Český chlapecký sbor, Hradec Králové

chlapecký sbor • Hradec Králové


založen v roce 2010

24 členů

zřizovatel Pueri Auri, o.p.s.

ZŠ Kukleny
Pražská 198
50004 Hradec Králové 4



Umělecké vedení

Martin Sedláček

sbormistr

Kronika sboru



2017

únor

Jakub Martinec ukončil činnost jako hlavní sbormistr



2016

červenec

Festival Giuseppe Zelioli
Lecco, IT




2015

prosinec

Jennifer Beynon Martinec ukončila činnost jako sbormistr



2015

prosinec

Krakow Advent & Christmas Choral Festival
Krakow, PL



2015

listopad

Český chlapecký sbor zahájil Advent v Salcburku

Pro Český chlapecký sbor z Hradce Králové začal o víkendu náročný koncertní maraton. Až do konce prosince čeká hradecké zpěváky 16 koncertů v Čechách i v zahraničí. První dva absolvovali tento víkend v rakouském Salcburku.

V rodišti Wolfganga Amadea Mozarta zahajovala komorní sestava dvaceti vybraných zpěváků Českého chlapeckého sboru cyklus adventních zpěvů před salcburským Dómem a svým koncertem doprovodila i rozsvěcení první adventní svíčky v Pfarrkirche Mülln v Salcburku.

Příští víkend se mužská složka sboru vypraví na vánoční festival do polského Krakova. Sbor do Vánoc vystoupí ještě na řadě koncertů především v Praze a v domovském Hradci Králové, kde mimo jiné přijal pozvání režiséra Vladimíra Morávka k účinkování v inscenaci Betlém brněnského divadla Husa na provázku.

Samostatný vánoční koncert sboru se uskuteční v sobotu 19. prosince od 16 hodin v Městské hudební síni.




2015

červen

Svátky písní Olomouc
Olomouc, CZ





2012

únor

Český chlapecký sbor opět prorazil za oceánem

Český chlapecký sbor z Hradce Králové se v úterý vrátil z velmi úspěšné koncertní cesty ze Spojených států amerických. Vystoupil zde na prestižní konferenci Asociace amerických sbormistrů NC ACDA v Madisonu. Hradečtí zpěváci slavili obrovský úspěch, zažili několikanásobné ovace ve stoje a dostalo se jim uznání od hudebních odborníků. Do Ameriky se vrátí hned v další koncertní sezóně.

Devítidenní turné bylo další famózní koncertní štací Českého chlapeckého sboru z Hradce Králové. Sbor se do zámoří v této sezóně vydal již podruhé, zpěváci před Vánocemi úspěšně koncertovali v Kanadě. Americká cesta čítala několik koncertů a vystoupení. Nejdůležitější z nich se konal ve čtvrtek 9. února v koncertní síni Overture Center for the Arts v Madisonu. "Vystupovali jsme před půldruhým tisícem posluchačů, hudebních odborníků a sbormistrů. Už samotné pozvání k vystoupení na konferenci je obrovskou poctou, ale i prubířským kamenem. Pro kluky to byla velká výzva, zda i tak náročné publikum dostanou a získají na svoji stranu. A to se podařilo, od první skladby jsme ze sálu cítili obrovskou odezvu a několikasethlavý dav na konci koncertu třikrát povstal a bouřlivě aplaudoval. Zažít trojnásobné standing ovation je mimořádný zážitek a ocenění pro každého umělce. Takto ohromný úspěch a slova uznání o obdivu jsem zažil za svoji kariéru v takovéto míře vůbec poprvé," říká umělecký vedoucí tělesa a sbormistr Jakub Martinec, který zároveň na konferenci figuroval i jako lektor. Jeho přednáška, která se konala v hotelu Concourse v centru Madisonu, se věnovala českým sborovým tradicím a vycházela z disertační práce, kterou Martinec připravuje v rámci svých doktorandských studií na University of Western Ontario v Kanadě. Zároveň již obdržel pozvání přednášet na toto téma na dvou dalších konferencích v Severní Americe.

Chválou na sbor a jeho prestižní madisonské vystoupení nešetřili ani samotní posluchači. "Český chlapecký sbor byl jediným mezinárodním účastníkem na naší konferenci. Byl to neuvěřitelný koncert, sbormistr Jakub Martinec skvěle vystavěl program, kluci zpívali naprosto bezchybně a bylo vidět, že si zpívání užívají," uvedla ředitelka NC ACDA a zároveň ředitelka sborových programů Drake University v Des Moines Dr. Aimee Backmenn-Collier. "Český chlapecký sbor je národním pokladem. Vedle českých korunovačních klenotů je každý ze zpěváků šperkem, který společně s jejich hudebností tvoří korunu slávy českého umění," shrnul zážitek z koncertu významný americký skladatel Joel Blahnik. "Nový Český chlapecký sbor má na to, aby byl jedním z nejlepších sborů na světě, ostatně už jím i je," dodal emeritní sbormistr amerického národního chlapeckého sboru American Boychoir Dr. James Litton, který je uznávanou ikonou amerického sborového umění. Český chlapecký sbor si z USA přiváží pozvání na příští ročník konference ACDA spojený s několikatýdenní koncertní cestou po celých Spojených státech. Zároveň jedná o dalším hostování v USA s renomovaným newyorským managementem.

Během devíti dnů sbor svým autobusem projel 2663 mil a absolvoval i jeden vnitrostátní přelet. "Cestovali jsme přes 8 amerických států, kromě konference jsme vystupovali i na univerzitě v Minnesotě nebo třeba na mši v hlavním městě státu New Jersey v Trentonu," říká sbormistr Jakub Martinec.Sboristé si kromě zpívání užili i spoustu dalších zážitků. "Pokud bych měl zmínit ty nejzajímavější, tím prvním bylo určitě setkání s hokejistou NHL Markem Židlickým, který nás pozval nejen na trénink svého týmu Minnesota Wild, ale zároveň nás provedl kabinami a přisně střeženým zázemím domácího týmu hokejové arény Xcel Energy Center. Nezapomněli jsme ani na americké dějiny, navštívili jsme univerzitu v Princetonu, nebo Zvon svobody a historická místa ve Filadelfii, která jsou spojená se sepsáním Deklarace nezávislosti. Zážitkem byl bezesporu i New York, kde jsme navštívili ty nejzajímavější pamětihodnosti včetně Sochy Svobody, Times Square, Empire State Building nebo Metropolitní opery," dodává Martinec.

Americká koncertní cesta, která se uskutečnila pod záštitou 1. místopředsedy vlády a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, se konala pod bdělým dohledem fotoaparátů a kamer. Reportáž Otakara Svobody odvysílá v průběhu března Česká televize, z cesty vznikne i dokument, který bude mít premiéru v pátek 9. března v královéhradeckém Art Kinu Centrál.



2011

říjen

Český chlapecký sbor se na novém vánočním albu vrací k tradicím

V pátek 7. října vydala společnost Pueri Auri novou vánoční nahrávku Českého chlapeckého sboru z Hradce Králové. Dostala jméno Radujme se, veselme se. Jejím kmotrem se stal Jiří Pavlica.

Sbor se na nahrávce vrací k největší tradici chlapeckého sborového zpěvu, která pomyslně leží na Britských ostrovech. Repertoárově je nahrávka postavena na autorských skladbách a úpravách vánočních koled dvou britských skladatelů Benjamina Brittena a Johna Ruttera. “Moc mě potěšilo, když jsem se dozvěděla o této nové nahrávce Českého chlapeckého sboru. Moje země je právem hrdá na velkou hudební tradici našich katedrál a jejich sborů. Benjamin Britten a John Rutter jsou dva nejznámější britští skladatelé 20. století, kteří udrželi tradici sborového zpěvu. Tu můžeme najít nejen v historických knihách, ale i v hudbě, která je stále zpívána při bohoslužbách v našich katedrálách. Věřím, že tato nahrávka přiblíží tuto hudbu širšímu publiku a inspiruje české milovníky hudby,“ říká velvyslankyně Velké Británie v České republice, paní Sian MacLeod.

„Český chlapecký sbor z Hradce Králové zaujal velmi rychle po svém založení čelné místo mezi domácími i zahraničními chlapeckými sbory svou cílevědomostí, technikou, kvalitou tónu a muzikalitou,“ uvedl v průvodním slově nové nahrávky muzikolog Stanislav Bohadlo. CD vychází ve dvou jazykových mutacích, česká je určena pro domácí publikum, anglickou sbor v nejbližší době poveze na turné do Kanady, kam odlétá v polovině listopadu. „Jako ředitel obecně prospěšné společnosti Pueri Auri, která CD vydává, jsem na celý sbor opravdu velmi pyšný. A po prvním poslechu mohu dodat, že jsem si naprosto jist, na obou nadcházejících turné po Severní Americe bude mít nahrávka velký úspěch, jedná se vskutku o mistrovské dílo,“ říká ředitel Vladimír Kalina.

„Z celé nahrávky a z prvních ohlasů mám osobně velkou radost. Chtěli jsme, aby album bylo dramaturgicky čisté, a to jak tematicky a hudebně, tak i textově. Proto posluchači najdou v bookletu kompletní překlady všech textů a mohou společně se zpěvem sledovat i básnický rozměr jednotlivých skladeb,“ dodává sbormistr a umělecký vedoucí Českého chlapeckého sboru z Hradce Králové, Jakub Martinec.

Nahrávku sbor pokřtil v pátek 7. října na společném koncertě s Hradišťanem a Jiřím Pavlicou, který se stal kmotrem nahrávky. „Samotný závěr koncertu se tím pádem nesl tak trochu ve znamení Vánoc. Dokonce i společný přídavek byla vánoční koleda. Závěrečné ovace ve stoje v zaplněné Filharmonii pak nepatřily jen nám na pódiu, ale i celému týmu, který naši novou desku připravoval,“ uzavírá sbormistr.



2011

červen

Český chlapecký sbor pokřtí své nové album věnované české hudbě

Český chlapecký sbor z Hradce Králové vydává v těchto dnech svoji premiérovou nahrávku s českou hudbou. Představí na ní výběr sborových skladeb a cyklů českých autorů, kteří se nechali ve své tvorbě inspirovat tradicemi a českým nebo moravským folklórem. Sbor vzpomněl i na tvůrce a původ české hymny. Celá nahrávka totiž nese název "Kde domov můj".

"O dramaturgii našeho nového CD jsme začali přemýšlet na konci loňského roku. V té době jsme v Torontu jednali o našich nadcházejících turné po Severní Americe. A právě tam vzešel nápad, že tato nahrávka by měla být ryze česká. A pak už šlo vše velmi rychle, začali jsme vybírat repertoár, intenzivně zkoušet a poprvé jsme se před mikrofony postavili 7. února," komentuje okolnosti vzniku nového alba umělecký vedoucí Českého chlapeckého sboru z Hradce Králové, Jakub Martinec. "K mikrofonům jsme se vrátili ještě v průběhu května a jsme moc rádi, že se vše podařilo stihnout tak, abychom mohli disk ještě před prázdninami slavnostně pokřtít," dodává sbormistr.

"Od tvůrce české národní hymny Františka Škroupa, přes Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka, Bohuslava Martinů, Otmara Máchu, Luboše Fišera, Miroslava Raichla až k Janu Vičarovi se lidové písně vždy s novou silou a s aktuálními výrazovými prostředky prosazovaly jako esence české hudby a jako typické miniatury národní kultury. Český chlapecký sbor je jedinečným a generačně nejmladším nositelem této ideje a nezaměnitelným interpretem tohoto literárního, hudebního a národního fenoménu," uvedl v průvodním textu v bookletu muzikolog Dr. Stanislav Bohadlo. Celá nahrávka vznikla pod dohledem hudebního režiséra Jana Kyseláka a zvukového mistra Václava Vlachého.

Nové CD bude slavnostně pokřtěno v úterý 14. června od 18 hodin v Městské hudební síni v Hradci Králové. Účast přislíbili kromě dalších významných českých a zahraničních osobností a hostů i primátor města Hradce Králové MUDr. Zdeněk Fink a hejtman Královéhradeckého kraje Bc. Lubomír Franc. Hned další den sbor nahrávku představí i v přímém přenosu pořadu Televizní akademie České televize.



2011

duben

Velikonoční koncert Českého chlapeckého sboru z Hradce Králové sklidil bouřlivé ovace ve stoje

Ve středu 20. dubna 2011 se v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Hradci Králové uskutečnil druhý koncert z cyklu Královéhradecká zastavení. Český chlapecký sbor z Hradce Králové vystoupil společně s irskou sopranistkou Catherine Redding, Filharmonií Hradec Králové, sbormistrem Jakubem Martincem a dirigentem Andreasem Sebastianem Weiserem na Slavnostním velikonočním koncertě Hebdomas Sancta s duchovním repertoárem J. S. Bacha, G. F. Händela, A. Dvořáka a A. Rejchy.

"Báječné soprány, vyrovnaný sbor, je to opravdu světová úroveň," zhodnotil zpěváky Českého chlapeckého sboru z Hradce Králové v rozhovoru pro Český rozhlas profesor Jiří Skopal, jedna z největších královéhradeckých sborových osobností. "Obdivoval jsem tu flexibilitu sboru, protože oni mě neznají jako dirigenta, jsou zvyklí na vlastního sbormistra. Ale okamžitě se přizpůsobili a byla to opravdu profesionální spolupráce, vychutnávali jsme si to," dodává dirigent Andreas Sebastian Weiser.

Součástí koncertu byla i sbírka Armády spásy pro postižené Japonsko. Hosté koncertu a rodiče zpěváků přidali k penězům, které vybrala Armáda spásy, dalších 24.039,- Kč. Celkově poputují do Japonska skoro 2 miliony korun.

Ukázku z koncertu naleznete na kanálu YouTube - www.youtube.com/chlapeckysbor



2011

duben

Druhé Královéhradecké zastavení Českého chlapeckého sboru bude velikonoční

Český chlapecký sbor představil na začátku letošního roku cyklus svých sborových koncertů v Hradci Králové. Druhý koncert z tohoto cyklu s názvem Hebdomas Sancta se uskuteční příští týden a královéhradečtí zpěváci si na něj pozvali Filharmonii Hradec Králové s dirigentem Andreasem Sebastianem Weiserem a irskou sopranistku Catherine Redding.

„Když jsme celý cyklus koncertů Českého chlapeckého sboru připravovali, chtěli jsme, aby byl každý jiný, něčím zajímavý. Hned první koncert jsme věnovali Fašanku a masopustnímu hodování. Druhý koncert jsme naplánovali doprostřed velikonočního týdne a těšíme se, že bude svoji atmosférou skutečně sváteční,“ říká Vladimír Kalina, ředitel obecně prospěšné společnosti Pueri Auri, která je zřizovatelem Českého chlapeckého sboru a celý cyklus koncertů pořádá.

„Už v prosinci loňského roku jsme navázali spolupráci s Filharmonií Hradec Králové a panem ředitelem Václavem Dernerem. Těší nás, že se i v letošním roce potkáme hned na několika společných projektech,“ říká sbormistr Českého chlapeckého sboru Jakub Martinec. „Moc se těším i na spolupráci s dirigentem Andreasem Sebastianem Weiserem, se kterým jsme měli minulý měsíc společnou schůzku, abychom se domluvili na pojetí jednotlivých skladeb. Pan dirigent má nejenom velkou zkušenost a pochopení pro práci se sbory, navíc i velmi dobře zná královéhradeckou Filharmonii,“ doplňuje Jakub Martinec.

Hlavním hostem koncertu bude irská sopranistka Catherine Redding, která pravidelně vystupuje na světových pódiích v Itálii, Rakousku, Anglii, Irsku a Severní Americe, a to nejenom v sólových recitálech, ale i v operních představeních. Její hlas označila kritika v The Irish Times jako „vřelý, čistý a bezchybný“. „Paní Catherine přiletí do Čech již v neděli v podvečer a připravuje pro náš sbor a naše sopranisty workshop, ve kterém se zaměří především na pěveckou techniku a sólový zpěv. Pro naše zpěváky bude toto setkání mimo pódium obrovskou zkušeností,“ dodává sbormistr.

Slavnostní velikonoční koncert se uskuteční ve středu 20. dubna od 19:00 v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Hradci Králové. Na programu zazní skladby Johanna Sebastiana Bacha, Georga Friedricha Händela, Antonína Dvořáka a Antonína Rejchy. Součástí koncertu bude i sbírka Armády spásy, jejíž výtěžek bude věnován na pomoc Japonsku. Předprodej vstupenek je v Informačním centru na Gočárově třídě nebo na serveru www.HKPoint.cz.



2011

únor

Český chlapecký sbor přijal pozvání na dva tuzemské festivaly

Český chlapecký sbor z Hradce Králové přijal v těchto dnech pozvání k účinkování jako host dvou tuzemských sborových festivalů. Od dramaturga Stanislava Předoty (člena Scholy Gregoriany Pragensis) na významný festival s duchovní tematikou Musica Angelica do Staré Boleslavi a od umělecké ředitelky PaedDr. Dany Ludvíčkové k slavnostnímu zahájení mezinárodního festivalu Sborové slavnosti - Czech Choir Festival - Hradec Králové 2011. Přikládáme výňatky z dopisů, které obdržel umělecký vedoucí sboru Jakub Martinec:


Vážený pane kolego,

chtěla bych Vás a především Váš sbor oficielně pozvat k účasti na mezinárodním festivalu Sborové slavnosti - Czech Choir Festival - Hradec Králové 2011. (...) Mohu Vám nabídnout prestižní vystoupení v rámci Slavnostního zahájení festivalu ve středu 8. června v 18 hodin ve FHK. (...)

Pokud je to možné, sdělte mi Vaše rozhodnutí obratem.

S pozdravem
Dana Ludvíčková, umělecká ředitelka a dramaturgyně.


Vážený pane Martinče,

rád bych Vás a Český chlapecký sbor pozval na festival dětských a studentských sborů s duchovní tematikou Musica Angelica do Staré Boleslavi. Letos bude již 19. ročník, koncerty se konají ve staroboleslavských chrámech, čímž je dána i podmínka duchovního repertoáru. (...)

Srdečně Vás zdravím a přeji vše dobré.

Stanislav Předota



2011

únor

Český chlapecký sbor natočil první část nového CD

Koncertní skupina Českého chlapeckého sboru se svým sbormistrem Jakubem Martincem strávila dnešní den před studiovými mikrofony v Městském divadle dr. Josefa Čížka v Náchodě. Právě zde se totiž nahrávala první část nového CD, které bude věnované dílům českých autorů. Klavírní part natáčel dvorní klavírista sboru Martin Fišl, jako host se na nové nahrávce představí také nový koncertní mistr Plzeňské filharmonie Jakub Sedláček. Nahrávka vzniká pod dohledem skvělého profesionálního týmu hudebního režiséra Jana Kyseláka a zvukového mistra Václava Vlachého. Český chlapecký sbor se před mikrofony vrátí v průběhu roku ještě několikrát. Více informací na http://www.chlapeckysbor.cz/cz/novinky/45/cesky-chlapecky-sbor-natocil-prvni-cast-noveho-cd



2011

únor

Manželé Martincovi budou lektory na setkání Klubu sbormistrů

Sbormistři Českého chlapeckého sboru z Hradce Králové, manželé Jakub a Jennifer Martincovi, přijali pozvání, aby se stali lektory Jarního víkendového setkání Klubu sbormistrů. Semi­nář, který se bude konat v termínu od 11. do 13. března 2011 v Opavě, je sou­částí vol­ného cyk­lu in­spi­ra­tiv­ních seminářů pořá­da­ných Národním informačním a poradenským střediskem pro kulturu NIPOS-ARTAMA a je akreditován Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Dalšími lektory budou prof. Lumír Pivovarský (držitel Ceny ministra kultury), Eva Šeinerová (sbormistryně, spoluzakladatelka sboru Permoník) a Ivana Kleinová (sbormistryně dětského pěveckého sboru Domino).



2011

leden

Český chlapecký sbor pořádá konkurzy

Český chlapecký sbor z Hradce Králové rozšiřuje v úvodu roku 2011 své řady. Sbor vybírá talentované chlapce do všech oddělení od nejmladšího oddělení Zpěváček, přes koncertní skupinu, až po mužský sbor. Zároveň jako novinku otevíráme v letošním roce Kurzy prvních pěveckých krůčků pro rodiče s dětmi. Další informace naleznete na adrese: www.chlapeckysbor.cz/konkurz.




2010

Sbor byl založen roku 2010.



2010

Jakub Martinec zahájil činnost jako hlavní sbormistr



2010

Jennifer Beynon Martinec zahájila činnost jako sbormistr



2010

Simona Hlavatá zahájila činnost jako sbormistr



2010

Lukáš Jindřich zahájil činnost jako sbormistr



2010

Martin Sedláček zahájil činnost jako sbormistr


Hledáme nové hlasy!

koho hledáme?

soprán, alt, tenor, bas

jak se stát členem?

Ozvěte se nám na info@chlapeckysbor.cz nebo tel. 608 200 285.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)