Foerstrovo komorní pěvecké sdružení

ženský sbor • Praha


založen v roce 1975

41 členů

zřizovatel Foerstrovo komorní pěvecké sdružení, z.s.

Darina Hlaváčková
Rostovská 127/11
10100 Praha 10



Umělecké vedení

Mgr. Jaroslav Brych

hlavní sbormistr

Další spolupracovníci

Lenka Jančíková

umělecký poradce

Kronika sboru



2023

červen

Choir Celebration and Competition in Salzburg
Salzburg, AT

1. místo v kategorii ženských sborů




2022

říjen

Vítězství v Magdeburgu

Ve dnech 5. - 10. 10. 2022 proběhl v německém Magdeburgu mezinárodní sborový festival a soutěž. FKPS se zúčastnilo soutěže v kategorii stejnohlasých sborů s těžší obtížností A2. Program byl sestaven z děl zahraničních i českých autorů. Zazněla Laudi alla Vergine Maria od G. Verdiho, Magnificat P. Koronthályho, Ave Maria maďarského autora L. Gyöngyösiho a Hoj, hura, hoj O. Máchy. Ziskem 20,98 bodu se Foerstrovky staly vítězkami kategorie.

www.fkps.cz/cz/



2022

říjen

Chorfest Magdeburg
Magdeburg, DE

1. místo v kategorii stejnohlasých sborů (zlaté pásmo)



2022

září

Máme hosty - projekt Pražského smíšeného sboru
Praha 5, Kostel Krista Spasitele, CZ



2022

srpen

Dvořákův festival
Kadaň, CZ



2022

červen

Cyklus jarních koncertů pod záštitou starostky MČ Praha 2 A. Udženije
Praha 2, Kostel sv. Štěpána, CZ



2022

květen

Dvořákův festival
Kostelec nad Černými Lesy, CZ







2019

říjen

Grand Prix z Itálie!

Ve dnech 12. - 15. října 2019 proběhla v italských městech Riva del Garda a Arco soutěž In... Canto sul Garda. V konkurenci 20 sborů z devíti zemí si FKPS odneslo 1. cenu z kategorie ženské sbory, zvláštní cenu pro nejlepšího sbormistra soutěže Jaroslava Brycha a se ziskem 26,85 bodů z možných 30 i Grand Prix pro nejlépe hodnocený sbor.

www.fkps.cz



2019

říjen

In... Canto sul Garda
Riva del Garda, IT

1. cena v kategorii ženské sbory
Speciální cena pro nejlepšího sbormistra soutěže
Grand Prix



2019

říjen

Účast v soutěži In... Canto sul Garda

Ve dnech 12. - 15. října 2019 se v italském městě Riva del Garda uskutečnil již 13. ročník soutěžního festivalu sborového umění In... Canto sul Garda. V konkurenci 20 sborů z devíti zemí FKPS získalo 1. cenu v kategorii ženských sborů, ocenění pro nejlepšího sbormistra soutěže pro Jaroslava Brycha a v neposlední řadě i cenu Grand Prix pro sbor s nejvyšším dosaženým ziskem bodů napříč všemi kategoriemi.



2019

září

Zemřel sbormistr, varhaník a pedagog Zdeněk Šulc

Ve věku nedožitých 88 let zemřel v neděli 15. září 2019 sbormistr, varhaník a bývalý pedagog Pražské konzervatoře Zdeněk Šulc. V 90. letech byl jeho osud propojen s Foerstrovým komorním pěveckým sdružením. V úterý 12. listopadu se uskuteční sborový koncert v sále pražského Hlaholu k uctění památky Zdeňka Šulce.

www.fkps.cz




2018

prosinec

Premiéra skladby Zrání lásky (Tereza Surovíková)
Kostel sv. Šimona a Judy, Dušní ul., Praha 1, CZ




2018

říjen

Vítězství ve Florencii

Foerstrovo komorní pěvecké sdružení se minulý týden vrátilo ze slunné Florencie a z mezinárodní sborové soutěže Botticelli International Choral Festival si přivezlo hned několik ocenění.
Získalo nejen 1. místo v kategorii stejnohlasých sborů, ale i 1. místo v kategorii duchovní hudby a stejně bylo ohodnoceno i v kategorii moderní hudby. Navíc si přivezlo i Grand Prix, ocenění pro nejlepšího dirigenta a cenu za nejlepší interpretaci současné skladby českého skladatele Petra Koronthályho Magnificat.

www.fkps.cz



2018

říjen

Botticelli International Choral Festival
Florencie, Itálie, CZ

1. místo (stejnohlasé sbory)
1. místo (duchovní hudba)
1. místo (moderní hudba)
Grand Prix
cena pro nejlepšího sbormistra
cena za nejlepší provedení současné skladby P. Koronthály - Magnificat




2017

říjen

Koncerty na kopci
Praha, CZ



2017

říjen

Premiéra skladby Regina coeli laetare (Tereza Surovíková)
Praha, CZ



2017

červen

Podlipanské hudební slavnosti
Český Brod, CZ



2017

květen

FSÚ Jihlava
Jihlava, CZ




2017

duben

Vítězství v Montreux choral festival

Foerstrovo komorní pěvecké sdružení se právě vrátilo z mezinárodní soutěže Montreux Choral Festival, kde v kategorii stejnohlasých sborů vyhrálo 1. místo!!!
V rámci zájezdu do Švýcarska FKPS uskutečnilo cestou také koncert v Curychu ve spolupráci s místními krajany a Italskou katolickou misií. Na koncertě jsme s velkým potěšením mohli přivítat i zástupce českého konzulátu v Bernu pana Bednáře s chotí.
Sborový festival v Montreux byl zahájen úvodním koncertem ve středu 19. dubna v Salle dell Castillo ve Vevey. Koncertu se účastnily dva místní sbory a po jejich vystoupení se představili i všichni protagonisté mezinárodní soutěže. FKPS se uvedlo díly: K. Slavický Slunéčko zachodí a lidovou písní v úpravě E. Suchoně Bodaj by vás čerti vzali. Další dny se už nesly v soutěžním duchu. Ve čtvrtek proběhlo první kolo soutěže s povinným programem, během něhož zazněly skladby O. Máchy Salve, T. L. da Victorii O regem coeli, R. Schumanna Wassermann (což byla povinná skladba této kategorie), P. I. Čajkovského Bez pory da bez vremeni a Z. Lukáše Věneček. V pátek pak následovalo druhé kolo s volným programem, v němž se FKPS představilo zejména se skladbami českého původu P. Koronthály Magnificat, R. Lukowsky Páter noster, O. Mácha Ta moravská brána, Z. Lukáš Čepení. V sobotu pak proběhla vystoupení všech zúčastněných na různých veřejných místech v Montreux a okolí. FKPS vystoupilo se svým programem v obchodním centru Forum ve středu Montreux a sklidilo potlesk všech kolemjdoucích. Večerní vystoupení v Auditoriu Stravinsky v Montreux při klání o Grand Prix města Montreux už bylo jen vyvrcholením celého zájezdu a oceněním celoroční práce a snahy všech členek souboru, ale především dirigenta Jaroslava Brycha.

www.choralfestival.ch, www.fkps.cz



2017

duben

Montreux Choral Festival
Montreux, CH

1. místo s vyznamenáním v kategorii Stejnohlasé sbory




2016

listopad

Tradiční vánoční koncerty

Zveme všechny své příznivce na tradiční vánoční koncerty. Letos jsme pro vás připravili oblíbenou Českou mši vánoční J. J. Ryby - koncerty 11. 12. v 16h, 17. 12. v 15h a 18h, 20. 12. v 19h a Gloria A. Vivaldiho 10. 12. v 15h a 18. 12. v 16h. Dále zazní také pásmo koled upravených J. Křičkou a další adventní skladby. Více informací naleznete na www.fkps.cz, vstupenky si lze objednat na vstupenky@fkps.cz.

www.fkps.cz/cz/



2016

září

9th International choir and orchestra music festival
Krakov, PL






2015

červen

Absolutní vítězky z FSU Jihlava

V sobotu 6. 6. se Foerstrovky zúčastnily soutěže letošního 58. ročníku FSU Jihlava. V konkurenci dalších českých i dvou zahraničních sborů se nám podařilo vyzpívat si vítězství v kategorii ženských komorních sborů do 24 členů s povinnou skladbou a zároveň získat ocenění za nejlepší novinkovou skladbu, kterou bylo oceněno dílo Petra Koronthályho "Magnificat".



2015

červen

Premiéra skladby Magnificat (Petr Koronthály)
Jihlava, Festival sborového umění



2015

červen

Festival sborového umění
Jihlava, CZ

zlaté pásmo a absolutní vítěz kategorie v kategorii ženské komorní sbory do 24 členů s povinnou skladbou




2015

květen

Foerstrovky bronzové!

Minulý týden se FKPS vrátilo z prestižní mezinárodní sborové soutěže v irském Corku. Své síly tak poměřilo se sbory z Irska, Velké Británie, Polska, Slovinska, Finska a Švédska. Přestože konkurence byla silná a sbory velmi vyrovnané, podařilo se Foerstrovkám získat třetí místo. Na ocenění se nemalým způsobem podílel vkusně vybraný repertoár dirigentem Jaroslavem Brychem. Soutěžní program těžil zejména z české soudobé hudby zastoupené díly P. Koronthályho, O. Máchy a J. Nováka. Na doprovodných vystoupeních, které se konaly po čas soutěže na významných místech Corku, zazněla díla i dalších soudobých českých skladatelů jako například Z. Lukáše, V. Petrova a P. Křížkovského.



2015

květen

Cork International Choral Festival
Cork, IE





2014

říjen

Lago di Garda Music Festival
Lago di Garda, IT



2013

říjen

FKPS vyzpívalo v Belgii bronz

Na začátku října 2013 se Foerstrovo komorní pěvecké sdružení vrátilo z úspěšného koncertního zájezdu do Belgie. V silně obsazené mezinárodní sborové soutěži v Maasmechelenu /Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen/ získalo FKPS v kategorii stejnohlasých sborů třetí cenu. První místo přiřkla porota plným právem mužskému sboru Mlada z Ruska; sbor složený ze studentů hudebních škol (budoucích profesionálů) zněl skvěle. Druhou cenu si odnesl domácí belgický ženský sbor Makeblijde. Vyrovnanost soutěže dokládá i bodové ohodnocení, na prvních třech místech se lišilo vždy jen o jeden bod. Zájezd do Belgie se vydařil po všech stránkách, byly nám nakloněny hvězdy i počasí. Soutěž měla vysokou úroveň, pořadatelé dostáli proklamacím, že jejich sborové setkání je přísně výběrové. Slyšet jedenáct výborně zpívajících sborů byl skvělý zážitek a především veliká radost.



2013

Premiéra skladby Návraty pro ženský sbor a hoboj na verše Fr. Šrámka a J. Seiferta (M. Kubička)



2013

Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen
Maasmechelen, BE

3. místo v kategorii kategorie stejnohlasých sborů



2012

říjen

Absolutní vítězky z mezinárodní soutěže v Rimini!

Foerstrovo komorní pěvecké sdružení se v pondělí 8. 10. 2012 vrátilo z mezinárodní sborové soutěže (Rimini international choral competition), která už po šesté proběhla v italském městě Rimini. Kromě vítězství v kategorii stejnohlasých sborů, se dostavil i úspěch v poměrně dobře obsazené kategorii lidových písní. Z 12 přítomných sborů ze všech koutů světa (Ukrajina, Polsko, Filipíny, Mexiko, Bělorusko, Rumunsko, Bulharsko) FKPS vybojovalo 2. místo ve zlatém pásmu a zaostalo za vítězným filipínským sborem jen o desetiny bodu. Vyvrcholením celé soutěže bylo udělení Grand Prix města Rimini. Do tohoto klání postoupily vždy první dva sbory z kategorií stejnohlasých, smíšených a dětských sborů. Během napínavého finále se porotcům nejvíce zalíbilo vystoupení právě FKPS pod vedením Jaroslava Brycha. Na celkovém umístění se podepsal nejen dobrý výkon sboru, ale také dobře postavený program z děl L. de Victorii, P. I. Čajkovského, A. Parta.



2012

Rimini International choral competition
Rimini, IT

1. místo v kategorii stejnohlasé sbory



2012

Rimini International choral competition
Rimini, IT

2. místo a zlaté pásmo v kategorii lidové písně



2012

Rimini International choral competition
Rimini, IT

Grand Prix města Rimini



2011

květen

Třetí místo v Tours!

Foerstrovky obsadily třetí místo v kategorii ženských sborů v prestižní sborové soutěži "Florilege vocal" ve francouzském Tours, jejíž 40. ročník se konal ve dnech 27. - 29. května 2011. Tato soutěž patří mezi nejprestižnější soutěže amatérského sborového zpěvu v Evropě a řadí se do skupiny vrcholných cen Grand Prix (www.gpeuropa.org ). FKPS se pod vedením Jaroslava Brycha zúčastnilo povinně dvou kategorií - ženské sbory a volná interpretace. V kategorii ženských sborů postoupilo do finálového klání a obsadilo třetí místo. Druhé místo vybojoval ženský komorní ansámbl Putni z Lotyšska. První místo v této kategorii nebylo uděleno.



2011

duben

Přijďte s námi oslavit jaro

Srdečně Vás zveme na Jarní koncert FKPS, který se koná ve čtvrtek 14. dubna 2011 v 19:30 hod. v koncertním sále v kostele sv. Šimona a Judy, na programu je mimo jiné i kantáta Otvírání studánek Bohuslava Martinů. Verše Miloslava Bureše zazní v podání skvělého herce Josefa Somra.
Otvírat studánky bude Foerstrovo komorní pěvecké sdružení i na koncertu v kostele sv. Kateřiny v úterý 26. 4. 2011. Podrobné informace naleznete v rubrice "kulturní přehled".



2011

koncertní turné
FR



2011

koncertní turné
DE



2011

Florilege vocal
Tours, FR

3. místo v kategorii stejnohlasá kategorie



2010

duben

Jarní koncert FKPS

Foerstrovo komorní pěvecké sdružení zahájilo druhou polovinu koncertní sezóny 2009/10 tradičním jarním koncertem. Konal se 25. března v kostele Sv. Šimona a Judy v Praze pod vedením sbormistra Jaroslava Brycha. Přední pražský ženský sbor na něm kromě posluchačsky vděčných skladeb Bohuslava Martinů Vynášení smrti a Mořena uvedl zcela nové nastudování cyklu Mudrosloví, které zkomponoval Petr Eben na verše římského básníka Marca Publia Catona. Pojetí tohoto díla a vynikající interpretace sklidily u publika veliký ohlas, stejně jako provedení další Ebenovy skladby Píseň o rodné zemi pro barytonové sólo a ženský sbor na slova Jaroslava Seiferta. Náročného barytonového partu se skvěle chopil Roman Janál. Jarní náladu umocnily na konci první poloviny koncertu půvabné krátké skladby Vítězslava Nováka Primula veris a Velebná noc za brilantního klavírního doprovodu Lenky Navrátilové.
Druhá část programu byla zcela věnována letošnímu 120. výročí narození Bohuslavu Martinů (8. prosince 1890). Velmi vřelého přijetí se tentokrát dočkalo uvedení jeho slavného díla Otvírání studánek za vynikajícího doprovodu již zmíněné klavíristky Lenky Navrátilové a členů Wihanova kvarteta – Leoše Čepického, Jana Schulmeistera (housle) a Jiřího Žigmunda (viola). Barytonového sóla se mimořádně citlivým a jímavým způsobem zhostil Roman Janál, recitace Pavel Soukup.



2010

leden

Přání do nového roku 2010

Děkujeme všem svým příznivcům za úžasnou atmosféru, kterou nám vytvořili na několika vánočních koncertech, a samozřejmě i za ohlasy, které obdržely členky sboru jednotlivě či oficiální cestou. Přejeme všem milovníkům sborového zpěvu úspěšný vstup do dalšího roku a těšíme se na brzkou shledanou na našich koncertech.



2010

Festival Makarské kulturní léto 2010
Drvenik, HR




2009

duben

Prezentace české kultury v zahraničí

V rámci předsednictví České republiky EU podniklo Foerstrovo komorní pěvecké sdružení desetidenní zájezd do Pobaltí, jehož součástí byla i účast sboru v 11. ročníku mezinárodní sborové soutěže „Tallinn 2009“ v hlavním městě Estonska.
V silné konkurenci převážně pobaltských a ruských sborů se FKPS pod vedením sbormistra Jana Svejkovského umístilo ve své kategorii na 4. místě hned za sborem z Ruska a dvěma tělesy z Estonska. Soutěžní program byl sestaven z děl Jacoba Galla Händla – Ascendit Deus, Arvo Pärta – Peace upon you, Jerusalem a Věroslava Neumanna – Nářek opuštěné Ariadny.
Program celého zájezdu byl velmi bohatý, neboť kromě soutěže se FKPS podílelo na koncertech, které reprezentovaly českou kulturu v zahraničí. První společný koncert se smíšeným sborem z nedalekého města Järvennpää se konal v unikátním skalním kostele Temppeliaukio ve finských Helsinkách pod záštitou tamního českého velvyslanectví.
Další koncert, tentokrát pod patronátem českého velvyslanectví v Estonské republice, se konal za účasti místního smíšeného sboru Estonia Seltsi Segakoor v moderních prostorách Metodistického kostela v historické perle Pobaltí - Tallinu.
Celý program krásného turné vyvrcholil návštěvou lotyšského města Jēkapils, kde FKPS vystoupilo na závěr již několikátého ročníku kulturní akce České dny pořádané velvyslanectvím ČR v Lotyšsku. Vřelá atmosféra, kterou se podařilo navodit FKPS spolu s oběma domácími sbory a tanečním souborem, vyvrcholila společným večerem všech zúčastněných, který se stal nejlepší tečkou za řadou akcí, jež měly přiblížit kulturu České republiky místnímu obyvatelstvu.





2009

International Choir Festival
Tallin, EE

4. místo v kategorii ženské sbory



2009

Mgr. Jaroslav Brych zahájil činnost jako hlavní sbormistr



2009

Lenka Jančíková zahájila činnost jako umělecký poradce




2008

říjen

Absolutní vítězky

Všem skalním příznivcům našeho sboru se na vědomí dává, že jsme se včera vrátily ze soutěže "Venezia in musica", která proběhla ve dnech 1. - 5. 10. v italských Benátkách. Foerstrovo komorní pěvecké sdružení pod vedením Valentiny Shukliny si odvezlo vítězství v kategorii ženských sborů, zvláštní cenu poroty za interpretaci skladby Věroslava Neumanna "Nářek opuštěné Ariadny" a navíc i cenu Grand Prix pro nejlepší sbor soutěže!





2008

Venezia in Musica
Benátky, IT

1. místo



2008

Venezia in Musica
Benátky, IT

Grand Prix



2008

Venezia in Musica
Benátky, IT

Cena za nejlepší interpretaci skladby V. Neumanna - Nářek opuštěné Ariadny





2007

červenec



2007


Kodaň, DK



2007


Lund, SE



2007


Oslo, NO



2007


Stord, NO







2006

Rozhlasová nahrávka Věroslav Neumann: Nářek opuštěné Ariadny (Český rozhlas)



2006

Rozhlasová nahrávka P. G. Česnokov: Pravoslavné zpěvy (Český rozhlas)



2006

CD Leoš Janáček: Hradčanské písničky (FKPS)



2006

23. International Schubert choir competition
Vídeň, AT

1. cena v kategorii ženské sbory



2006

23. International Schubert choir competition
Vídeň, AT

Zvláštní cena města Vídně s nejvyšším celkovým počtem bodů



2006

Nymburské dny B. M. Černohorského
Nymburk, CZ











2005

ČT Jakub Jan Ryba: Česká mše půlnoční & Benjamin Britten: A Ceremony of Carols ()




2004

CD Suk a Martinů: reedice LP z roku 88 (RKM)



2004

Mezinárodní festival adventní a vánoční hudby s cenou Petra Ebena
Praha, CZ



2004

International Choral Contest Tolosa
Tolosa, ES

4. místo



2004

International Choral Contest Tolosa
Tolosa, ES

5. místo



2003

CD Vánoční zpívání (RKM)



2003

ČT Věroslav Neumann: Nářek opuštěné Ariadny & Vadim Petrov: Mám já milučkého mám ()



2003

Premiéra skladby Slyšte, slyšte, pastuškové (O. Kvěch)
Praha



2003

S. Simkus Choir Competition
Klajpeda, LT

1. místo



2003

S. Simkus Choir Competition
Klajpeda, LT

Amber prix



2003

S. Simkus Choir Competition
Klajpeda, LT

Cena za nejlepší provedení povinné skladby



2003

S. Simkus Choir Competition
Klajpeda, LT

Cena za provedení skladby národního skladatele



2002

Premiéra skladby Koledy evropských národů (E. Zámečník)
Praha



2002

Festival sborového umění
Jihlava, CZ



2001

CD Foerstrovo komorní pěvecké sdružení (RKM)



2001

Rozhlasová nahrávka Zdeněk Lukáš: Miserere mei & H. Badings: Kyrie eleison & Vitautas Miškinis: Ave regina (Český rozhlas)



2001

Premiéra skladby Vánoční zpívání (V. Petrov)
Praha



2001

Cäcilia Chortage
Lindenholzhausen, DE

zlaté pásmo



2001

Mladé pódium
Karlovy Vary, CZ



2000

Nymburské dny B. M. Černohorského
Nymburk, CZ



2000

Rassegna Internazionale di Capelle Musicali
Cesena, IT



1999

Premiéra skladby 5 jihočeských koled (J. Veverková)
Praha



1999

Festival sborového umění
Jihlava, CZ



1999

Mezinárodní festival adventní a vánoční hudby s cenou Petra Ebena
Praha, CZ



1999

Europäische Chortage
Feucht, DE



1998

Internationaler Robert-Schumann-Chorwettbewerb
Zwickau, DE

1. místo



1988

Premiéra skladby Mateřská znaménka (O. Mácha)
Praha



1988

Premiéra skladby Ze sci-fi zápisníku (O. Kvěch)
Praha



1975

Sbor byl založen roku 1975.



Premiéra skladby Mattona mia cara (J. Laburda)



Premiéra skladby Čepení (Z. Lukáš)



Premiéra skladby Den se tak rychle sklání (L. Kubík)



Premiéra skladby Křídla a zpěv (J. Snížková)



Premiéra skladby Tři ženské sbory na básně J. Seiferta (V. Sommer)



Premiéra skladby Zachodí slunéčko (J. Vičar)
Praha


Hledáme nové hlasy!

koho hledáme?

Hledáme zpěvačky do všech hlasových skupin.

co požadujeme?

Požadujeme základních hudební znalosti, zdravý hlas, schopnost udržet se ve svém hlase, účast na pravidelných úterních zkouškách a na dalších sborových akcích.

co nabízíme?

Nabízíme členství ve sboru s dlouholetou tradicí a jménem, spolupráci s kvalitním sbormistrem a dalšími hudebními profesionály, řadu koncertů a zpravidla jeden zahraniční zájezd ročně.

jak se stát členem?

Pokud máte zájem podívat se na naši zkoušku, napište prosím na fkps@fkps.cz.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)