormistrem je Gerard Leegwater. Tento sbor přijel k nám do České republiky oslavit 145. výročí svého založení. Na klavír sbor doprovázela Emma Ulrich.
Koncert ve Velké Lhotě byl výborně navštíven a měl vynikající atmosféru. Harmonie zaujala především přednesem pro amatéry velice náročné Dvořákovy Mše D dur. Dále v jejich podání zazněly skladby Mozartovy, Rossiniho a jako přídavek známé "Těbje pajom" od Bortňanského. Festivia Chorus zazpíval nejprve barokní a capella Mši G dur od Giovanni Battisty Casaliho, dále dvě skladby Jiřího Laburdy (Tu es Deus a Ave Regina) s doprovodem varhan. Ve druhé půli Festivia zazářila odlehčeným podáním afrických spirituálů a jako přídavek pohladila lidovou písní "Teče voda, teče" v úpravě Tomáše Vespalce.
Po koncertě následoval krátký společenský večer, kde si všichni výtečně porozprávěli a jazykové bariéry v ten okamžik zcela padly. Hudba dokázala prolomit počáteční ostych. Při rozloučení obdržel Festivia Chorus pozvání na příští rok do Holandska ke dvěma koncertům.
Koncertu i společenské akce se zúčastnil také starosta města Studená, pan Josef Rod, který ocenil výtečnou atmosféru i profesionální organizaci. (Město Studená je partnerským městem holandského města Beemster.)




2009

duben

Zahájení 5. koncertní sezóny ve Velké Lhotě

Zahájení 5. koncertní sezóny ve Velké Lhotě
sobota 2. května 2009 od 18:30 v Evangelickém tolerančním areálu ve Velké Lhotě

Milí přátelé, přijměte prosím pozvání k návštěvě zahajovacího koncertu 5. koncertní sezóny ve Velké Lhotě. Letos koncertní sezónu otevřeme poněkud dříve, již v sobotu 2. května 2009 a to proto, že právě v tomto termínu k nám zavítá náš host - pěvecký sbor Harmonie z Holandska. Tento pěvecký sbor k nám přijede z města Beemster, které váže partnerství s nedalekou Studenou, a v letošním roce oslaví již 145. výročí svého založení. Sbormistrem Harmonie je Gerard Leegwater, absolvent konzervatoře v Alkmaaru a univerzity v Utrechtu. Na zahajovacím koncertě nebude chybět ani domácí pěvecký sbor Festivia Chorus pod vedením své sbormistryně Jitky Čudlé, absolventky Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, a to i přesto, že manželé Čudlých nedávno přivítali nový přírůstek do rodiny - syna Josefa.
Na programu zahajovacího koncertu bude Dvořákova Mše D dur, kterou přednese sbor Harmonie s klavírním doprovodem Emmy Ulrich, absolventky konzervatoře v Amsterdamu. Dále se můžete těšit na skladby Rossiniho, Mozarta, Casaliho, Laburdy a na africké spirituály.
5. koncertní sezóna bude poté pokračovat jako obvykle červencovými a srpnovými sobotními koncerty, o nichž vás budeme opět včas informovat. Těšit se můžete například na 18. července, kdy do Velké Lhoty opět zavítá Alfred Strejček, tentokrát s herečkou a režisérkou Hanou Kofránkovou. Společně přednesou texty z dopisů Boženy a Josefa Němcových.



2009

CD Koncert pro varhany (Karel Plocek)



2009

Hudba bez hranic: společný koncert s místním pěveckým sdružením Musica Cantabile
Dobersberg, AT



2009

Společný koncert s PS Harmonie z Holandska ve Velké Lhotě
NL




2008

prosinec

Festivia Chorus pokřtil na adventním koncertě ve Velké Lhotě své první CD

Festivia Chorus pokřtil na adventním koncertě ve Velké Lhotě své první CD
(fotografie Richarda Davida z akce na http://picasaweb.google.cz/dario.dacice/2008AdventLhota )

Adventní koncerty v Evangelickém tolerančním areálu jsou již tradicí. Ten letošní (v sobotu 13. 12. 2008) uzavíral tamní již 4. koncertní sezónu. Během minulých let zde v adventu vystoupil i Radovan Lukavský, Alfred Strejček či pěvec Richard Novák. Hostem letošního koncertu byl brněnský herec a recitátor Ladislav Lakomý, který přednesl vánoční texty z pera Jana Skácela, Jaroslava Vrchlického a dalších klasiků české literatury. Již tradičně účinkoval Žesťový soubor ZUŠ Dačice pod vedením Stanislava Kamínka a pochopitelně nemohl chybět ani domácí komorní sbor Festivia Chorus, který řídí Jitka Čudlá. Ta také hrála na varhany.
Letošní adventní koncert byl mimořádný tím, že zde Festivia Chorus pokřtil své první profesionálně natočené CD, které nese přiléhavý název "Zpívání pro potěchu duše". Ladislav Lakomý se stal kmotrem této jejich nahrávky. Mnoho návštěvníků koncertu využilo příležitosti a nahrávku si zakoupilo. Cédéčko však bude k dispozici všem zájemcům, kteří ho mohou zakoupit v knihkupectví pana Hejla v Dačicích, případně se obrátit přímo na členy Festivia Choru - kontakt je na www.festivia.cz . Prodejní cena tohoto CD činí 180,- Kč.
V novém roce 2009 se koncerty ve lhoteckém kostele rozeznějí již pátým rokem. O vystoupení různých umělců organizátoři - manželé Čudlých z občanského sdružení Komorní sbor Velká Lhota - jednají již nyní. V létě by měl do Velké Lhoty opět zavítat Alfred Strejček, tentokrát s herečkou Hanou Kofránkovou, je přichystána řada varhanních koncertů či koncertů komorní hudby. 5. koncertní sezóna by měla být zahájena 2. května 2009, kdy do Velké Lhoty zavítá smíšený pěvecký sbor Harmonia z Holandska. Organizátoři rádi naváží spolupráci s dalšími partnery, kteří by pomohli 5. koncertní sezónu zajistit po finanční stránce. Další informace o koncertech ve Velké Lhotě a kontakty jsou na www.koncerty-velkalhota.estranky.cz
Na závěr malé přání od manželů Čudlých: "Dovolte, abychom poděkovali a popřáli všechno dobré všem našim posluchačům, partnerům, účinkujícím umělcům a všem, kteří nám jakýmkoliv způsobem pomáhají. Přejeme vám krásné a klidné prožití vánočních svátků, aby vám přinesly opravdové potěšení a klid v duši a do nového roku hodně zdraví, štěstí a spokojenosti. Budeme rádi, když k potěšení vaší duše budeme moci vstoupit do vašeho domova prostřednictvím naší nahrávky. Budeme šťastní, když přijmete naše pozvání k návštěvě 5. koncertní sezóny v léčivých prostorách horního kostela ve Velké Lhotě."
Našimi partnery jsou: Ministerstvo kultury ČR, Jihočeský kraj, banka Waldviertler Sparkasse von 1842 AG, reklamní agentura suNEXO, .A.S.A. spol. s r.o., Autoškola Antonů, Truhlářství a zámečnictví Vladimír Tůma, CompOn Telč, Centropen a.s., Zahradnictví Antonín Kopřiva, Obecní úřad Volfířov a Český svaz žen Velká Lhota. Mediálním partnerem jsou Ozvěny Jihozápadní Moravy.




2008

říjen

Jak jsme jeli s klobouky do Klobouk

Do Klobouk u Brna se náš sbor vydal v sobotu 18. října 2008. Sluníčko krásně svítilo a přestože bylo trochu chladno, den byl jak malovaný. Poté, co se osádky našich automobilů v pořádku vyrojily na klobouckém náměstí, jsme se s našimi obětavými průvodci vydali objevovat krásy Klobouk - a začali jsme historickým větrným mlýnem, tzv. "větřákem". Kdysi jich na kopcích kolem Klobouk bývalo více, ale tento jediný díky partě místních nadšenců přežil až do dnešních dnů. Na kopci nad vinohrady byl krásný rozhled, ale také jsme pochopili, že šlo o místo pro větrný mlýn opravdu příhodné - méně otužilé povahy se schovávaly na závětrné straně mlýna.
Nicméně jsme přežili ve zdraví a mohli jsme se vydat ubytovat na internát místní zemědělské školy a poté do evangelického kostela, dějiště našeho koncertu. Přímo sem dorazily ještě poslední dvě zpěvačky a mohlo se začít s poctivým rozezpíváním a akustickou zkouškou, při které jsme vyzkoušeli i zpěv z kruchty, umístěné netradičně vpředu nad Stolem Páně. Nakonec jsme ale zjistili, že to není to pravé ořechové a zůstali jsme u tradičního řešení, které vítají i oči diváků - vpředu před oltářem.
Po chvíli odpočinku, občerstvení a převleku do našich slavnostních hávů už ale začíná Slavnostní koncert k 90. výročí vzniku ČSR - to je oficiální název našeho koncertu v Kloboukách.
Bylo by škoda nezmínit krásnou architekturu místního evangelického chrámu - je velmi půvabný a ve svém interiéru má neobvyklé prvky litinových sloupů a schodišť. Více o Kloboukách i o kostele je možné najít na www.kloboukyubrna.cz
Jsme příjemně překvapeni pěknou návštěvou. Lidé pozorně poslouchají, tleskají, vládne všeobená spokojenost jak naše tak publika.... Pěkně mluví pan farář i pan starosta, který naší sbormistryni předává velkou kytici lilií. Po skončení koncertu s námi hovoří mnoho posluchačů a těšíme se všichni, že se nevidíme naposledy...
Ostatně pro to, aby se Klobouky zapsaly do pomyslné kroniky našeho sboru zlatým písmem, se také zasloužil náš strýc František Balát a jeho syn Kamil se svými vinnými sklepy... Někteří pánové objevovali krásy Klobouk ještě v časných ranních hodinách... Nutno ovšem říci, že se chovali ctnostně a tiše a že kolektiv byl utužen, aniž by došlo k rozvratu osobností některých našich dosud neplnoletých pěvců...
Takže - zase někdy příště v Kloboukách nashledanou !




2008

září

Ohlédnutí za koncerty babího léta ve Velké Lhotě

V sobotu 6. září 2008 se ve Velké Lhotě uskutečnil poslední ze tří koncertů babího léta. Zakončila se tak další část letošní 4. koncertní sezóny 2008 a čeká nás již jen adventní koncert, o kterém vás opět budeme včas informovat.
Třetí koncert babího léta byl věnován pěveckým sborům. Domácí Festivia Chorus si tentokrát pozval velice sympatický komorní sbor Hradecké komorní tucteto z Hradce Králové. "Oba sbory jsou si velmi blízké jak svým pojetím a repertoárem, tak i lidsky.", řekla sbormistryně Festivie Jitka Čudlá. Sbormistr Hradeckého komorního tucteta Tomáš Vespalec několikrát zdůraznil, že se ve Velké Lhotě cítí báječně jak on osobně tak celý jeho sbor.
Posluchači i účinkující byli nadšeni takřka rodinnou uvolněnou atmosférou, která na koncertě vládla, a která také přála kvalitním výkonům. Oba sbory předvedly lidové písně, duchovní hudbu (Festivia například uvedla nově nastudovanou skladbu Jiřího Laburdy Ave Regina, kde byly využity i místní památkově chráněné varhany) a africké spirituály. Oba sbory společně zazpívaly nejprve skladbu V Táboře na dvoře, jejímž autorem je opět Jiří Laburda, a poté byl celý koncert zakončen energicky a skutečně "africky" zazpívaným spirituálem Ipharadisi. Jeho melodie a doprovod mnoha afrických bicích a "chřestících" nástrojů zněl jistě mnoha posluchačům v uších ještě dlouho po skončení koncertu.
"Koncert byl pěkně navštíven", sdělil za organizátory Josef Čudlý. "Byli jsme příjemně překvapeni, po koncertu Hradišťanu minulý týden, kdy bylo zcela plno, jsme čekali méně lidí."
Nyní nás tedy ve Velké Lhotě čeká již jen adventní koncert, který se pravděpodobně uskuteční 13. prosince, a o kterém budeme včas informovat.
Festivia Chorus ale rozhodně nebude do té doby zahálet. "Již za dva týdny nás čeká natáčení našeho prvního profesionálního CD. Jsme moc rádi, že se hudební režie ujímají vynikající Petr Řezníček a Aleš Dvořák. K natáčení využijeme výbornou akustiku lhoteckého horního kostela. Poté nás čeká příjemná událost - jedna z našich členek se bude vdávat. A poté se v půlce října vydáme do Klobouk u Brna, kde budeme mít koncert v místním evangelickém kostele.", upřesňuje sbormistryně Jitka Čudlá. "A to nás ještě čekají tři adventní koncerty, a to nejen v našem regionu, ale také v Brně."




2008

září

Koncert Hradišťanu ve Velké Lhotě byl vrcholem 4. koncertní sezóny

V pátek 29. srpna 2008 se ve Velké Lhotě uskutečnil koncert cimbálové muziky Hradišťan a místního pěveckého sboru Festivia Chorus. Koncert byl jednoznačným vrcholem letošní koncertní sezóny, kterou pořádá občanské sdružení Komorní sbor Velká Lhota ve zdejším Evangelickém tolerančním areálu. Tomu odpovídal také zájem publika, které vyčerpalo naprosto všechna místa v horním kostele, který má kapacitu cca 400 osob. Několik zájemců dokonce stálo.
Hradišťan pod vedením Jiřího Pavlici přednesl široký průřez svým repertoárem, ve kterém nechyběly písně z oblíbeného Slunovratu, ale ani z nejnovějšího projektu Chvění, či staré české duchovní písně. Festivia Chorus se sbormistryní Jitkou Čudlou se připojil v závěru koncertu, kdy nejprve na přání Hradišťanu zazpíval několik skladeb samostatně. Závěr koncertu pak patřil skladbám provedeným oběma soubory. Společně zahraná a zazpívaná populární Modlitba za vodu i další písně byly v podání Hradišťanu a Festivia Choru krásnou tečkou za nádherným večerem. Jiří Pavlica ve svém zápisu v kronice Festivia Choru mimo jiné píše: "Bylo nám tady s vámi dobře..." A to je nejvyšší ocenění jak zpěvákům sboru tak i všem, kteří se zasloužili o bezchybnou organizaci náročné akce.
Poděkování samozřejmě patří také partnerům a sponzorům, bez jejichž přispění by se koncert nemohl uskutečnit. Jsou to Ministerstvo kultury ČR, Jihočeský kraj, banka Waldviertler Sparkasse von 1842, .A.S.A. spol. s r.o., reklamní agentura suNEXO, Truhlářství a zámečnictví Vladimír Tůma, CompON Telč, Zahradnictví Antonín Kopřiva, Centropen, a.s., Autoškola Pavel Antonů, Obecní úřad Volfířov a Svaz žen Velká Lhota. Mediálním partnerem jsou Ozvěny Jihozápadní Moravy.



2008

srpen

Pomohli jsme dobré věci

V rámci našeho soustředění jsme v symbolické datum 8.8.2008 vystoupili v kostele sv. Oldřicha a Linharta v Matějovci. Matějovec je malá obec v pohraničí, nedaleko od Českého Rudolce a Slavonic, blízko hranic s Rakouskem. V její těsné blízkosti v minulosti vedla pověstná železná opona. Jedna naše kamarádka vzpomínala, že když šla její maminka do lesa na houby, hned ji kontrolovali pohraničníci, zda nechce emigrovat. V této obci po odsunu německých obyvatel zůstalo z původních cca 800 pouhých 36. V současné době je zde hlášeno 77 stálých obyvatel. Život v obci se i po letech pomalu vrací k normálu. Ale pokroky jsou vidět - spousta pěkných, opravených domů, kvetoucí zahrádky, pěkné rybníčky... S obnovou souvisí i renovace zdejšího kostela. Když se na kostel podíváte z jedné strany, uvidíte novou fasádu a novou střechu na věži. Když se podíváte z druhé strany, uvidíte rozpadající se fasádu se zakořeněnými stromky na římsách a díry ve střeše... O zdejší kostel se stará řád karmelitánů z Kostelního Vydří. Ti se spolu s místními nadšenci obrátili na náš sbor s prosbou o uspořádání benefičního koncertu. Když jsme viděli s jakým nadšením a obětavostí se zdejší kostel opět probouzí k životu, udělali jsme to velmi rádi. Zájem posluchačů předčil očekávání všech zúčastněných. Dorazili posluchači z Dačic, Telče, pochopitelně z blízkého okolí a nemohl chybět ani početný fanklub z Velké Lhoty. Na koncertě vládla výborná atmosféra a lidem se po skončení vůbec nechtělo odcházet. S úžasem jsme pak počítali dobrovolné vstupné - v malinkém kostelíčku se vybralo od posluchačů celkem 12 000 Kč ! Tato částka příjemně překvapila nejen nás, ale i pana faráře, kterému jsme peníze předali na nedělních bohoslužbách. Víme, že ve statisícových a milionových částkách, které ještě oprava spolkne, je našich 12 000 jako kapka v moři, ale jsme rádi, že můžeme přispět alespoň touto kapkou. A třeba na kostel v Matějovci upozorníme veřejnost i někoho vlivného, kdo může pomoci podstatněji. A to je to hlavní.



2008

červenec

Letní koncerty ve Velké Lhotě skončily, ale brzy bude následovat koncertní babí léto

Ve Velké Lhotě v Evangelickém tolerančním areálu letos pořádá občanské sdružení Komorní sbor Velká Lhota již 4. ročník Koncertní sezóny. V sobotu 26.7. skončila letní část koncertů. Organizátoři tak mohou nabrat síly na další část koncertní sezóny. Koncertní babí léto letos začne totiž již 23. srpna.
V rámci letní části koncertní sezóny se uskutečnily celkem tři koncerty. Již tradičně se konají vždy v sobotu od 19:30 v tzv. horním kostele, kde je vynikající akustika a památkově chráněné varhany z roku 1874.
Na prvním letní koncertě vystoupila významná brněnská mezzosopranistka Jana Wallingerová, sólistka opery Národního divadla Brno, její manžel houslista Pavel Wallinger, který je koncertním mistrem Filharmonie Brno a na klavír je doprovodila Jitka Čudlá, organizátorka koncertů a sbormistryně místního pěveckého sboru Festivia Chorus. Přestože se koncert konal za bouřky, byl pěkně navštíven a přinesl niterné zážitky například při poslechu Dvořákových Biblických písní, či Bachovy árie "Erbarme dich" z Matoušových pašijí. "Když například zahřmělo přesně do začátku písně Hospodin jest můj pastýř, všem nám běhal mráz po zádech", vzpomíná Jitka Čudlá.
Druhý letní koncert přivedl do Velké Lhoty nástroj, který zde ještě nebyl a to harfu. Zahrála na ni mladá harfenice Kateřina Bendová. Bendová hrála sólově, ale doprovodila také sopranistku Irenu Fürbachovou a Komorní pěvecké sdružení Ambrosius z Hradce Králové - umělecká vedoucí Věra Doležalová. Na tomtéž koncertě vystoupila také flétnistka Jana Táborská a varhanice a klavíristka Jiřina Dvořáková. Provedení Brittenovy "Ceremony of Carols" či žalmového cyklu Jiřiny Dvořákové, na kterém se podíleli všichni účinkující, patřilo k vrcholům koncertu. "Jiřina Dvořáková je dobrou duší lhoteckých koncertů. Vystoupila u nás již počtvrté. Proto snad můžeme přidat osobní přání - aby v září očekávaný přírůstek do rodiny byl zdravý a přinášel rodičům jen samou radost.", říkají Čudlých.
Třetí letní koncert byl oproti tomu laděn více komorně. Vystoupil violista Karel Plocek, člen Filharmonie Brno a varhanice Martina Kolářová, původem z Chebu. Velká Lhota se tedy stává centrem, kam se rádi vrací účinkující z celé republiky i ze zahraničí, jak tomu nasvědčuje mimo jiné i dlouhodobá spolupráce s rakouskými umělci. Účinkující oceňují hlavně takřka rodinnou pohodu, která na koncertech vládne, a v neposlední řadě také zázemí, které jim před i po koncertě rodina Čudlých poskytuje. "Nejsme v tom ale sami", říká Josef Čudlý a jedním dechem chválí místní Svaz žen a další místní obyvatele, kteří s organizací rádi pomáhají.
Nebude trvat dlouho a léto se přehoupne do druhé poloviny a přinese nám do Velké Lhoty koncertní babí léto. Prvním koncertem bude opět v sobotu 23. srpna od 19:30 koncert Podkrkonošského symfonického orchestru. Toto sympatické mladé těleso přednese pod vedením svého dirigenta Martina Farského především barokní a klasicistní repertoár. "Orchestr k nám přijede už druhým rokem do naší turistické ubytovny na soustředění. Vloni se jim u nás moc líbilo, tak jsme se domluvili, že uděláme oficiální koncert. Vloni byl jen takový malý, neoficiální...", říká Jitka Čudlá.
Druhý koncert se uskuteční v pátek 29. srpna rovněž od 19:30. Vystoupí zde cimbálová muzika Hradišťan s uměleckým vedoucím Jiřím Pavlicou. Spoluúčinkovat bude místní pěvecký sbor Festivia Chorus se sbormistryní Jitkou Čudlou. "Vstupenky na tento koncert jsou již nyní vyprodány, zbývá pouze několik málo míst vzadu na kruchtě, kde není dobře vidět a kde na lístky nabízíme slevu.", uvádí Josef Čudlý, organizátor koncertů. "Tyto vstupenky jsou ještě k dispozici na místě předprodeje v knihkupectví pana Hejla v Dačicích. Jsme rádi, že tento opravdu mimořádný koncert bude tak hojně navštíven posluchači. A samozřejmě si moc vážíme toho, že HRADIŠŤAN zavítá právě k nám a že máme i velmi cennou možnost si s nimi zazpívat.", uzavírají manželé Čudlých.
Na třetím koncertě babího léta v sobotu 6. září od 19:30 se opět představí domácí Festivia Chorus, tentokrát pozve jako hosta mladý pěvecký sbor Hradecké komorní tucteto z Hradce Králové, jehož sbormistrem je Tomáš Vespalec. Na programu bude jak klasická duchovní hudba, tak i lidové písně a spirituály. "Už jsme spolu zpívali letos na jaře, když jsme měli turné po východních Čechách. Bylo to na hradě Valdštejn. A protože se nám společné zpívání líbilo, pozvali jsme nyní "tucteťáky" zase k nám."
Ve Velké Lhotě se tedy zase máme na co těšit !!!



2008

červenec

Svatba jako divadelní rekonstrukce

V sobotu 21. června jsme ve Velké Lhotě měli svatbu! A to ne jen tak ledajakou. K divadelní rekonstrukci svatebních zvyklostí a zpěvů jsme pozvali studenty JAMU a sami jsme k tomu zazpívali. Náhodný návštěvník o tom napsal krásný článek na svém blogu - podívejte se - sami bychom to líp nenapsali: http://kramlik.blogspot.com/2008/06/kolky-koalika.html



2008

duben

4. koncertní sezóna Velká Lhota 2008

Vážení přátelé,

ve Velké Lhotě u Dačic připravilo občanské sdružení Komorní sbor Velká Lhota již čtvrtou Koncertní sezónu. Koncerty klasické hudby se konají pravidelně v tzv. horním kostele evangelického tolerančního areálu, kde je vynikající akustika a také památkově chráněné varhany pozdně barokního typu. V minulosti jsme přivítali pěvecké sbory, slyšeli jsme hru na varhany, cembalo, slyšeli jsme komorní hru různého nástrojového složení, sólový zpěv atd. Vystoupila u nás výborná amatérská tělesa, ale také studenti či absolventi různých hudebních škol a také velmi známé osobnosti naší kultury. Jmenujeme namátkou Radovana Lukavského, Alfreda Strejčka, Jitku Molavcovou, Petra Přibyla, Jiřího Pelikána, Richarda Nováka a další. Slyšeli jsme mimo jiné také hrát Gideon String Trio, Helfertovo orchestrální sdružení, varhanici Jiřinu Dvořákovou, dále dámský pěvecký kvartet Musica Cantabile z rakouského Waidhofenu, Unichor - pěvecký sbor Univerzity Heinricha Heineho z Düsseldorfu a jmenujme ještě například Alikvótní sbor Spektrum Praha - a mnoho dalších souborů. Pravidelným účastníkem bývá domácí komorní pěvecký sbor Festivia Chorus, který sdružuje zpěváky z rozhraní Jihočeského kraje a kraje Vysočina.

Čtvrtá koncertní sezóna se může uskutečnit díky nynější podpoře těchto partnerů: Ministerstvo kultury ČR, Jihočeský kraj, banka Waldviertler Sparkasse von 1842 - pobočka Dačice, reklamní agentura suNEXO Dačice, společnost .A.S.A. Dačice, Truhlářství a zámečnictví Vladimír Tůma Dačice, autoškola Pavel Antonů Dačice, zahradnictví Antonín Kopřiva Velká Lhota, společnost CompOn Telč a Obecní úřad Volfířov. Mediálním partnerem jsou Ozvěny jihozápadní Moravy. Všem těmto partnerům děkujeme.

A zde je již program koncertů na rok 2008:



4. koncertní sezóna Velká Lhota 2008
- změna programu či termínu vyhrazena -

Zahajovací koncert, sobota 24. května 2008, od 19:30, horní kostel
účinkující: Ruth Redl (Rakousko) - soprán, Evžen Mašát - trubka, Jitka Čudlá - soprán, varhany, Vlastimil Burkart - klavír

program: hudba starých mistrů, Antonín Dvořák, spirituály



První letní koncert, sobota 12. července 2008, od 19:30, horní kostel
účinkující: Jana Wallingerová - mezzosoprán (sólistka opery Národního divadla v Brně), Pavel Wallinger - housle (koncertní mistr Filharmonie Brno), Jitka Čudlá - varhany



Druhý letní koncert, sobota 19. července 2008, od 19:30, horní kostel
účinkující: Komorní pěvecké sdružení Ambrosius (Hradec Králové) - sbormistryně Věra Doležalová, ...a možná přijede i harfa... :-)



Třetí letní koncert, sobota 26. července 2008, od 19:30, horní kostel
účinkující: Karel Plocek - viola (člen Filharmonie Brno), Martina Kolářová - varhany



První koncert babího léta, sobota 23. srpna 2008, od 19:30, horní kostel
účinkující: Podkrkonošský komorní orchestr



Mimořádný, druhý koncert babího léta, PÁTEK 29. srpna 2008, od 19:30, horní kostel
cimbálová muzika Hradišťan, um. vedoucí Jiří Pavlica
spoluúčinkuje Festivia Chorus - sbormistryně Jitka Čudlá

předprodeje vstupenek včas oznámíme zde, v Ozvěnách JZ Moravy a na dalších místech



Třetí koncert babího léta, sobota 6. září 2008, od 19:30, horní kostel
účinkující: Hradecké komorní tucteto (Hradec Králové) - sbormistr Tomáš Vespalec, Festivia Chorus - sbormistryně Jitka Čudlá



Adventní koncert, sobota 13. prosince 2008, od 19:00, horní kostel
Účinkuje Festivia Chorus - sbormistryně Jitka Čudlá a jeho hosté. Opět se můžete těšit na recitaci, zpěv, žestě, zpěv s varhanami a další krásné zážitky...



- změna programu či termínu vyhrazena -
Všechny zájemce o koncertní dění ve Velké Lhotě srdečně zvou MgA. Jitka Čudlá a Josef Čudlý.



2008

CD Zpívání pro potěchu duše (Komorní sbor Velká Lhota v produkci Galaxia film)



2008


Dobersberg, AT



2008

Musica Religiosa
Olomouc, CZ

bronzové pásmo v kategorii komorní sbory



2007

Rozhlasová nahrávka Záznam adventního koncertu (ČRo České Budějovice)



2004

Sbor byl založen roku 2004.



2004

MgA. Jitka Čudlá zahájila činnost jako hlavní sbormistr


Hledáme nové hlasy!

koho hledáme?

Přijímáme průběžně zájemce všech hlasových skupin.

co požadujeme?

Hudební sluch, zodpovědnost, možnost pravidelné účasti na zkouškách a koncertech. Ostatní vás naučíme :-)

jak se stát členem?

Napište nám na e-mail kulturspolek@seznam.cz Zkušební doba jsou oboustranně 3 měsíce. Konkurz nevypisujeme, je možné se hlásit průběžně. Podmínkou vstupu je předzpívání sbormistryni.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)